En del av

Barnvänlig camping i Sverige – 17 bra campingplatser för familjen

07 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
barnvänlig camping
Foto 1: Böda Sand/Instagram, Foto 2: First Camp
Pool, lekplatsdrömmen och nära till stranden. Camping med barn kan bli magiskt om hittar en barnvänlig plats där hela familjen trivs. Här listar vi sjutton campingplatser i Sverige där kidsen definitivt kommer ha kul i sommar!
Annons

Nya sommarkompisar i granntältet, nära till pool och dessutom riktigt prisvärt!

När ni besökt alla nöjesparker de stora barnen vill se, kan camping bli det nya sättet att skapa gemensamma sommarminnen.

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Camping med barn är en superhärlig semester i Sverige – speciellt idag när många campingplatser moderniserats och blivit riktiga resorts för barnfamiljer. Poolområde, nära stranden, stora lekland, äventyrsminigolf, bra wifi och restauranger i olika tappning, är bara ett litet urval av vad som går att hitta på de campingplatserna i Sverige.

Andra fördelar med att välja en familjeanpassad camping är att det man ofta enkelt att sig fram med barnvagn och att det finns planerade aktiviteter för barn, som låter även de vuxna komma iväg för någon timmes egentid, träning eller avkoppling då och då.

barnvänlig camping
Barnvänlig camping är en perfekt sommaraktivitet när alla i familjen ska trivas.

Och att vi gillar att campa mer och mer i Sverige märks. År 2019 hade antalet bokade nätter på Sveriges campingplatser ökat flera år i rad och landade på 16,7 miljoner nätter. Det vanligaste då var att campa med husvagn.

Annons

Barnvänliga campingar i Sverige

Här listar campingplatser från söder till norr som alla har den där lilla extra anpassningen för barn och familjer. På flera av dem finns både tältplatser, plats för husvagn och stugor.

Innan man bokar är det bra att läsa om om campingplatsens regler kring avbokning och eventuella reservationer de gör på grund av coronapandemin.

Familjevänlig camping – Skåne

1. First Camp Mölle - Höganäs

Med barnklubb, pool och barnpool är detta en plats i Skåne att trivas på med familjen. På First Camp Mölle-Höganäs finns både stugor och ställplatser för tält och husvagn. Förutom bra badmöjlighet för barn finns också en lekpark, samt träningsmöjligheter för de vuxna.

2. First Camp Röstånga-Söderåsen

First Camp har också en naturskön camping på skånska Söderåsen. Även här finns barnklubb och pool. I Söderåsens nationalpark kan man vandra eller ta cykelturer. På campingen finns också minigolfbana, boulebana, beachvolleybollplan, bordtennis, kanoting och möjlighet till fiske.

Barnvänlig camping – Västkusten och Halland

3. Daftö Resort, Strömstad

På denna västkustcamping kan man välja boendeform mellan tält, husvagn, husbil eller stuga. Stranden och klipporna vid det salta havet är perfekt för långa baddagar – och självklart krabbfiske. I anslutning till campingen finns också nöjesparken Daftöland med pirater och åkattraktioner.

Annons

4. Apelviken, Varberg

Med närhet till sandstrand och hav finns destination Apelviken i Varberg. Här finns flera aktiviteter för barn i olika åldrar, som krabbfiske och arrangerade barnäventyr. Ni promenerar eller cyklar enkelt fram till Varbergs stadskärna. Boende finns både för den som vill campa och för familjen som vill bo mer bekvämt på hotell. Pool, minigolf och träning är några av de aktiviteter som erbjuds här.

5. Ramsvik stugby och camping

Bland klippor och salta stänk ligger Ramsviks camping i Bohuslän. Här kan ni fiska krabbor och njuta av det rika naturlivet i naturreservatet. Det finns också möjlighet att hyra båt. Boendet kan varieras mellan campingstugor, tält eller husvagn/husbil.

Familjevänlig camping – Öland och Gotland

6. Böda Sand, Öland

Känd för sin långrunda strand med vit sand är Böda Sand som ligger på norra Öland. Här finns, förutom Östersjön, också poolområde med bland annat barnpool och simskola. Även bastu, restauranger, matbutik och golfbana finns i anslutning till campingen. Åk hit med tält, husvagn, husbil eller för att bo i stuga eller villavagn.

Annons

7. Kronan camping, Saxnäs på Öland

På Öland hittar man också campingen Saxnäs. Här finns fotbollsplaner och BMX-bana, pool och en långrund sandstrand, säker för småbarn. I sommar skriver campingen på sin hemsida att de också kommer hyra ut vattenskotrar, kajaker och vattenskidor.

8. Kneippbyn, Visby

På vår andra stora ö i Östersjön, Gotland, hittar barnfamiljer en riktig drömcamping. Ni hittar Kneippbyn några mil söder om Visby, och även om det saknas strand precis här finns ett stort vattenland att leka i. Man kan också besöka Pippis Villa Villerkulla.

Camping för barnfamiljen – nära Stockholm

9. Västervik Resort med äventyrsbad

I Tjust skärgård hittar man den här resorten på praktiskt avstånd från huvudstaden. På Västervik Resort finns både klippbad och pooler med vattenrutschbanor. Bastu och minigolf finns också med i utbudet för familjesemestern. Campingen har fem stjärnor.

Västervik resort

Barnvänlig camping – Vänern, Värmland och övriga mellansverige

10. Kronocamping, Lidköping

I Lidköping, vid långgrunda Vänern, hittar man Kronocamping. Här finns flera saker att göra för den aktiva familjen, bland annat kan man spela paddel och äventyrsgolf. På campingen finns också barnklubb och aktivitetshus för barn och tweenies. I anslutning ligger också vackra Framnäsbadet vid Vänern.

Annons

Vill ni åka på dagsutflykt finns bland annat Läcko slott, Rörstrandsfabriken och mysiga Kinnekulle bara ett stenkast bort.

11. Orsa camping

Letar ni efter ett familjevänligt ställe att ställa husvagnen på i Dalarna? Då har ni kommit rätt. Här finns bland annat pool, lekparker, minigolf, bowlinghall och fina badmöjligheter i Örsasjön. Husvagnsplatserna finns i ett lummigt tallandskap, men det går lika bra att bo i tält eller stuga.

12. Ursand Resort och Camping, Vänersborg

Vid Vänerns kant finns också denna mysiga familjecamping. Här finns bad och avkoppling för hela familjen i SPA:t, på stranden eller vid poolerna. För sommarlovslediga barn finns barnklubb och tonårsaktiviteter. Dessutom finns äventyrsbana, träningsmöjligheter för vuxna och ett minizoo.

Annons

13. Årsunda Strandbad – camping och vandrarhem

Utanför Gävle ligger denna mysiga och familjevänliga camping. Här kan ni ägna er åt friluftsbad, bastubad eller bad i badtunna. I närområdet finns mycket fin natur där man kan cykla, vandra och paddla kanot.

Bo i husvagn, tält, på vandrarhemmet eller stuga.

14. Leksand strand

Här finns massvis av roliga aktiviteter för familjen. Vattenrutschbanor, badstrand vid vackra Siljan och en rejäl lekpark för alla leksugna barn. Andra aktiviteter familjen kan göra här är också att vandra, golfa, paddla kajak eller leka på fotbollsplanen.

Campa spm vanligt, boka stuga eller testa på glamping – lyxigt boende i mysiga tält.

15. Sommarvik, Årjäng

Några mil från Karlstad ligger denna familjevänliga camping med en långrund sandstrand vid sjön Västra Silen. På campingen finns ett poolområde, tillgång till kids club, minigolf och en mysig relaxavdelning. Det går också att bada vedeldad bastu eller ta en utflykt till både golf- och travbana. För den fiskeintresseade är Västra Silen också känt som sportfiskevatten.

Norra sverige – barnvänlig camping

16. Pite havsbad

I norrbottniska Piteå finns denna camping, känd för sin långa sandstrand och närhet till tivoli. Orolig för värmen på de nordligare breddgraderna? Ingen fara, för här finns också ett stort äventyrsbad inomhus. Den unika platsen bara tio mil från poolcirkeln gör kvällarna långa och otroligt vackra – med sitt dygn på 23 soltimmar i juli. Även bastu och relaxavdelning finns på campingen.

17. Byske havsbad

Den här norrländska anläggningen ligger några mil norr om Skellefteå, naturskönt vid havet och Byskeälven. Här finns simskola och poolparty för kidsen och roliga vattenrutschbanor i poolområdet. Även en ungdomsklubb för 12-16-åringar gör det roligt för tweenien att bo här. Restaurang, lekplats, bastu, BMX-bana och uthyrning av trampbåtar och cyklar är ytterligare några härliga faciliteter för familjen.

Annons