Semester med tonåringar och äldre barn – 13 tips till sommarlovet

semestertips med tonåring
Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet
1:54

Efter reklamen: Semester med tonåringar - 7 tips till sommarlovet

(1:54)

Slå på ljud

Semester med tonåringar och äldre barn är ibland lite klurigt. För att få kidsen bort från skärmar, eller uppbåda lite entusiasm att faktiskt hänga med förälder eller föräldrar är inte alltid det lättaste.

Men misströsta inte – för det FINNS såklart aktiviteter som även tweenies och tonåringar kan tycka är kul att göra på lov och semester. Det krävs kanske bara att ni hittar en härlig utflykt, aktivitet eller resemål som alla känner sig sugna på.

Vi har gjort jobbet – och listar 13 roliga grejer att göra på semestern som er med lite äldre barn.

Psst. tror du att du eller tonåringen blir den som får övertalas att testa nummer sju?

1. Äventyr i höghöjdsbana

höghöjdsbana

Sug i magen och flera timmar garanterat fria från skärmar. En dag på en höghöjdsbana kommer ni sent att glömma. På Tripadvisor kan ni läsa om olika höghöjsbanor i Sverige och hitta en favorit.

2. Spa med familjen

selma spa

Har du tweenies och tonåringar som är riktiga livsnjutare? Då är ett dygn på spa en riktigt mysig semester att göra tillsammans. Drömmen på bilden kommer från Selma spa utanför Arvika, men självklart finns en uppsjö spa:n att testa på i landet.

Har ni småttingar med er också kan det vara bra att kolla upp vilka åldergränser som gäller i spa:t.

3. Besök en sportoutlet, möbel- eller lågprisvaruhus

Behöver ni fylla på med träningskläder eller kanske lite ny inredning till tonårsrummet? Semestern kan vara en riktigt bra tid att se över vad man behöver och skaffa nya grejer till bra priser. Passa på att kolla upp och åka till outlets, möbelvaruhus eller gallerior med era favoritaffärer. Kolla alltid upp så vilka coronaregler som gäller, så att ni kan känna er trygga under shoppingen.

4. Uppdatera inredningen i tonårsrummet

tonårum inredning

Och påtal om att skaffa grejer till tonårrummet. Det kanske är nu ni rent av ska göra en makeover av ditt tonårs eller tweenie-rummet? Kanske är det dags att byta ut gamla affischer mot mer vuxen inredning eller skaffa den där förvaringen till game:ing-tillbehören som ni funderat på ett tag.

5. Vandra i fjällen

vandra i fjällen

Om du har tonåringar eller tweenies som inte bangar lite natur är vandring en otrolig upplevelse att göra tillsammans med familjen. Lägg det på er nivå – det går utmärkt att sova över på bekväma hotell och göra dagsutflykter. Eller satsa på ett riktigt äventyr med flera dagar i tält.

Här kan vi också utlova en drös timmar av icke skärmtid!

6. Gå på museum

Sommaren 2021 gäller det att vara planerad och kolla upp i förväg vad som faktiskt är öppet innan ni ger er av. Men det är värt den lilla ansträngningen – för en museiutflykt med lite äldre barn kan bli riktigt kul. Kanske dags att göra en längre utflykt till ett museum någonstans på landsbygden, som IKEA-museet i Älmhult? Eller ta en helg i storstan för att fylla på med kultur.

7. Forsränning i Sverige – testa med familjen

forsränning

Inget för den nervösa föräldern eller ungdomen – men om ni älskar äventyr är det här faktiskt en riktigt spännande aktivitet att göra med äldre barn på hemestern i Sverige. Här finns en lista med platser att göra forsränning på i Sverige.

8. Åk till Boda Borg, Liseberg, Gröna Lund, Skansen och andra nöjesparker

berg och dalbana

Nöjesparker är också lite klurigt när coronapandemin fortfarande är ett faktum. Vissa nöjesparker inväntar fortfarande besked från Folkhälsomyndigheten vad gäller sommaren, andra planerar iallafall att hålla öppet. Ytterligare några, som Skansen, har kommit med tydligare besked om att det faktiskt blir en öppen-säsong i år. Viktigt är att komma ihåg att boka biljetter i förväg – det är ofta så det funkar nu när parkerna bara får ta in begränsat antal besökare.

9. Campingresort

Tycker du att camping låter mest som något för småbarnsfamiljen? Så behöver det inte vara. Flera campingar är idag snarare större resorts med roliga aktiviteter för alla i familjen! Låt tweenien gå iväg och hitta på något kul medan du vilar dig i skuggan.

10. Åk på kryssning

kryssning med familjen

Pool, shopping och solstolar på däck. I år är det kanske dags att dra på kryssning med tonåringar och tweenies? På fartyget finns garanterat avkoppling och roliga aktiviteter för alla.

11. Träna tillsammans

utegym

Vi ska inte glömma att tonåringarna ibland är sportiga… och faktiskt en potentiell PT till oss som föräldrar. Dra till utegymmet, testa på boxing eller gå på yogapass tillsammans. Efter en timmes träning känns det bättre både för dig och ditt storbarn att slå sig ner i soffan med mobilen.

12. Slottsnatt med natur och god mat

häringe slott

Gillar ni lyx och vackra miljöer? Då kan en helg eller natt på slott vara den perfekta semestern för dig och din tonåring. Åk ut på landsbygden och bo nära vackra promenadstigar eller leta upp ett riktigt unnigt ställe med pool och paraplydrinkar, som här på Häringe slott.

13. Åk Zip Line med familjen – roliga linbanan

linbana

Vågar ni knäppa på er sele och hjälm för att kasta er ut från en klippa? På flera platser i Sverige finns så kallade Zip Lines. Ett riktigt kul äventyr för både vuxna och barn.

Hoppas ni får en härlig semester tillsammans!

Foto: TT, Häringe slott, Selma Spa, kenzantours

Mer läsning för dig
Vågar man boka resa i sommar? Så säger experterna
Skåne listas som ett av Europas hetaste resmål 2021
Barnvänliga campingplatser i Sverige – 17 resorts för hela familjen

Utvald läsning