En del av

Beslut från regeringen – alla lärare ska ha kompetens inom sexualundervisning

03 sep, 2020 
AvLinn Seipel
Matilda Ernkrans minister
Under torsdagen kommer regeringen fatta beslut om att utbilda alla lärare i sex och samlevnad. Ämnet ska även döpas om till sexualitet och relationer. Förändringarna ska gälla från och med höstterminen 2021.
Annons

Regeringen vill att sexualundervisning ska vara ett obligatoriskt examensmål för lärare på samtliga lärarutbildningar i Sverige, som ska undervisa från förskoleklass och uppåt.

– Barn och unga ska få en rimlig och bra bild av sex, man ska få det av skolan, inte av porrindustrin, sa högskoleminister Matilda Ernkrans i SVT Morgonstudion.

Ämnet byter även namn från sex- och samlevnad till sexualitet och relationer, vilket syftar till en upprustning av dagens ofta omoderna sexualkunskap.

Unga lär sig om sex från porrindustrin

Flera medier har i dagarna rapporterat om unga som lär sig om sex från porr. Rapporteringen belyser bland annat hur allt fler barn och ungdomar skadas fysiskt och psykiskt under sex.

I ett uppmärksammat inlägg som fått stor spridning på Facebook larmade barnmorskan Katarina Svensson Flood om hur unga pressas till hårdhänt sex.

– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt och till stor del är det som förr var våldsporr, mainstream i dag. Gränserna flyttas fram, säger Svensson Flood till Svenska Dagbladet.

Annons

Många lärare saknar kunskap

I dag är det endast för lärare som ska undervisa i årskurs sex till åtta som sex- och samlevnad är ett obligatoriskt examensmål. Dessutom är det många lärare i dag som känner att de saknar tillräcklig kunskap i ämnet, menar högskoleministern.

”Barn och unga ska få en rimlig och bra bild av sex, man ska få det av skolan, inte av porrindustrin”, säger högskoleminister Matilda Ernkrans i SVT Morgonstudion.

– Det är klart att det är svårt för lärarna att undervisa om man inte har fått med sig detta i sin utbildning, sa hon i SVT Morgonstudion.

Sex idag är mer än biologi

Redan i Skolinspektionens rapport från 2018 visas ett stort behov på upprustning inom ämnesområdet. Det huvudsakliga innehållet fokuserar fortfarande, likt 1955 då sexualkunskapen blev obligatorisk, på graviditeten och de reproduktiva organen samt sex mellan en man och en kvinna.

Men normerna för den mänskliga sexualiteten och vad som är vanligt i relationer har förändrats, till exempel saknas utrymme för HBTQ, påpekar rapporten.

Foto: TT

Annons