En del av

Bus eller godis: Det gäller under corona och Halloween 2020

17 sep, 2020 
Lovisa Svedlund
Får man gå "bus eller godis" under corona? Folkhälsomyndigheten berättar vad som gäller Halloween 2020.
Annons

Är det okej att göra "bus eller godis"-traditionen på Halloween 2020, med tanke på corona?

Den roliga traditionen där barn klär ut sig och knackar dörr för att få godis innebär ju att man träffar många människor, och är kanske inte helt optimal i år när vi behöver minska smittspridningen av corona. Eller?

Folkhälsomyndigheten reder ut precis vad som gäller med corona och bus eller godis under halloween 2020.

Får man göra bus eller godis under corona?

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar att vi fortfarande försöker hålla god fysisk distans, även om smittspridningen varit låg nu i början av hösten.

Malin Ahrne på FHM.
Malin Ahrne är utredare på FHM.

– Även om vi har en väldigt låg smittspridning just nu, så är det fortfarande viktigt att fortsätta att försöka hålla fysisk distans och att undvika att träffa mycket nya människor, säger Malin Ahrne som är utredare på Folkhälsomyndigheten till Motherhood.

Annons

Folkhälsomyndigheten: "Undvik gå till personer du inte känner"

Rekommendationen de ger till alla som vill göra "bus eller godis" är att avstå från halloweentraditionen så som den brukar se ut just i år.

Trappa under halloween där man gör bus eller godis.
I år föreslår Folkhälsomyndigheten att vi gör en specialvariant av "bus eller godis".

Det gäller även om det är liten risk att barn som går runt och knackar dörr blir smittade, och risken inte heller är jättehög för att barnen smittar andra, säger Malin Ahrne.

– Det är förmodligen inte någon risk för barn som går ”bus eller godis” att bli smittade, och inte så stor risk för att barnen smittar andra, men just i år tycker vi man kan avstå från att knacka på dörrarna hos människor man inte känner sedan tidigare.

Halloween under corona: Det gäller för bus eller godis

Har du barn där hemma som är sugna på att göra bus eller godis under Halloween med corona 2020? Då är rekommendationen alltså att inte gå till personer man inte känner.

Att knacka på hemma hos kompisar och familj som vi däremot redan känner eller umgås med är helt okej enligt Folkhälsomyndigheten!

Annons