En del av

Fler larm om corona i skolan än i vården

19 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
corona smitta i skolan
För- och grundskolan står för flest anmälningar om coronatillbud till Arbetsmiljöverket – färre än i vården – visar en granskning som Aftonbladet gjort.
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Anmälningar om allvarliga tillbud relaterade till corona, som arbetsplatser är skyldiga att göra – är vad Aftonbladet tittat på i granskningen. Den exakta definitionen är:

Coronarelaterade anmälningar om tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa enligt arbetsmiljölagen.

Och siffrorna visar att förskolan och grundskolan larmat flest gånger i Sverige under året 2021 hittills – till exempel fler gånger än i vårdsektorn.

förskola
Utbildningssektors står för flest anmälningar till Arbetsmiljöverket under 2021.

Utbildningssektorn har hittills i år gjort 7 163 anmälningar, varav den absoluta majoriteten kommer från förskolan och grundskolan. Vårdsektorn har i sin tur under samma period gjort 4 400 anmälningar.

Annons

Larmen och vad som står

I anmälningarna från skolan står bland annat att det är svårt för lärare att hålla avstånd.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, riktar i granskningen kritik både mot både regeringen, Folkhälsomyndigheten och skolan som arbetsgivare.

– Det vi ser nu är jätteoroväckande och mest troligt en konsekvens av att det inte går att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i skolans lokaler. Regeringen skjuter ansvaret till huvudmännen. De har fått en miljard kronor, men vi har hittills inte sett att de pengarna har använts i någon större utsträckning för att möjliggöra social distans, säger hon till tidningen.

Johanna Jaara Åstrand
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, tycker att lärarna borde stått långt fram i vaccinationskön.

Hon förespråkar en lösning där man borde valt att vaccinera lärarkåren tidigt. På den frågan svarar Utbildningsminister Anna Ekström (S):

Annons

– Det allra viktigaste just nu är att så många så som möjligt och så enkelt som möjligt blir vaccinerade. Regeringen arbetar därför aktivt för att få mer vaccin till Sverige. En alltför detaljerad reglering av vilka som ska gå först i kön kommer att göra logistiken svår och fördröja vaccinationen, och Folkhälsomyndigheten har heller inte bedömt att personal i skolan ska prioriteras.

ANNA EKSTRÖM
”En alltför detaljerad reglering av vilka som ska gå först i kön kommer att göra logistiken svår”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Ministern poängterar också att regeringen tagit till flera åtgärder för att minska smittspridningen i skolan, bland annat skrivit om regleringar så att elever på högstadiet och gymnasiet kunnat jobba på distans.

Hon lyfter också att regeringen avsatt den miljard som lärarförbundets ordförande talar om samt ytterligare 250 miljoner kronor förra veckan, som är öronmärkta för att göra skolorna mer smittsäkra.

Annons

Smittan bland unga ökar

I takt med att den brittiska varianten av det nya coronaviruset fått fäste i samhället har vi de senaste månaderna sett en rekordstor andel barn smittade av coronaviruset.

Anmälningarna som Aftonbladet granskat kommer från skolor i hela Sverige. Även länsstyrelserna i landet har larmat i en rapport som publicerades i april 2021, att de alla ser en "märkbart ökad" rapportering om personal och elever som smittats i skolmiljö.

Arbetsmiljöverket, som både tar in anmälningarna och gör tillsyn mot skolor, säger till Aftonbladet hur de tycker att man bör hantera situationen.

skola
Totalt har skolan fått en och en kvarts miljard kronor för att smittsäkra miljön.

Deras bild är att skolornas huvudmän (kommunen eller styrelsen om det rör sig om en friskola) borde ha tagit ett större ansvar, och att enskilda rektorer känt sig maktlösa.

Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, säger:

– Vi kan se att vissa [huvudmän, reds. anm.] jobbar väldigt bra medan andra kanske inte har vidtagit lika mycket åtgärder.

– Vi får bilden att de som sitter som rektorer känner sig maktlösa över vad de kan vidta för åtgärder. De kanske inte har alla verktyg som skulle behövas.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons