De byggde om en skolbuss – och reser i USA med familjen

Solen går ner över klipporna i Badlands nationalpark i South Dakota, USA. På en asfaltsplätt står Mia och Benji Rishels hem, en skolbuss inredd med sängar, kök och toalett.

Deras barn Silas, 2, och Nora, 10 månader, ligger och sover där inne. Nästa morgon åker de kanske vidare till en ny plats eller stannar kvar och vandrar i en ny del av nationalparken.

Silas, 2, på bilden och Nora, 10 månader, har fått följa med under hela renoveringsresan.

Mia och Benji träffades via en dejtingapp där hon letade jobb till sin syster.

Bussen har de inrett med kök, sängar, badrum och plats för leksaker.

För vissa ser det kanske ut som ett vansinnesprojekt men för Mia och Benji var det största bekymret inför familjeäventyret hur de skulle tvätta Noras tygblöjor, berättar Mia.

– Det var ingen fråga om att våga lämna ett mer traditionellt liv, inte för oss. Det enda vi var oroliga för inför busslivet var faktiskt att vi skulle behöva tvätta blöjor varje dag i var pyttelilla tvättmaskin och lyckas torka dem, men som tur var blev Nora helt blöjfri ett par månader innan vi gav oss iväg. Det var nog vårt enda bekymmer, haha. Annars var det bara pepp och längtan! säger hon.

– Vi vill nu och i framtiden spendera mycket av vår tid tillsammans som familj. Barnen växer så fort och vi vill njuta av dem, umgås mycket, resa och utforska platser tillsammans.

Fick en skåpbil

Att Benji och Mia träffades – och började leva husbuss-liv i USA – är egentligen en slump.

För fyra år sedan försökte Mia hjälpa sin syster att hitta ett jobb men fann istället kärleken i amerikanska Benji.

– Vi träffades via en dejtingapp där jag letade arkitekter i hopp om att hitta ett jobb till min syster som precis flyttat till Seattle, och letade jobb som arkitekt. Hon hittade eget jobb sen…. och jag en man!

Mia hade bott i USA och flera andra delar av världen tidigare men nu bestämde sig paret för att flytta till Sverige och Skåne. Och där, av nästa slump, fick de en skåpbil helt gratis.

Detta är familjen Rishel

Mia, 32, jobbar inom djurrättsrörelsen

Benji, 30, driver en arkitektfirma

Barnen Silas, 2, och Nora, 10 månader

Just nu bor och reser familjen runt i en skolbuss i USA som de renoverat själva

Följ: @sanctuarythebus på Instagram

– Min wanderlust har smittat av sig på min gubbe och busslivet började faktiskt med att vi körde upp till Stockholm för att titta på en gammal Mercedes husbil, den kallades Sigge, från 70-talet.

– När vi kom upp kunde de inte starta bussen och vi fick den gratis! Ben är händig med det mesta och vi lyckades få den i så pass bra skick att vi kunde ge oss iväg och utforska norra Europa, från norra Skåne till Isle of Skye i norra Skottland!

"Min wanderlust har smittat av sig på min gubbe" säger Mia.

Parets första husbil hade namnet Sigge.

Samtidigt var Mia gravid med parets äldsta barn, Silas. Och även om de var på väg att bli en familj fanns lusten kvar att leva ett minimalistiskt liv med mycket äventyr och tid till varandra.

När de kom hem sålde de bussen och använde vinsten till att bygga ett, så kallat, tiny house. Mia blev gravid med barn nummer två, Nora, och när de var fyra i familjen bestämde de att nästa projekt skulle bli att sälja det lilla huset och bygga sitt hem i en amerikansk skolbuss.

I våras flyttade de till USA bara några dagar innan Donald Trump införde reseförbud på grund av coronapandemin. Under några månader byggde de sen på bussen.

För att ha råd att skaffa och renovera bilen bodde familjen hemma hos Bens familj.

De kom in i landet bara några dagar innan Trumps insreseförbud började gälla.

Det mesta gjorde de själva och barnen fick vara med i processen.

Sen ungefär en månad är bussen klar och nu är de iväg på resan.

– Vi bor på olika små gårdar på vägen, genom en app som heter harvest hosts och det har varit ett helt underbart sätt att se landet. Vi har till exempel bott på alpaca-gårdar, lavendel-gårdar, ett litet bryggeri och en vingård. Nu har vi kylen och köket fullt av frukt, grönsaker, örter, hemmabryggt öl, sylt och inlagd gurka som våra värdar har skickat med oss, berättar Mia.

"Nu har vi kylen och köket fullt av frukt, grönsaker och örter från våra värdar" berättar Mia.

Bussen är inredd minimalistiskt men med det man behöver.

Familjen började resan i september 2020.

Hittills har de ställt bussen bland annat på lavendelgård och en alpackagård.

–Vårt nuvarande stopp är på en vacker liten gård i Iowa, högt uppe på en kulle med vacker utsikt över böljande fält och en porlande bäck, hos en liten gubbe som bor själv och renoverar gamla väderkvarnar. Han älskar att berätta gamla historier och har försett oss med färska persikor och så många vattenmeloner att vi nog snart inte kan ta emot mer frukt.

I USA finns en hel rörelse, så kallad skoolie life, med personer som renoverat egna gamla skolbussar och lever eller reser runt i dem, berättar Mia.

Familjen försöker stanna ett tag på varje ställe de besöker. De vill uppleva USA, vandra, se nationalparker och träffa människor. Någon gång under resan är också planen att bli lite mer permanent boende.

– Vi vill hitta en trevlig liten stad och ett litet hus med en bit mark där vi kanske kan odla vår egen mat men inte vara för isolerade utan även engagera oss i vårt lokala community.

Lever billigt

Mia jobbar inom djurrättsrörelsen och Benji är arkitekt. De arbetar båda deltid och kan sköta sina jobb från bussen. Genom att leva billigt, med få saker och solceller på taket, får de ekonomin och jobbet att gå ihop.

Mia jobbar med djurrätt och familjen är veganer.

"Varken jag eller Ben prioriterar att klättra på karriärstegen".

Familjen försöker stanna ganska länge på varje plats de besöker.

– Barnen sover fortfarande ett par timmar om dagen och utöver det jobbar vi ett par timmar medan den andra tar barnen, och nån timme efter att vi lagt dem på kvällen.

– Ben och jag är också extremt priviligerade i det att vi kunnat bo gratis hos mina föräldrar medan vi byggde husbil och minihuset, och hos Bens föräldrar när vi byggde bussen.

Och att att leva med mer tid och mindre saker är viktigt för Mia och Benji. I andras ögon, säger Mia, kan det se ut som att de offrat sina karriärer till förmån för familjen.

– Men varken jag eller Ben prioriterar att klättra på karriärstegen så länge vi trivs med vårt jobb och jobbar med något som har positiv inverkan vare sig det är på medmänniskor, djur eller natur.

Vad är dina bästa tips för att våga leva en annorlunda livsstil, bortom nio till fem-jobb, hämtning och lämning?

– Jag förstår faktiskt inte hur man vågar leva hämtning och lämning-liv med sina barn och bara träffa dem en stund på morgonen och en stund innan läggdags. De växer så otroligt fort, och vi var betydligt mer rädda för att leva vanligt 9 till 17-liv och missa så mycket av deras dag och deras liv.

Leksakerna har sin plats i bussen.

Nora som är 10 månader blev blöjfri precis innan familjen åkte iväg.

För undvika för många människor under corona stannar Mia och Benji sällan på campingar, istället bor de ofta nära naturen.

Mia och Benji tycker det känns viktigt att visa Silas och Nora att man kan leva ett liv utan överflöd av materiella saker. Även om det inte är en livsstil som passar alla, poängterar Mia, är det vad som gör att deras familj har råd att få mycket tid tillsammans.

– Vi vill visa våra barn att vi inte behöver ha en massa grejer. Att vi får glädje inte från saker utan från att göra fina saker för andra, andra människor, djur och planeten.

– Jag tror ändå att de flesta kan skaffa mindre hus och färre grejer och på det sättet få mer tid till varandra.

De vill också inspirera andra föräldrar till att det går att leva annorlunda. Mia födde till exempel Nora hemma och med båda barnen har de så långt som möjligt försökt leva blöjfritt genom att börja med potta redan tidigt.

– Vi vill gärna visa andra föräldrar eller blivande föräldrar att man kan ha barn utan att ha en massa grejer. Vi äger till exempel ingen barnvagn och använde inte engångsblöjor. Vi dömer aldrig andra föräldrar för vi vet hur tufft det är att ha barn, men vi hoppas iallafall kunna normalisera minimalism med barn, mer blöjfria bebisar, och att föda hemma till exempel.

4 tips – så lever du också med mer tid

Blir du inspirerad att leva en annorlunda livsstil? Men hur har man råd? Här är Mias konkreta tips om du också vill leva med mer tid.

  • Äg färre saker
  • Sälj saker ni inte använder
  • Om ni kan och vill – jobba mindre. Försök skapa ett liv som tillåter detta. I andras ögon kan man behöva "offra" karriär.
  • Mindre TV = mer tid

6 saker du kan göra för att undvika föräldrautmattning

Anders Hansen om barnens skärmtid: ”Skapar underliggande stress”

Utvald läsning