Encanto på Disney: Därför hyllas filmen – och här är kritiken

Encanto på Disney

Encanto slog ner som en glittrande badbomb av magi på bio och i våra vardagsrum strax innan jul. Den nya familjefilmen från Disney har mestadels hyllats – men också lite kritik på några punkter.

Musikalfilmen handlar om familjen Madrigal, där alla medlemmar fått en magisk kraft förutom dottern Mirabel. Berättelsen utspelar sig i de colombianska bergen där familjens hus börjar förfalla står familjens framtid på spel – och tycks vila på Mirabels axlar.

Se också: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen

5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt
0:59

Efter reklamen: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt

(0:59)

Slå på ljud

Musiken slagit Frostsuccén

Både internationella och i Sverige har filmen fått ett varmt mottagande av barn och vuxna. En av de tydligaste framfångarna kanske handlar om musiken.

6 gånger Disney skildrat hälsosamma kärlekshistorier

Låten We Don't Talk About Bruno (Vi pratar inte om Bruno) som framförs av bland andra skådespelare som Stephanie Beatriz och Diane Guerrero började snabbt klättra uppåt på den amerikanska Billboardlistan, där det för tillfället 100 mest populära låtarna i USA presenteras. I takt med att låten blivit ett stort fenomen på TikTok nådde den förra veckan förstaplaceringen!

Därmed går låten om bland annat den Oscarsvinnande Frost-succén Let It Go (Slå dig fri), som hade sin toppnotering på Billboardlistans femteplats.

Här kan du se den populära låten:

Filmen hyllas för viktiga ämnen

Men filmen hyllas också av andra anledningar än musiken.

Här är några:

1. Tar upp krav på tjejer/flickor och rasifierade

I Aftonbladet tar kulturkritikern Nioosha Shams upp en rad viktiga frågor hon tycker att filmen lyfter. Bland annat skriver hon att det är:

En läkande film för familjer där systrar behöver axla alltför stora tyngder, där skräcken för att misslyckas och inte kunna ge sina barn det de förtjänar skapar sprickor i fasaden. Där en ensamstående mamma med trauma från flykt och våld försöker hitta överlevnadsstrategier och skapa ett hem.

Mirabel Encanto

Många menar att Encanto skildrar krav som ställs på flickor och tjejer, men också att man inte ska behöva ”ha en superkraft” bara för att man är flicka.

2. Tar upp frågor som historiskt trauma i släkt/familj

Hur filmen tar upp frågor om att ha ett trauma i sin släkt från flykt eller våld, är det fler som pratat om. I en välrefererad text på underhållningssajten Polygon skriver den colombianska författaren och regissören José María Luna om hur Encantohistorien på ett bra sätt skildrar hur det är att leva i ett land som Colombia. Bland annat genom att ta upp hur man desperat behöver hitta ett hem som det faktiskt går att leva i, eller bär på historier om våld och flykt i familjen. En erfarenhet som sällan skildras i kulturen på rättvisa sätt, enligt skribenten.

3. Bättre representation

Filmen har också hyllats av både vuxna och barn för att lyfta en mer diversifierad representation av nationaliteter, utseenden och personligheter än vad vi sett historiskt hos Disney.

Bland annat blev en video på Kah Brands tvååriga son Kenzo nyligen viral, där sonen står och ler framför tv:n när han inser att han ser ut precis som barnkaraktären Bruno i Encanto. Mamman har delat bilden på lilla Kenzo med orden ”Representation matters! ”– ”Representation spelar roll!”.

Kritik handlat om vita regissör

Men filmen har också kritiserats. Här är några saker som lyfts:

1. Skapare som inte har erfarenheten själva

En kritik som lyfts är att merparten av skaparna bakom filmen inte själva upplevt något av det som den handlar om, eller bär egna erfarenheter av att leva i ett land som Colombia. De två huvudregissörerna är vita, påpekar bland annat Sebastian Lindvall i Dagens Nyheter. Filmen creddar den kubansk-amerikanska manusförfattaren Charise Castro Smith lite övertydligt krystat som filmens ”medregissör”, tycker han.

Bambi, Coco och 5 andra barnfilmer som skildrar sorg och förlust

2. Saknar spännande plot

Samma recensent lyfte också i sin kritik att filmen saknar ordentlig plot – och mest handlar om stilla familjerelationer och påhittade problem. En kristik han däremot inte stod oemotsagd i.

Finns Encanto på Disney Plus Sverige?

Vill du se filmen med barnen utan att gå till biografen? Sedan julafton 2021 finns den att streama på Disney+ Sverige.

Foto: TT, Disney

Mer läsning för dig
Bästa Disneyfilmerna någonsin enligt topplistorna
Barnfilmerna som stoppas av Disney+ – anses vara rasistiska
8 hjärtskärande historier bakom de mest klassiska Disneyögonblicken

Utvald läsning