En del av

Ensamstående fembarnsmamman: ”Det här är min viktigaste rutin”

28 apr, 2023 
Lovisa Svedlund
Therese med alla barn
Foto: Privat
Hur får man till en mysig vardag som ensamstående till fem barn – när man dessutom tycker om att ha ett rent hem?
Skellefteå-mamman Therese Hellström får det att funka. Såhär gör hon!
Annons
sommar med barnen och therese
Att ha både tonåringar och en 1-åring kräver ibland att man både lägger sig sent och vaknar tidigt, säger Therese. Foto: Privat

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Therese räknar upp några snabba saker när hon ska beskriva familjen: De skrattar mycket, tittar på Greta gris och Bluey och är högljudda.

Det spelas också en hel del fotboll inne i vardagsrummet! säger hon, skrattar och fortsätter:

– Vår vardag består av mycket tid i köket, disken, tvätten och på Ica!

Therese är mamma till Johanna 16, Noah 14, Ellie 9, Oskar 6 och lilla Hanad som är drygt ett år. Familjen hyr ett hur i Skelleftehamn, utanför Skellefteå, och eftersom Therese inte har körkort gäller det att ha bra promenadskor för att klara hämtningar och lämningar året om.

Annons

Fembarnsfamiljen

Mamma: Therese Hellström, jobbar på Fritidsbanken

Barn: Johanna 16 år, Noah 14 år, Ellie 9 år, Oskar 6 år. Hanad 1,5 år

Bor: Hyr ett hus i Skelleftehamn, utanför Skellefteå

– Det behövs ibland lite hjälp från tonåringarna också. Mellanbarnen har ju innebandy och fotboll så det är hämtning och lämning där, till exempel.

Men hur får man egentligen livet som ensamstående förälder med fem barn att gå ihop? Inte helt oväntat är rutiner en stor del av svaret.

– En vanlig vardag stiger jag upp, tyst tyst, vid klockan 6. Jag hoppas starkt att lillen fortsätter att sova så jag får göra mig färdig med tvätt, tandborstning, kläder och smink. Sen väcks barnen och vi äter frukost tillsammans. Har jag tur hinner jag diska bort, men oftast hinns det inte, säger Therese.

Sen är det lämning, först vid en skola och sen ytterligare en till. Och sen springa till förskola för att sen ta bussen till jobbet. Resan tar 35 minuter enkel väg.

– Jag jobbar till klockan 14. Det blir jobb fem timmar per dag. Jag vill inte ha Hanad på dagis tio timmar per dag, då jag är hellre fattig, haha.

Annons

Eftersmiddagsrutinen: ”Förbereder middag och bäddar sängar”

Efter jobbet tar Therese bussen tillbaka och hämtar på förskolan.

– Det tar ofta en stund, eftersom Hanad vill snutta lite och mysa innan vi kan ta på kläderna och gå. Sen blir det att hämta på fritids – gånger två – och oftast behövs mjölk och så vidare på mataffären.

Vad gör ni när ni kommer hem?

– Väl hemma så förbereder vi middagen, jag rollar och bäddar sängarna och vädrar pyjamasar och sängkläder, dammsuger golven, diskar och dammtorkar.

– Jag lagar middag som äts klockan 18 och sen diskas det och om inte läxorna är gjorda så görs de nu.

Är det fotboll så tar som sagt någon av tonåringarna barnen dit och hem.

– Sen är det eventuell dusch och pyjamas och tv-tittande samt kvällsfika och tandborstning. Vi tittar alltid på Bluey allihop tillsammans. Och sen pussar och sängen!

sommar med barnen och therese
Att ha både tonåringar och en 1-åring kräver ibland att man både lägger sig sent och vaknar tidigt, säger Therese. Foto: Privat
Therese Hellström
Även om matpriserna gör det tufft ekonomiskt just nu får det vara värt det att jobba 5 timmar om dagen, säger Therese. Längre än så vill hon inte ha minstingen på förskola. Foto: Privat

– Efter det andas jag och kollar tv innan sängen och tiktok en halvtimme!

Wow, full fart låter det som! Hur hjälper rutinerna dig, skulle du säga?

Annons

– Jag älskar rutiner! Och med alla barn och min adhd så behöver vi rutiner. Det hjälper ju alla att veta vad som väntar. Alla vet vad som ska göras – hur och när – så egentligen är det inte så mycket tjorv... Alla väljer sina kläder själva utom minsta till exempel. Även han börjar vänja sig vid våra rutiner ju äldre han blir.

”Fil till lunch”

Therese medger att det inte direkt blir tid för oplanerat prokrastinering på vardagseftermiddagarna.

– Det är mycket att göra. Iallafall för mig som också ”villhöver” ha det rent och snyggt. Söndagar är också mina storstädningsdagar då allt städas och skuras och sängkläder byts.

På lördagar blir det mer återhämtning och avkoppling. Även om detta sker i något slags ordnat kaos, förklarar hon.

– Ja lördagar, suck. Då ska allt fixas som man inte hinner annars. Det blir fil till lunch och en massa spring hit och dit. Till stan, kompisar, matcher och så vidare!

Vilken är er viktigaste rutin i veckan, skulle du säga?

– Att vi tittar på Bluey varje kväll tillsammans varje vardag. Innan vi kollat är det ingen som kan gå och lägga sig! Även frukostrutinen är väldigt fin.

Annons