Experten om kvinnoförnedrande mobilspel: "Problematiskt"

Kvinnoförnedrande appar och spel för barn

Influencern och journalisten Johanna Bladh reagerar på kvinnoförnedrande mobilspel i ett inlägg på Instagram.

I ett uppmärksammat inlägg på Instagram reagerar influencern Johanna Bladh på de budskap flera populära mobilspel sänder ut till våra unga.
”De är helt sinnessjukt kvinnoförnedrande”, skriver hon på Instagram.
Men vad säger experten?

Johanna Bladh vill med sitt inlägg få företagen som distribuerar spelapplikationerna att noggrannare granska vad de faktiskt innehåller.

”De är helt sinnessjukt kvinnoförnedrande. De går ofta ut på att en kvinna ska göra en ”makeover” för att en man ska vilja ha henne. Ibland inkluderar de till och med misshandel och våld i relationen. Och endast genom att tjejen blir ”snygg” kan paret bli lyckliga och kära igen”, skriver Johanna Bladh på Instagram.

De mobilspel hon hänvisar till i Instagram-posten är Word Villa och Project Make Over, men det finns fler med samma fokus och tema.

Spel för barn skapade av vuxna

– Sett ur genusperspektiv är många dator/mobil/tv-spel problematiska. Ett av de största spelen, som jag skulle säga spelas eller har spelats av nästan alla som går i mellanstadiet är Moviestar Planet, MSP. Där kan man ju bara titta på hur tjejavatarerna ser ut – och så ser det ut i de flesta spelen, förklarar Maria Dufva, författare, kriminolog och expert på barns utsatthet online.

Det Maria menar är att avatarerna, eller karaktärerna, är starkt influerade och överdrivna enligt samhällets genusnormer när det kommer till utseende. De flesta kvinnliga karaktärer oavsett barnspel utsmyckas exempelvis med en trådsmal midja och stora bröst samtidigt som de manliga inte sällan är muskulösa och V-formade.

– Sen finns andra spel, som exempelvis Starstable, där man måste vara tjej för att få spela. Det är klassat som ett tjejspel för att det handlar om hästar, men det finns flera killar som vill spela och då måste låtsas vara tjejer. En annan aspekt är hur många killar väljer att spela som tjejkaraktärer i datorspelet Fortnite, där karaktärerna är levande muskulösa barbiedockor, tillägger Dufva.

Hur allvarligt bör man egentligen ta på de influenser våra barn får av spel på nätet och i appar?

Maria Dufva. Foto: Pontus Stigberg

Pontus Stigberg

– ­Det svåra i att svara på den frågan är att det är så himla stor skillnad från individ till individ. Det och hur ens övriga skyddsfaktorer ser ut påverkar i allra högsta grad hur allvarligt man tar till sig av dem influenser man matas med i spel, säger Maria Dufva.

Hon menar på att ett barn som växer upp i ett hem där normer och ideal lyfts och ifrågasätts utifrån demokratiska samtal inte är lika utsatt som någon som får alla dessa intryck utan motsägelse.

– Dock finns det ju inget som säger att även om jag exempelvis gjort allt för att uppfostra min dotter eller son på ett sätt – att de när de blir äldre inte blir tillsammans eller på annat sätt råkar ut för någon med skev verklighetsförankring. Så detta är en viktig fråga för alla föräldrar, menar Maria.

Spelkaraktärer populära i porrindustrin

De sexualiserade spelkaraktärerna har även triggat en efterfrågan i porrindustrin. Idag finns en uppsjö spelkaraktärer från populära barnspel, så som Overwatch och Fortnite, i porrfilmer.

– Ett av de mest sökta orden på Pornhub är ”Fortnite sex”. Så porrindustrin tar ju alla de här karaktärerna och gör om dem till porrstjärnor. Sedan går det att hitta porrkonton influerade av dessa spel på Instagram också, och om det är något vi vet så är det att barn söker på sina favoritspel. Det känns sorgligt att de då möts av en extrem sexualisering som hijackats av porrkulturen, säger Maria.

Finns det några bra och säkra spel?

– Knappt. Childhood har gjort ett spel som heter Chestquest som är ett roligt och säkert spel. Problemet är att det inte är så många barn som spelar det. Barn dras ju dit många barn hänger, menar Maria.

Maria förtydligar också att även om inte innehållet i alla spel nödvändigtvis har dåligt inflytande, så är plattformarna ofta osäkra. Som kriminolog vet hon mycket om hur vuxna förövare går tillväga för att komma i kontakt med barn, och inte sällan är det genom chattfunktioner i spel.

– Det är plattformar de flesta föräldrar och vuxna inte har någon inblick i, vilket gör miljön osäker, även om företagen bakom spelen implementerar åtgärder för att försöka göra dem säkra, intygar Maria.

Exempelvis går det inte att skriva telefonnummer eller skicka filer i chatten på de flesta spel. Men genom att fråga barnen om deras sociala medier kan man enkelt komma runt det, menar hon.

Vilka tips kan du ge föräldrar?

– Det finns grundinställningar i smartphones och i de allra flesta spel och alla stora sociala medier, där du som förälder kan ställa in vad du anser att dina barn ska få exponeras för. Detta rekommenderar jag att alla gör hos sina barn direkt när dem får en uppkopplad enhet av något slag, säger Maria.

Sen uppmanar hon alla att hålla koll på vad ens barn gör på internet, och våga sätta sig in i dessa plattformar själv för att kunna hålla en öppen dialog om vad man möts av där med sina barn.

– Det finns många starka röster på andra sidan av mig, som säger att man inte ska titta igenom sina barns telefoner för att det är att snoka. Men då får ju barn konsumera sådant som vi nämnt här i väldigt tidig ålder utan att du som förälder har en aning om vad barnen möts av. Och då kan man inte prata om det de ser med dem, menar Maria.

Läs mer:

8 av 10 unga vill begränsa sin egen porråtkomst

Nina Rung: Så hjälper du dina barn att bli jämställda