En del av

Corona 2021: Får man gå påskkärring och knacka dörr i år?

17 mar, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Far man ga paskkarring 2021?
Att klä ut sig till påskkärring och knacka dörr för att önska glad påsk och få godis hör påsken till för många barn. Men i år under coronapandemin får vi tänka om, berättar Folkhälsomyndigheten för Motherhood.
Annons
Påsken – här är allt du behöver vetaBrand logo
Påsken – här är allt du behöver veta

Sjaletten på och kvasten redo för en flygtur. Kring påsk är det en rolig tradition för barnen att klä på ut sig till påskkärring.

Många påskkärringar kommer också från Blåkulla för att gå i kvarteret och knacka dörr, önska glad påsk och samla godis från snälla grannar.

påskkärringar
Folkhälsomyndigheten ger besked till alla påskkärringar.

Men i år får man tänka om, säger Malin Ahrne, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Motherhood. I år uppmanar myndigheten alla påskkärringar att göra lite annorlunda för att hjälpa till att bromsa smittspridningen av corona.

Får man gå påskkärring under corona?

– Jag tycker man ska avstå från att gå till människor man inte känner, säger Malin Ahrne.

Annons

Även om vaccineringen är igång för fullt har inte alla äldre hunnit få sina doser än, och därför måste vi fortsätta att hålla avstånd och tänka oss för ett tag till, säger hon.

– Alla ska kunna känna sig trygga, så vårt råd är tyvärr att man får avstå från just dörrknackningen, säger Malin Ahrne.

Folkhälsomyndigheten – det ska ni tänka på i påsk

Även om man inte ska gå hem till personer och knacka dörr, är man varmt välkommen att klä ut sig till Blåkullagänget på hemmaplan, hälsar hon.

– Man kan ju ändå klä ut sig till påskkärring, och gärna vara utomhus, och kanske ordna med lite godis till påskkärringarna på något annat sätt, och vara lite innovativa, säger Malin Ahrne, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Foto: TT

Annons