En del av

Frågesport för barn – 10 roliga frågor om djur till quizzet

22 dec, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
pingviner som hoppar
Behöver ni världens roligaste frågesport om djur till barnens födelsedag, kusinträffen eller fredagsmyset? Perfekt – vi har fixat tio roliga frågor på djurtema att sno rakt av.
Annons

Finns det något roligare – och mer lärorikt – än att köra en riktigt rolig frågesport med sina kompisar? Till barnkalaset, julkalaset med släkten, nyår eller fredagsmyset är quiz en riktigt rolig aktivitet för kidsen. Och ett ämne som de allra flesta både kan saker om och tycker är kul är givetvis DJUR!

Se också: 3 roliga lekhacks

3 roliga och enkla lekhacks för små barnBrand logo
3 roliga och enkla lekhacks för små barn

Frågesport till barn om djur – 10 frågor

Så, behöver du sysselsätta barnen med en riktigt rolig aktivitet? Varsågod att rakt av sno frågesporten på djurtema vi förberett till dig!

Ps. behöver du anpassa svårighetsgrad efter barnens ålder finns några förslag under de lättare respektive svårare frågorna. I botten finns alla de rätta svaren listade.

Bara att dela upp lagom stora lag, dela ut papper och penna och köra igång!

Annons

Fråga 1.

Sommartid finns omkring 300 000 älgar i Sveriges skogar. Vad äter älgar?

Gör frågan enklare genom ledtråden "Äter de andra djur? Växter? Eller både och?"

Fråga 2.

Djuret har randig svans, gråaktig päls, svarta ringar runt ögonen och är ungefär en halvmeter högt. Du hittar det ibland på djurparker men i det vilda finner du flest av dem på Madagaskar. Vilket är djuret?

Gör frågan enklare genom att visa bilden.

lemur

Fråga 3.

I filmen Happy Feet lär vi känna kejsarpingvinen Mummel. Hans talang är att dansa steppdans, men han kan inte sjunga. Varför är det viktigt för pingviner att kunna sjunga och göra vackra läten?

Fråga 4.

På tal om kejsarpingvin! Ofta tror man att pingviner och isbjörnar lever sida vid sida men i själva verket lever arterna isär på varsin pol. Vilken art lever på nordpolen respektive sydpolen?

Annons

Gör frågan svårare genom att bara fråga var pingvinerna bor.

Fråga 5.

Kängurur lever bland annat i Australien och på ön Nya Guinea. Mest känd kanske kängurun är för att kunna hoppa gracisöst och för att mamman bär ungen i en pung på magen. Men kängurur kan också ta sig väldigt snabbt framåt. Om en känguru hoppade framåt under en timme, hur många mil skulle den färdas då? Kom ihåg att en människa springer ungefär en mil på en timme.

Anpassa rätt svar inom olika intervaller, beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha på frågan. Till exempel kan du godkänna allt över 3 mil och allt under 10 mil eller liknande.

Fråga 6.

Valen är ett riktigt maffigt djur i våra hav. Det finns omkring 80 arter av valar och den största, blåvalen, kan bli 30 meter lång. Det motsvarar höjden av ett hus på 9 våningar. Man brukar säga att valen inte är en fisk eftersom den skiljer sig från fiskar på ett viktigt sätt – vilket?

Annons

Fråga 7.

Disneyfilmen Encanto från 2021 utspelar sig i Colombia – och minstingen i familjen Antonio har en magisk gåva som gör att han kan prata med djur, bland annat en papegoja. Vad heter papegoja på engelska?

Antonio i filmen Encanto

Fråga 8.

Katter är omtyckta husdjur i Sverige. Första gången människan började föda upp katter för att ha i sina hem gjorde man det av ett speciellt syfte. Vilket?

Ledtråd: Det var inte får att få gosa med katten.

Fråga 9.

När man går ut i en svensk skog får man ofta se en myrstack. En stack kan vara hem för upp till en miljon små individer, och i stacken finns allt från arbetsmyror, ägg, larver och puppor. Vad kallas den myra som man brukar säga bestämmer i stacken?

Fråga 10.

Fiskar som lax och kummel lägger pyttesmå ägg som kallas rom. Vilket djur lägger världens största ägg?

Rätt svar:

  1. Älgen är en växtätare. Favoritmaten är löv från träd, till exempel björk.
  2. Lemur.
  3. Det är så det hittar sin partner.
  4. Pingviner bor på sydpolen och isbjörnar på nordpolen.
  5. 7 mil.
  6. Valen är ett däggdjur som föder levande ungar, till skillnad från fiskar som. istället lägger ägg.
  7. Parrot.
  8. För att katten ska kunna äta råttor, möss och andra skadedjur.
  9. Drottning.
  10. Struts.

Foto: TT

Annons