En del av

Höstlov 2020 – när är det och vad kan man göra?

09 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Höstlov 2020
När vardagen flyter på är det lätt att glömma vilka datum eller veckor barnens lov inträffar på. Så – när är höstlovet i år? Och vad kan man egentligen hitta på under den rådande pandemin?
Annons

Höstlovet har många namn och har på sina håll kallats både läslov, allhelgonalov, potatislov och novemberlov. Det vanligaste är dock höstlov, helt enkelt för att lovet inträffar under den älskade - eller hatade - hösten!

När är höstlovet 2020?

Höstlovet infaller under vecka 44 – det vill säga, mellan den 26 oktober och 1 november. Till skillnad från andra lov som kan variera lite mellan framför allt Stockholms län och övriga vilka veckor det är som gäller, så infaller höstlovet samtidigt i alla Sveriges län.

Men vad kan man egentligen hitta på detta speciella år?

9 coronasäkra tips på höstlovsaktiviteter

En härlig och solig höstdag är det kanske inte svårt att hitta inspiration till vad man ska göra, men en dassig och regnig dag kan man behöver lite hjälp på traven för att komma underfund med vad man kan hitta på med barnen.

Observera att samtliga tips är menat som inspiration på aktiviteter – om ett specifikt förslag inte finns på din ort kanske det finns ett liknande alternativ närmare där du bor! Motherhood önskar ett härligt höstlov!

Annons

1. Fritidsbanken

Via Fritidsbanken finns ett tiotal aktiviteter i ett! Fritidsbanken är en ideell förening som tillhandahåller helt gratis fritidsutrustning. Det rör sig exempelvis om skidor, skridskor, inlines, golfklubbor, hjälmar, bollar, flytvästar, snowboards med mera. Anläggningar finns på många ställen i hela Sverige och utlåningstiden är alltid 14 dagar.

2. Tom Tits

Tom Tits
Tom Tits.

Under höstlovet finns flertalet spännande tillställningar att gå på med kidsen. En klassiker är barnfavoriten Tom Tits i Södertälje utanför Stockholm, där barn får testa roliga experiment och samtidigt lära sig om vetenskap. Dessutom är Dinosauria igång igen, utställningen där barnen kan få se verklighetstrogna dinosaurier. Passar barn i alla åldrar.

Annons

3. Alfons Åbergs Kulturhus

Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg är man välkommen på dagliga teaterföreställningar, experiment, högläsning och filmvisning. Genom ett förbokningssystem håller de koll på att de inte blir för många i lokalen samtidigt. Biljett kostar 95 kronor för barn och 125 kronor för en vuxen.
Passar barn i alla åldrar.

4. Spionmysteriet

Spionmysteriet
Potentiella spioner i Spionmysteriet på Armémuseet.

Armémuseet i Stockholm har satt ihop en riktig ”Cluedo”-tillställning, där man genom olika ledtrådar får försöka lista ut vem som är spion. Kan genomföras under hela museets öppettider. Passar från cirka 8 år och är gratis för barn, 50 kr för vuxna.

5. Workshop: Flytta en stad

Kulturcentret Arkdes i Kiruna anordnar under lördagar ända fram till slutet på december en workshop där man får bygga en egen modell av en stad. Det blir en interaktiv rolig aktivitet för barn från 5 år, där man får tänka till vad man skulle vilja ha i sin egen stad. Allt som skapas på plats får man ta med hem, och det är helt gratis!

Annons

6. Teater: Tobbe Trollkarl eller Vilda Bebin & Mamman

En härlig teater är kan vara en kul omväxling mot att titta på film hemma eller på bio. Dessa två är båda omåttligt populära och passar barn från cirka 2 år. De har också begränsat publikantalet med hänsyn till rådande pandemi.

Biljetter till Tobbe Trollkarl: En förtrollad skattjakt kostar 199 kronor och utspelas på Gröna Lund i Stockholm.

Biljetter till Vilda Bebin & Mamman kostar 120 kronor och utspelas på Dockteatern Tittut i Stockholm.

7. E-sportevent

För lite äldre spelintresserade barn bjuder Malmö E-sportcenter in till e-sportrelaterade aktiviteter och tävlingar alla vardagar hela höstlovet. Där kan man både testa på nya TV- och datorspel och tävla i dem spel man redan är duktig i. Passar tonåringar och är helt gratis.

8. Fotoutställning: The Thin Line

The Thin Line
Naturhistoriskas fotoutställning av konstfotografen Björn Persson.

En mäktig utställning med vackra bilder på Afrikas vilda djur, på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter. Utställningen är helt gratis och kan uppskattas av både barn och vuxna.

9. Fritid och Hantverk

Månens Scoutkår bjuder under hela höstlovet in alla som vill till pysseldagar i Rosengård, Malmö. Allt är gratis och man kan både måla, pyssla med olika material och göra armband. Det finns även möjlighet att spela bordtennis och leka inomhuslekar. Passar barn från cirka 6 till 12 år.

Läs mer:

Annons