Allt fler barn får långtidscovid – här är vanligaste symtomen

I början av coronapandemin pratade man om barn som en lågriskgrupp när det gällde covid-19 – de ansågs vare sig driva smittspridningen eller bli allvarligt sjuka i någon högre utsträckning.
Men i dag är det bland barn och unga som smittspridningen ökar mest – och allt fler barn drabbas också att allvarlig covid eller får symtom som kvarstår i månader efter insjuknandet. Bland annat tros det bero på att den brittiska mutationen av coronaviruset lättare smittar barn.
Långtidscovid ökar bland barn
Även om de flesta barn får milda till måttliga symtom – och vissa till och med är helt symtomfria – pekar forskning på att långtidscovid är vanligare bland barn än vad folkhälsoexperterna hade räknat med.
En kartläggning gjord i januari 2021 av Office for National Statistics – Storbritanniens motsvarighet till SCB – pekar på en betydande förekomst av långtidscovid hos barn.
Enligt ONS upplever 12,9 procent av barn i åldersgruppen 2-11 år, 14,5 procent av barn i åldersgruppen 12-16 år och 17,1 procent av unga i åldersgruppen 17-24 år kvarvarande covidsymtom fem veckor efter insjuknandet.
Symtom på långtidscovid hos barn
Symtomen på långtidscovid hos barn varierar, men inkluderar bland annat:
- halsont
- ledvärk
- trötthet
- huvudvärk
- smärta i bröstet
- magproblem
- illamående
- humörsvängningar
- yrsel
- eksem
Långtidscovid kartläggs i nytt forskningsprojekt
På Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm har man startat en ny specialistmottagning för barn som blivit långtidssjuka i covid-19. I mitten av februari hade 200 barn i region Stockholm fått diagnosen långtidscovid och snittåldern låg på 11-13 år.
Nu startar Stiftelsen Barnforskningen, ihop med forskare från Astrid Lindgrens Barnsjukhus, ett nytt forskningsprojekt som ska undersöka hur vanligt det är med kvarstående covidsymtom hos barn och ungdomar, vad som händer med den kognitiva förmågan, hur andra kroniska sjukdomar påverkas och vad man kan göra för ett skynda på tillfrisknandet.
Foto: TT