En del av

Katja: Jag har särbegåvade barn – här är 5 saker jag vill att du ska veta

25 mar, 2021 
Jennie Sandberg
Att vara mer begåvad än genomsnittet låter som en härlig fördel. Men för ett barn innebär det i regel stora utmaningar. Här berättar mamma Katja Lillhage, mamma till särbegåvade barn, mer.
Annons
7 nackdelar som intelligenta kan stöta påBrand logo
7 nackdelar som intelligenta kan stöta på

46-åriga Katja Lillhage bor i Hammarby Sjöstad i Stockholm och är ordentligt engagerad i särbegåvade barn. Som mamma till två tonårspojkar med uttalad särbegåvning, idag 13 och 15 år gamla, samt en man med samma etikett vet hon vilka fördelar och utmaningar det för med sig.

– Jag tror faktiskt en av hundarna är särbegåvad också, skrattar Katja. Som lämnat en fast tjänst som ekonom för att satsa på egna bolaget sweetdogs.se

Katja är van bloggare och bjuder just nu på vardagen med hundar, men har under lång tid drivit uppmärksammade bloggen Gifted – gåva eller gift där hon delade med sig av yngste sonen Felix vardag och utmaningarna för att få skolmiljön att fungera för ett särbegåvat barn.

Barn med särskild begåvning få det tufft i skolan.

– Jag ville berätta om den tuffa vardagen för både föräldrar och barn, att vara särbegåvad är ofta en rejäl utmaning, förklarar hon.

Annons

Katja brinner för att sprida mer kunskap om särbegåvning till både barn, skola och föräldrar. Här är fem saker hon anser alla bör känna till:

1. Skolan är inte lätt bara för att du är särbegåvad

Skolan är inte lättare för att barnet besitter högt IQ utan det kan snarare vara tvärtom, det som är lätt blir svårt och det som är svårt blir lätt. Sök rätt utbildningsnivå för just ditt barn.

2. Särbegåvade barn behöver stimulans

Om ditt barn säger att skolan är tråkig, ta reda på vad som är tråkigt. Vi vill så gärna tro att det bara beror på tristess men det kan också vara att ditt barn är ostimulerad och i värsta fall på väg in i depression. Bryt mönstret omgående och lägg upp en plan med skolan om hur fortsatta studier ska fortgå för mer stimulans.

3. Särbegåvning kan märkas på olika sätt

Det behöver inte vara teoretiska ämnen ditt särbegåvade barn visar färdigheter i, även hög begåvning i bild och idrott kan vara tecken på särbegåvning.

Annons

4. Särbegåvade barn behöver möta varandra

Ditt barn kan försöka anpassa sin intelligensnivå till jämnåriga klasskamraters för att "passa in", detta tär givetvis i längden och kan göra att ditt barn tappar sin identitet, försök att stärka ditt barn i sin begåvning och att få vara den hen är. Träffa likasinnade så att ditt barn förstår att hen inte är ensam.

5. Här hittar du hjälp och rätt utmaningar!

Det finns hjälp att få! Både på det rikstäckande forumet Filurum där vi är många föräldrar som backar upp och stöttar varandra men även via Mensa GCP (Gifted children program) och Brainpool som jobbar för att öka medvetenheten kring dessa barn genom att föreläsa om särbegåvning ute på skolorna. Och som ser till att våra särbegåvade barn hittar kursen och föreläsningar som stimulerar deras intelligens och främjar deras självförtroende.

Annons