En del av

7 svar när man inte håller med en kompis – fraserna att lära barnen

20 mar, 2023 
AvElisabeth Granseth
Renee Jain och en flicka som argumenterar

Bråkar ditt barn med sina kompisar när de har olika åsikter? Nyckeln kan ligga i själva språket - det menar författaren och mamman Renee Jain. På Instagram delar hon med sig av 7 smarta fraser som barnet kan säga om den inte håller med!

Annons

Konflikter är en del av livet och någonting vi alla måste lära oss att hantera. I unga år kan det mest naturliga vara att skrika, gråta eller att springa undan för att uttrycka sitt missnöje. Men ju äldre vi blir desto mer uttrycker vi oss genom språket.

Instagram har författaren och livscoachen Renee Jain delat med sig av 7 fraser som barnen kan säga när de inte håller med någon. Även om fraserna kan upplevas svåra kan det ändå ge barnet nycklar att i en dialog med andra kunna vara trevlig, tydlig och samtidigt våga säga sin mening. Något vi alla, oavsett ålder, behöver lära oss om och om igen.

7 fraser som barn kan säga när de inte håller med sina kompisar

1. Jag tror inte jag håller med för att ....

Lär barnet att motivera varför de tycker som de gör. Det kan vara lättare för äldre barn men låt de yngre öva att sätta ord på vad de tycker.

Annons

2. Jag förstår vad du menar men jag vill säga vad jag tycker...

Om du lär barnet den här meningen kan du också lära barnet att utveckla det egna resonemanget om varför något ska göras på ett annat sätt. Det blir en tydlig brygga mellan kompisens argument och barnets.

3. Du har verkligen en stark åsikt men jag tycker så här...

Med den här frasen visar barnet att den har förstått att den andre menar allvar. Men att den ändå tänker ta sin plats för att visa den egna åsikten.

4. Jag ser det på ett annat sätt än vad du gör.

Ibland kan det vara svårt att diskutera men då kan man iallafall enas i att man tycker olika - och det är okej!

5. Har du en annan åsikt?

Med den här meningen ber barnet om förtydligande och mer information. Där den låter den andra personen utveckla argumenten.

6. Jag håller med till viss del, men så här tycker jag...

Detta är ett sätt för barnet att visa att den delvis är överens med sin kompis men gärna diskuterar de andra delarna.

7. Här är ett annat sätt att se på saken.

Den här frasen gör att barnet direkt kan berätta sin syn och förbereder samtidigt mottagaren på att det kommer skilja sig åt.

Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Foto: TT, Instagram

Annons