En del av

NPF-mamman gjorde kontaktannons för att hitta fler familjevänner

05 maj, 2023 
Lovisa Svedlund
Foto: Privat

Roliga middagar, resor och helgaktiviteter måste faktiskt vara förunnat alla familjer. Även de med lite extra bagage. Så tänkte Malin King, mamma till en son med adhd och autism, och gjorde en kontaktannons för att träffa nya kompisfamiljer.
– Vi skulle behöva fler vänner med lite galna barn där allt känns okej, säger Malin.

Annons
Det här är NPF-diagnoserBrand logo
Det här är NPF-diagnoser

Malin, 36, har alltid varit en person som tar saker i egna händer. Hon driver företag som sömncoach, har utbildat sig till doula och rattar vardagen som npf-förälder tillsammans med maken Joel.

Livet måste få hända och vara roligt även om vardagen innebär extra utmaningar för deras familj, säger hon.

– Sonen, 4,5 år har adhd och högfungerande autism och vi misstänker att även vår dotter, 2, har adhd, säger Malin och fortsätter:

– Några vanliga utmaningar för sonen är att det ofta är svårt med maten, att sitta stilla och äta, hålla en lugnare ton i andras sällskap eller att dela med sig av leksaker. Han älskar dock gäster och är väldigt social men det är många som inte förstår hans utmaningar då de autistiska dragen inte ”syns” på honom.

Annons

Familjen King
.

Foto: Privat

Familjen: Malin, 36, och maken Joel, 38. En son, 4, och en dotter, 2

Bor: Stockholm

Gör: Malin är sömncoach och doula, Joel jobbar inom golfindustrin

Följ: på Instagram @sovandebarn

”Målbilden var att hitta fler likasinnade vänner”

Malin och maken längtade efter mer umgänge i vardagen. De ville hitta en större kompisskara i hemtrakten kring Stockholm och få vänner som hade förståelse för att alla behov behöver få plats.

– Vi sätter upp målbilder för allt i livet, och det här var ett mål just nu är att utöka vår vänskapskrets här! Målbilden var att hitta fler likasinnade vänner som man kan umgås med, och där barnen förhoppningsvis kan leka och ha kul tillsammans. Vi ville gärna hitta personer med förståelse för npf-diagnoser och som tycker om samma saker som oss, att träffas på middagar och aktiviteter till exempel.

En stundvis hög ljudnivå och lite kaotiskt omgivning kan man få på köpet om man umgås med deras familj. Men också högt i tak!

I kontaktannonsen skrev hon och maken bland annat:

Annons

Vi skulle behöva fler vänner med lite galna barn där allt känns OKEJ. Vi älskar spelkvällar, middagsdejter och äventyr.

Ibland innebär deras vardag också små bumpar som kanske inte finns i andra familjer. Något man behöver förstå som vän till en familj där det finns barn med npf-diagnoser, säger Malin.

– Autismdelen är den mest utmanande för vår son och han får ”låsningar” som ofta innebär 30-90 minuters ”meltdown” när han är svårt att få kontakt med. Vi jobbar otroligt mycket med att förebygga meltdown och med att ligga steget före, men det är minst sagt utmanande och energikrävande ibland.

Fick över hundra svar

Malins inlägg fick fler än 150 kommentarer – många hejade på initiativet och skrev att de känner igen sig. I kommentarerna säger flera att de också har barn med en npf-diagnos och har haft svårt att hitta kompisar som vill umgås.

Vad tänker du om att många verkar vara i samma sits som er?

Annons

– Det var fint att höra att så många andra kände samma sak. Det är en viss ensamhet att ha mer utmanande barn och man begränsas en del. Vi försöker leva ett så vanlig liv som möjligt med utflykter, resor och kompisar men det krävs absolut extra av en själv som förälder för att få det att gå ihop.

– Jag jobbar just nu på att ringa runt till alla som ville bli min vän, säger Malin och skrattar.

Blir det en stor fest i sommar för alla som svarade på kontaktannonsen?

– Jag tror faktiskt det kan hända, det vore så kul att bjuda in många till sonens 5-årskalas strax innan midsommar. Han älskar kalas och dinosaurer så blir nog ett stort dinosauriekalas för de som vill komma!

Annons