En del av

6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

26 nov, 2020 
AvLinn Seipel
Familj samtalar vid bord.
Det kan vara svårt att få igång meningsfulla och viktiga samtal med sina barn. Se vilka ämnen psykologen rekommenderar att du försöker beröra – och lär dig hur du går tillväga för att ta upp dem.
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Vissa föräldrar har riktiga snackpåsar till barn medan andra lätt kan känna sig frustrerade när de gång på gång bara får ett ”bra”, eller ”ok” på frågan: ”Hur var din dag?”. Det är inte på något sätt fel på barnen som är mer återhållsamma, men för nyfikna föräldrar kan det ändå vara uppskattat med tips på hur man kan få dem att utveckla sina svar en aning.

Psykologen Sarah Lynn från Livington Center i New Jersey berättar för föräldrasajten Parents.com om flera knep man som förälder kan ta till för att nå fram.

Så får du barnen att öppna upp sig

Först och främst menar Dr. Lynn att det är bra att välja rätt tidpunkt som ger utrymme för samtalet. Förslagsvis under en måltid, när familjen sitter ihop en lite längre tid.

– Konsekventa middagstider och rutiner genererar en trygghet hos barnen vilket gör dem mer bekväma att interagera inom familjen, säger Dr. Lynn.

Sedan är det viktigt hur man ställer frågan, menar hon. Om man märker att ”Hur var din dag?” alltid ger samma svar, prova att ställa frågan på ett annat sätt. Byt ut den mot exempelvis ”Har något fått dig att skratta eller le idag?”.

Annons

– Visa sen att du lyssnar genom att ställda följdfrågor och reagera på det barnen säger, förklarar Dr. Lynn och fortsätter:

– Om de berättar om ett problem eller en oro, försök då att inte omedelbart själv erbjuda lösningar. Fråga först hur de tror de hade kunnat lösa situationen.

Ett sista förslag Dr. Lynn har för att mjuka upp stämningen för samtal är att helt undvika frågor. Det kan vara så att barnet blir stressat om hen inte kommer på något att svara. Pröva då att själv berätta en historia från din dag – så finns stora chanser att hen så småningom hakar på.

6 viktiga ämnen att prata med ditt barn om

Nu när du har koll på hur du gör för att närma dig dina barn, se över dessa sex samtalsämnen som enligt Dr. Lynn är bra att åtminstone ha berört innan de blir för gamla. Om de inte hör det från dig – gör de garanterat det någon annanstans! Sedan är det så klart viktigt att anpassa sättet man pratar om ett ämne efter barnens ålder.

Annons

1. Viktiga och stora nyheter

Att prata om nyheter och sånt som händer i vår omvärld kanske inte känns så kul alla gånger, särskilt inte när det är något obehagligt. Men det kan leda till bra diskussioner som inte kräver ett fokus på just ditt barn, vilket kan vara skönt för hen som omväxling. Sen är det troligt att ditt barn kanske ändå hört om något stort som hänt genom omvägar. Då kan det vara bra att fråga om det för att undvika att hen går runt och är orolig för sig själv. Detta gäller även tunga ämnen som exempelvis klimatförändringar, miljö och politik.

2. Mobbning och utanförskap

Oavsett om man misstänker att sitt barn kan vara utsatt – eller utsätter andra, är det bra att prata om ämnet mobbning. Om inte annat för att uppmuntra vikten av civilkurage och att säga till en lärare om barnet ser att någon gör något som inte känns snällt. Då är det viktigt att de förstår varför det inte är snällt, och hur det påverkar andra.

Annons

3. Funktionsnedsättningar och variationer

Det är bra att reflektera tillsammans om hur barn kan födas med olika behov, då det kan vara svårt för dem att sätta sig in i andras situationer. Samtidigt menar Dr. Lynn på att det finns ett stort värde i att trycka på de punkter som gör barnen lika, snarare än olika. Detta kommer utveckla ditt barns empatiska förmåga.

4. Prata med barn om döden

Här är det bra att använda enkla och mjuka ord, förslagsvis genom att prata om begravningar och ritualer runt omkring det. Om en släkting eller ett husdjur i er närhet går bort, ge ditt barn utrymme att få utrycka hur hen känner kring det. Framförallt yngre barn kan ha svårt att förstå att döden är permanent. Ett förslag kan då vara att säga hur man alltid kan komma ihåg och tänka på personen eller djuret, men att man inte kan träffa det och att det är okej att vara ledsen över det.

5. Psykisk hälsa

Det är viktigt att barn känner att det är okej att uttrycka sina känslor. Skapa en tillåtande atmosfär genom att fråga dem regelbundet hur de mår och hur de känner sig. Målet är att barnen ska kunna uttrycka känslor kring sorg, stress och depression på samma sätt som de kan berätta att de har ont i huvudet eller magen. Sedan kan det så klart vara så att yngre barn inte vet hur exempelvis stress känns – utan snarare uttrycker det som ont i magen. Men i takt med att barnet blir äldre kommer de kunna skilja på det.

Annons

6. Sex, samtycke och gränser

Alla barn borde få lära sig tidigt om vad som är lämpligt och inte när det kommer till beröring av sin kropp. Berätta om gränsdragning och att det alltid är okej att säga ifrån om man exempelvis inte vill bli kittlad eller få en kram. För lite äldre barn är det viktigt att ta upp tyngre ämnen som exempelvis porrindustrins brister, vikten av samtycke vid sexuella handlingar eller hur man gör om en främling börjar prata med en - antingen i verkligheten eller online.

Källa: Parents.com

Annons