En del av
ANNONSSAMARBETE MED SYNSAM

3 saker du bör veta om ditt barns syn

11 sep, 2020 
https://image.motherhood.se/527A9329.jpg.jpg?imageId=2623785&x=0&y=0&cropw=100&croph=80.924855491329&width=1318&height=1318
Sofia Carlberg
Är barns skärmtittande farligt för deras ögon och vad kan man egentligen göra för att skydda sin älskade unges ögon? Här är tre saker om barns ögon som du definitivt behöver veta.

Att dålig syn blivit allt vanligare, det vet vi. Men vad beror det på? Är det skärmarna som vi plockar fram i tid och otid och hur är det nu igen – är barns ögon mer känsliga än vuxnas?

Närsynthet är ett synfel som oftast utvecklas under barndomen och tonåren. Ofta är närsyntheten ärftlig, men den stora ökningen i modern tid tros ha ett samband med vårt sätt att leva. Det ögonläkare har kunnat slå fast är att vår moderna livsstil där vi tittar mycket på föremål nära oss (som exempelvis vår telefon) och att vi inte är ute och rör på oss i samma utsträckning som förr samt att vi är mer inomhus i elektrisk belysning än vi var i tidigare generationer påverkar vår syn negativt.

Enligt det australienska forskningsinstitutet Brien Holden Vision Institute beräknar man att hälften av världens befolkning kommer vara närsynta 2050. Faktum är att 20 procent av barn i skolåldern i dag klagar på skärmrelaterad huvudvärk och ögonproblem.

Att skydda barns känsliga ögon och göra aktiva handlingar för att förebygga dålig ögonhälsa är viktigt. Här är tre saker som du bara måste veta om barns syn!

1. Barns syn försämras av skärmen.

Skärmtiden ökar snabbt i dag och med det försämras barns syn. I snitt ägnar barn 25 timmar i veckan åt sina digitala skärmar. Det visar en undersökning utförd av företaget Yougov. Bland tonåringar sitter man vid en skärm så mycket som 37 timmar i veckan.

Dels handlar det om det blå skärmljuset som kan ha direkt skada på näthinnan, men också det faktum att ögat fokuserar på extremt nära avstånd under längre perioder än vad människans öga är anpassat och utvecklat för.

I varje skolklass finns det flera barn som har problem med okorrigerade synfel och skärmrelaterad ohälsa. Många får dras med problemet länge innan det upptäcks vilket såklart påverkar deras förmåga att lära sig och deras studieresultat negativt.

För att förebygga skador på ögonen behöver man låta ögonen vila från skärmar och ta små pauser där man aktivt tittar på något som ligger långt bort i synfältet för att på så sätt träna ögat att växla mellan korta och långa avstånd.

– Var 20:e minut ska man ta en paus på 20 sekunder och titta på något som befinner sig 20 meter bort. För oavsett om man tittar på en skärm eller läser en vanlig bok ansträngs ögonen av mycket närarbete vilket kan leda till närsynthet, säger Ida Malmblad, legitimerad optiker.

Ge barnen glasögon som blockerar blått ljus

Som ett komplement kan man också använda sig av en skyddande produkt vilket är blå-ljus-blockerande glasögon. Blue Block är läsglasögon med blåljusfilter som är speciellt framtagna för att användas framför digitala skärmar och kan på så sätt skydda barns känsliga ögon mot det skadliga blå ljuset. Resultatet blir att barnet kommer känna sig piggare i ögonen, får mindre problem med huvudvärk och minskar risken att drabbas av ögonrelaterade sjukdomar.

3 risker med blått ljus från skärmar

1. Kan öka risken för digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvudvärk, nack- och ryggont.

2. Det stör den naturliga dygnsrytmen.

3. Kan orsaka bestående skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken som kan leda till förlorad synförmåga.

2. Därför det viktigt med synundersökning.

Hur vet man egentligen om ens barn har bra syn eller inte? I dag är barn under 8 år hänvisade till en ögonläkare men enligt Yougov-undersökningen är 70 procent av föräldrarna positiva till att synundersökningar på barn under 8 år ska kunna utföras av en optiker. Att ha koll på barnets ögon från en tidig ålder kan hjälpa till och förebygga synproblem.

– Vi rekommenderar att man kontrollerar synen en gång om året för bästa möjliga resultat. Det är som att gå på kontroll hos tandläkaren, säger Jesper Nørrgaard, legitimerad optiker.

Hos Synsam erbjuds alla barn mellan 8-12 år en kostnadsfri synundersökning och för tonåringar är det förmånliga priset 199 kronor.

Nu kommer också Ai Young Collection som är en helt ny kollektion där barn och unga får chansen att designa sina egna glasögon. Det finns i 5 modeller och i 6 färger i 2 olika storlekar. Vid lanseringen kommer det även finnas en limited edition-modell i 4 färger och 2 storlekar.

För de miljömedvetna barnen finns dessutom de hållbara bågarna från Fellepini X Sea2See som består av 100% återvunnen havsplast.

3. Barns frihet ska inte begränsas.

Barn måste få vara barn! Och precis som vi inte vill att barnet ska vara rädd för att smutsa ner sig för att de har nya fina skor eller ett par ljusa byxor så måste barn kunna hoppa, tjoa och leka obegränsat utan att oroa sig över att deras glasögon ska trilla av eller gå sönder.

För ett år sedan startade initiativet – Alla ska se! – för att öka motivationen för en aktiv fritid. Vilket innebär att Synsam delar ut kostnadsfria aktivitetsglasögon till barn mellan 5-12 år. Under året som gått har nästan 20 000 aktivitetsglasögon delats till barn i hela Norden!

Aktivitetsglasögonen ska klara alla typer av sportaktiviteter och lekar som barn gärna ägnar sig åt.