En del av

Dags för jullov! Här är 19 roliga aktiviteter att hitta på med familjen

17 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som kastar snöboll och familj som tittar på film
Jullovet är en riktig härligt tid för familjen. Några lediga dagar för barnen och förhoppningsvis lite skön avkoppling för er alla. Behöver ni idéer på vad ni ska hitta på? Vi har samlat 19 roliga aktiviteter!
Annons

God mat, avkoppling och ledig tid från skola och förskola. Jullovet är en riktigt mysig tid oavsett om du som förälder jobbar eller kan vara ledig några dagar.

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

10 julfilmer med toppbetyg på IMDbBrand logo
10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

Men låt oss också erkänna – efter att de största högtidsdagarna är avklarade kan ibland fantasin tryta på vad vi kan sysselsätta familj och barn med.

Men lugn, vi har tänkt till åt er.

19 roliga saker att göra med familjen på jullovet

Här ger vi er 19 roliga idéer på vad ni borde hitta på under vinterlovet!

1. Testa en ny aktivitet

Kolla om kommunen anordnar ridning, danslektioner eller någon rolig bollturnering. Eller testa bowling eller en höghöjdsbana tillsammans.

2. Ha ett snöbollskrig

Självklart måste ni UT! Är det snö ska den utnyttjas. Inte så sugna på just krigsdelen? Bygg en snögubbe eller snöigloo istället!

barn och snögubbe
Snöbollskrig och att bygga snögubbe hör nästan till jullovets obligatoriska aktiviteter.

3. Gå till biblioteket

De flesta bibliotek anordnar mysiga aktiviteter som högläsning och sångstund under lovet. Ni kan också gå till biblioteket för att sitta vid datorn eller låna spännande jullovsböcker.

Annons

4. Åk till skogen

Köp ett paket kex på mataffären eller grilla korv om lusten faller på. Eller skippa matsäck helt och ta en promenad tillsammans. På lovet är a och o att vi håller aktiviteterna till en ambitionsnivå vi orkar.

5. Spela spel

Bjud över några kompisar och spela brädspel, eller utmana kusinerna i en annan stad på klassiska brädspel online.

6. Rensa garderoben

Passa på att riva ut innehållet i garderoben och slänga sådant som blivit litet eller som ni inte använder längre. Vi lovar – efteråt kommer ni andas lätt!

7. Möblera om

När ni ändå är igång kanske det är dags att möblera om barnens space eller fixa om lite i tweenierummet? Fundera på vad barnen har för intressen och gillar att göra just nu. Låt det ta plats i inredningen.

8. Pyssla

Har du småknoddar har vi förberett enkla pyssel att ta tag i direkt. Större barn? Här hittar ni lite klurigare pyssel – allt från kransar till jultröjor och roliga papperspyssel.

Annons

9. Baka

Vispa ihop några snabba muffins eller låt det ta tid med ett maffigt pepparkakshus. Se till att äta upp godsakerna framför en rolig julfilm eller favoritserie.

pappa och dotter som bakar muffins
Är ni fikasugna redan nu? Baka något snabbt!

10. Fixa filmmaraton

På tal om film och serie. Fixa en eftermiddag där ni noga väljer ute ett gäng filmer eller tv-serieavsnitt. Preppa framför skärmen med filtar, kuddar och bästa snackset.

11. Få upp flåset

Åk till en lekpark, ett utegym, park eller skog och lek något som får er att springa och röra på er. Vi lovar, ni kommer komma hem trötta och lyckliga!

12. Ordna en smakprovning

Köp några chokladsorter i affären eller, om du har små finsmakare hemma, ett gäng goda ostar. Sätt betyg och för protokoll!

13. Bada

Tappa upp ett bad i badkaret eller ta en sväng till badhuset. Nu är tiden då vi behöver värme och tropisk luft!

Annons

14. Lär er något nytt ihop

Har du större barn? Varför inte gå en drejkurs eller köra en hel dag med matlagningstutorials på Youtube?

15. Bli utmanad på tv-spel

Få stenkoll på vad ditt barn spelar på paddan eller tv:n och låt dig utmanas! (Och ja, räkna med att bli krossad)

mamma och son som spelar tv-spel
Få koll på vad kidsen gör på skärmen genom att låta dem utmana dig på spel.

16. Barnvakta varandras barn (och hundar!)

Efter flera dagar ihop kan en dag ifrån varandra vara precis vad både barn och vuxen behöver. Bjud över en kompis ena dagen och lämna av barnen på lekdejt nästa dag, så får även du som förälder lite skön egentid. Och på tal om barnvakt – kanske vill någon låna ut sin hund till er några timmar?

17. Skriv en lista

Vad vill ni göra nästa år? Vilka maträtter vill ni lära er att laga? Vilka kompisar ska ni bjuda hem på helger och lov under året som kommer? Att skriva listor och planera för framtiden är det roligaste man kan göra när man får långtråkigt.

18. Titta på bilder på mobilen

Bläddra tillbaka långt i era kamerarullar och skratta åt gemensamma minnen, eller påminn er om vad ni gjorde förra sommaren.

liten pojke som åker skridskor
En stund på skridskobanan garanterar att ni kommer hem lugna och glada.

19. Åk pulka, skidor eller skridskor

Ta er till närmsta pulkabacke, skidspår eller åk till en ishall om vädret inte tillåter snöaktiviteter.

Ha så kul på lovet!

Foto: TT

Annons