En del av

Skärmtid för barn 6-12 år – här är rekommendationerna

27 aug, 2021 
Sanna Bergling
barn vid skarm
Film, spel och videoklipp är i dag en naturlig del av barnens uppväxt, liksom svårigheten för föräldrar att reglera skärmtiden. Världshälsoorganisationen, WHO, är tydliga med riktlinjerna för barn under fem år men hur ska tänka när barnet blivit äldre? Vi tar pulsen på de senaste råden om skärmtid för barn mellan sex och tolv år.
Annons
Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Utvecklingen går snabbt och användningen av skärmar sjunker allt lägre ner i åldrarna. Vid tre års ålder har en majoritet av barnen varit på nätet och 15% av alla tvååringar använder internet dagligen, skriver Nyteknik.

Barnläkare menar att barn mellan 3 och 7 år bör ha max 1-2 timmars skärmtid om dagen och att en vuxen då tittar tillsammans med barnet. I Sverige saknas dock tydliga officiella riktlinjer om skärmanvändning.

– Det är svårt att införa tydliga restriktioner på det här området i dagsläget, men däremot behöver vi se till att det finns stöd för föräldrar när det kommer till skärmanvändning och datorspelande och hur man ska prata med barnet om att spela lagom mycket”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

Annons

Stillasittandet ett problem – inte skärmanvändningen i sig

Som förälder kan det vara svårt att veta när skärmanvändningen är lagom och när det har övergått till att bli ett problem. Många menar att det är stillasittandet, övervikt och att uppmärksamhet tas från annat som är problemet, inte skärmanvändningen i sig.

– Det finns inga långsiktiga studier på skärmtid. Den största faran är vad skärmen tar tid från. När man är liten utvecklas hjärnan fort. Den är grundprogrammerad för närhet och kärlek. Ett barn behöver den fria leken för att upptäcka och undersöka världen. Hitta en nyckelpiga, uppslukas av den, och lära sig förstå världen, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och läkare, till Expressen.

Fasta regler kring skärmtid, skärmfria zoner i hemmet och gemensamt familjeumgänge utan skärmar kan hjälpa till att reglera skärmtiden och säkerställa att det finns tid för rörelse och andra aktiviteter.

Annons

All skärmtid är inte dålig

Att helt utesluta skärmtid för större barn är i regel inte bra eftersom hen då riskerar att hamna utanför i kompisrelationer och att risken för konflikter hemma ökar. Innehållet på en skärm kan vara väldigt varierande och ibland kan barnet bli skrämd av det som hen ser. Som förälder är det viktigt att aktivt vara med och välja vad barnet gör på skärmen och även tillsammans spendera gemensam skärmtid.

– Man ska använda tekniken och ha en avsikt med vad man gör. Med passiv skärmtid blir vi dummare och tappar IQ. Men det är viktigt att poängtera att det finns bra saker också. Det finns appar för barn där de lär sig saker flera gånger snabbare än på andra sätt, säger Katarina Gospic till Expressen.

Så kan du tänka kring ditt barn och skärmtid

1. Ta reda på vad ditt barn gör vid skärmen

Avsätt tid och sätt dig in i vad ditt barn gör vid skärmen. T.ex, vilka hen följer på på Youtube, vilka de är eller vad spelet hen spelar går ut på (viktigt för att kunna sätta upp regler, går matchen exempelvis att avbryta eller inte).

2. Ta reda på vilken funktion de olika spelen eller aktiviteterna fyller för barnet

Är det skärmaktiviteter som gör att de klarar av att upprätthålla ett socialt samspel? Då kan begränsningar av skärmtiden också medföra en begränsning i barnets sociala liv.

3. Tydliga regler och ramar kring skärmanvändandet

Var öppen och tydlig med vilka regler och ramar som gäller för ditt barns skärmanvändande och förklara varför ramarna behövs på ett sätt som blir begripligt för barnet. Var konsekvent med reglerna men samtidigt lyhörd. Att dra ur sladden innan barnet blivit klar med sitt spel kan för barnet kännas lika hemskt som om du skulle förstöra ett legobygge som hen byggt på i flera timmar.

4. Använd tidshjälpmedel

En timer eller en klocka som på ett överskådligt sätt visar hur lång tid det är kvar kan vara en fungerande metod. Många barn kan behöva påminnas en stund innan spelet ska stängas av.

5. Skärmtid som belöning – det ”tråkiga” först

Om barnets skärmtid börjar gå ut över andra sysslor såsom läxor, personlig hygien eller städning av rummet, behöver du som förälder fundera på om speltiden kan användas som belöning för att motivera barnet att fullfölja de ”tråkiga” sysslorna. Det är viktigt att barnet tycker att uppgifterna som ska utföras är rimliga i förhållande till belöningen.

6. Hjälp ditt barn hitta andra roliga aktiviteter

Om du upplever att ditt barn spenderar för mycket tid framför skärmen och inte ägnar sig åt något annat på fritiden så berätta det för ditt barn. Du kan förklara för ditt barn att du är orolig och försöka hjälpa hen att hitta en alternativ syssla att göra ibland.

7. Prova att ha skärmfria dagar

Många äldre barn spelar onlinespel som ibland tar lång tid att spela. Här kan det bli problematiskt med speltidsgräns då det ibland är svårt att säga hur lång tid en match kommer att vara. Försök då istället att ha skärmfria dagar i utbyte mot att barnet får spela längre andra dagar.

8. Se helheten och hitta balansen

Istället för att stirra sig blind på den exakta tiden barnet tillbringar vid skärmen kan det vara bra att tänka på vad som är viktigt att barnet gör i vardagen. Anpassa vardagen utifrån de behov som finns för barnet och familjen. Att som förälder också försöka nyansera perspektiven och inte bara se skärmanvändandet som något negativt är viktigt för att kunna ha en bra dialog med barnet och tillsammans få till en bra balans. För många barn är tiden framför en skärm också en tid då de vilar.

Källa: 1177.se

Foto: TT

Annons