En del av

Hantera syskonbråk som förälder – 8 tips för att lösa konflikterna

26 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
bröder som kramas
Ständiga bråk, konkurrens om uppmärksamheten och slagsmål om leksaker. Syskonbråk kan göra alla i familjen trötta. Så hur hanterar man dem som förälder? Här är några säkra tips för att hålla sams mellan syskonen.
Annons

Paxa framsätet, slagsmål om robothunden och ett ständigt "Det var hans/hennes fel!". Att syskon hamnar i konflikter är inget konstigt, och du som förälder ska inte känna dig ensam om du känner igen detta från vardagen.

Se också: Hu bemöter man oförskämda barn?

Hur bemöter man oförskämda barn? Experterna tipsarBrand logo
Hur bemöter man oförskämda barn? Experterna tipsar

I viss utsträckning är det faktiskt nyttigt att syskon ryker ihop. Genom bråk, precis som andra sociala interaktioner, övar de socialisering och lär sig hur man är tillsammans med andra människor. Att kunna säga till var ens gräns går är naturligt och något vi faktiskt behöver lära oss allihop.

När är syskonbråk vanligast?

Psykologen Tova Winbladh menar att bråk mellan syskon som vanligast i förskoleåldern och en bit upp i början av skolåldern.

Annons
”Det är okej att vara arg men jag kommer inte låta sig slå.”

Till Dagens Nyheter säger hon att bilden av att det alltid ska vara frid och fröjd på hemmaplan, helt utan syskonbråk, inte blivit riktigt rätt.

– Det är en sådan föreställning man kan ha, att syskon måste komma överens och att de måste tycka om varandra. Men i perioder gör de inte det. Det underlättar om man kommer ihåg det – att barnen egentligen bara behöver vara hyfsat trevliga mot varandra, säger Tova Winbladh till tidningen.

Hur hanterar man syskonbråk?

Om bråken däremot uppstår alltför ofta och är av en stark kaliber kan du behöva tänka på hur du ska hantera situationen som förälder. Här samlar vi några tips:

  1. Börja med att lyssna på bråket för att avgöra om du behöver gripa in. Ibland hinner de lösa det själva. Men om situationen är att det ena barnet alltid startar bråket eller de inte kan hitt någon lösning ihop kan du behöva kliva in.
  2. Att ingripa är som sagt en bra idé om bråket eskalerar. Skilj på syskonen eller bryt för en helt annan aktivitet. Det avleder uppmärksamheten.
  3. Fokusera på att de sa förstå varandra istället för att välja sida i bråket. Ofta tenderar det äldsta syskonet också få skulden, kom ihåg att lyssna på alla inblandade.
  4. Var förebyggande. Identifiera var bråket startar till exempel. Ofta sker det när syskonen är nära varandra fysiskt, som i soffan eller bilen. Tänk i förväg på att till exempel inte sätta barn som är trötta efter skolan i en nära leksituation där bråket kan uppstå.
  5. Uppmuntra! När barnen klarar av att reda ut konflikter själva, var snabb med att säga ”Vad bra att ni kunde fixa detta! Det gjorde ni bra – och se ni kan ju.”
  6. Lägg tillsammans-tid för syskonen när du vet att det brukar funka bra. Kanske är det på lördag förmiddag när alla är mätta och glada eller direkt efter kvällsmaten?
  7. Försök att inte skrika och bli arg, utan prata med lugnt röstläge som kan smitta av sig.
  8. Förlåt behöver inte alltid sägas. Risken med en framtvingad ursäkt är att barnet ändå inte förstått vad som var fel eller att syskonet som faktiskt inte gjorde något fel säger förlåt. Barn har ofta egna sätt att bli sams igen, till exempel genom att man så småningom kan ge tillbaka leksaken det var bråk om eller liknande.

Tipsens källor: 1177, Tova Winbladh leg. psykolog och Maria Lalouni leg psykolog i Dagens Nyheter.

Foto: TT

Annons