En del av

Vaccination, symptom och skydd – allt du behöver veta om barn och TBE

28 jun, 2021 
Sanna Bergling
tbe vaccin symtom barn
Sommaren med sol, bad och utomhuslek från morgon till kväll är i härlig för barnen. Men den sommarvärmen innebär också högsäsong för fästingen och risk att drabbas av TBE. TBE är en mycket ovanlig virussjukdom men för den som drabbas kan konsekvenserna bli allvarliga. Charlotta Zacharias är läkare och expert på vaccin och här svarar hon på några av de vanligaste frågorna om TBE.
Annons
Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

En oro många föräldrar kan ha på sommaren är att barnen ska få fästingar, vilket bland annat innebär en risk att smittas av TBE.

Det kan vara skönt att veta att majoriteten av alla fästingar inte bär på smitta av TBE. De flesta människor som smittas får lindriga besvär och blir snabbt friska, dessutom finns det effektivt vaccin som nästan ger ett hundraprocentigt skydd.

Charlotta Zacharias är läkare och expert på vaccin, tycker man ska låta barnen röra sig fritt ute men har också flera bra tips för att skydda dem mot TBE.

– Barn ska ha kul! De ska simma, klättra och uppleva hur det är att springa genom en äng. Rädslan för TBE ska inte begränsa sommarlek, men man ska ha respekt för TBE och som förälder se till att barnet är säker. Vaccin, rätt kläder, myggmedel och att kolla igenom kroppen ger ett jättebra skydd, säger Charlotta Zacharias.

Annons

Här svarar Charlotta Zacharias på de vanligaste frågorna om barn och TBE:

1. Vad är TBE?

– TBE är en virussjukdom som inte kan behandlas. De flesta som smittas av TBE får inga eller lindriga symptom, men för ungefär en tredjedel sprids viruset till hjärnan och hjärnhinnorna. Skadorna är olika allvarliga beroende på vilken del i nervsystemet som är skadat och cirka 1% av de som får TBE avlider.

Charlotta Zacharias, läkare och expert på vaccin
Charlotta Zacharias är läkare och expert på vaccin.

2. Kan barn få TBE?

– Ja, barn kan bli smittade av TBE men de blir oftast inte svårt sjuka. Dock kan det bli allvarliga konsekvenser av en inflammation i hjärnan även om barnet inte blir speciellt sjukt. Exempelvis kan man få sämre minnes- eller koncentrationsförmåga. Det är definitivt en sjukdom man måste ta på allvar.

Annons

3. Hur vanligt är TBE?

– Det är extrem sällsynt. Vi har ca 300 fall per år i Sverige och då är Sverige ett riskland. I ett högriskområde för TBE (här hittar du vilka områden det är) bär cirka en till tre procent av alla fästingar på smitta, men även om du blir biten av en fästing är det inte säkert att du får några symptom alls.

4. Hur vet jag att jag eller mitt barn har TBE? Vilka är symptomen?

– Den form av TBE som finns i Sverige har två faser. Den första fasen kommer ungefär en till två veckor efter fästingbettet och då får man influensaliknande symptom som hög feber eller allmänt hängig. Det håller i sig några dagar och sedan är man frisk ungefär en vecka. Därefter kommer den andra fasen där tecken på hjärnhinneinflammation är stark huvudvärk, hög feber och kräkningar och en så pass kraftig sjukdomskänsla att man vill söka vård. Sjukvården kan bekräfta om du har TBE eller inte.

barn på en äng
På 1177 kan du läsa om just områden där du bor och rör dig är riskområden.

5. Vad händer om jag blir biten av en fästing som bär på TBE med inte får några symptom?

– Ingenting, det är ofarligt. Då blir du immun.

Annons

6. Mitt barn har fått en liten röd prick där fästingen satt, är det ett tecken på TBE?

– Nej, det är inte farligt. Det är den lokala reaktionen och det blir en lokal inflammation. Det är inget man måste tänka på och normalt går det över ganska fort.

7. Hur tar jag bort fästingen?

– Det är mycket viktigt att ta bort fästingen så snabbt man kan och på rätt sätt. TBE viruset sitter i fästingens spottkörtel och det räcker att fästingen bara nafsar lite för att TBE ska spridas (den måste inte sitta kvar). Däremot finns regeln att ”ser du en fästing så ska du ta bort den direkt” eftersom borrelia sitter i fästingens tarm och smittar först när fästingen kräks. Använd gärna en fästingplockare, ta tag i fästingen och dra rakt ut i ett svep. Du ska absolut inte pilla på fästingen eller snurra på den eftersom du då utlöser kräkreflexen och risken att borrelia sprids. Använd inte huskurer som olja eller smör eftersom det kan utlösa kräkreflexen.

barn utomhus
Använd gärna fästingplockare om barnet fått en fästing, tipsar läkaren.

8. Hur bra skyddar vaccin mot TBE?

– Vaccinet mot TBE ges i tre doser under ett års tid och ger i princip ett 100% skydd mot TBE. Därefter behöver man ta regelbundna booster doser för att upprätthålla sitt skydd, första gången efter tre år därefter vart femte år.

Annons

9. Bör alla vaccinera sig mot TBE?

– Om man rör sig i områden där det finns risk för TBE smitta ska man vaccinera sig. Om du däremot bor i till exempel Stockholms innerstad och bara är i stadsparker med dina barn behöver du inte vaccinera dig, men tycker du om att plocka svamp eller åka kajak då och då är det viktigt att ha ett bra skydd. Vuxna och barn från ett år kan vaccineras.

10. Har vaccinet några risker eller biverkningar?

– Vaccinet mot TBE har funnits sedan 1980-talet och vi har därför en enorm erfarenhet. Österrike har ett sådant högt TBE problem att vaccinationen ingår i barnvaccinationsprogrammet, miljontals doser har gets ut och andelen fall av TBE har kraftigt minskat. Vaccinet är säkert och ger inga allvarliga biverkningar, men givetvis kan man få lite ont i armen precis där nålen stuckits in och ibland får man feber och kan känna sig hängig. Det är ett tecken på att immunsystemet jobbar för att få ett bra skydd.

11. Ingår TBE i det svenska barnvaccinationsprogrammet?

– Nej, men delvis är det på gång. Högriskregioner som Sörmland har infört kostnadsfri vaccination för barn mellan 3-17 år och troligen kommer fler regioner ta efter.

12. Hur kan jag skydda mitt barn mot TBE?

– Nyttan att röra sig i naturen för barn är så värdefullt på så många sätt och som förälder får man se till att göra det säkert. Man kan:

  • Vaccinera
  • Klä barnen med långa byxor instoppade i strumporna och gummistövlar.
  • När barnen har shorts och t-shirt kan man smörja in huden som inte täcks av kläder med myggmedel. Välj en produkt som innehåller DEET (alla produkter som är godkända att bekämpa mygg fungerar bra för att undvika fästingar).
  • Ta av alla kläder och skaka dem när ni kommer in.
  • Duscha barnen. När ni tvålar in dem kan ni känna efter fästingar.
  • Kolla av hela kropparna på alla i familjen en gång om dagen. Fästingar trivs i våta och trånga utrymmen, var därför extra noggranna med armhålor, könsorgan, hårbotten (fästingar sätter sig ofta i hårbotten på barn) och bakom öronen.

Foto: TT

Annons