En del av

Februari 2022 riskerar nå rekordnivå i vab enligt experter

02 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
barn sjuk
Årets februari ligger i riskzonen för att slå rekord i vab – samtidigt som januari 2022 redan legat på rekordnivåer. Hur ska vi ta hand om oss för att orka vabba – och vad har men egentligen för rättigheter när man vobbar?
Här ger barnförsäkringsexperten Alexandra Björnsson sina bästa tips!
Annons

Januari 2022 går till historien som ett en månad med vabrekord, där ansökningarna om föräldrapenning låg på toppnivåer.

Innan har antalet ansökningar under årets första två veckor aldrig legat så högt, skriver Aftonbladet. Drygt 163 000 ansökningar om föräldrapenning skickades av föräldrar till Försäkringskassan under dessa veckor.

Se också: Våra bästa tips för att orka med vab

Motherhoods bästa tips för att orka med vabBrand logo
Motherhoods bästa tips för att orka med vab

I takt med en hög smittspridning av omikron finns risken att föräldrar behöver fortsätta vabba på rekordnivåer även i februari. Även om regeringen lättat en del på längden för familjekarantän kommer sjukfrånvaro och nolltolerans mot symptom på exempelvis förskolor att fortsätta, menar bland annat bedömare på försäkringsbolaget Trygg Hansa i en ny analys som Motherhood tagit del av. Dessutom kan förskolor och skolor fortsatt tvingas stänga på grund av sjukfrånvaro menar försäkringsbolaget.

Annons

Det har du rätt till när du vobbar

För dig som förälder kan situationen bli tuff. Även om barnet mår relativt okej under vab:en kan det påfrestande att vara hemma så mycket, till exempel psykiskt, ekonomiskt och socialt. På samhällsnivå kan det också påverka jämställdheten. I dagsläget delar män och kvinnor på vabdagarna ungefär 60 (kvinnor) - 40 (män), enligt Försäkringskassan.

Dela lika på dagarna – annars kan det påverka ekonomin på både lång och kort sikt.

Som förälder kan det också vara skönt att känna till vilka rättigheter man har när man väljer att vobba – jobba hemma och ta hand om ett sjukt barn samtidigt.

Här behöver man vara försiktig med sin egen hälsa och balans, menar Alexandra Björnsson som är försäkringsexpert inom barnområdet på Trygg-Hansa.

– Småbarnsföräldrar har levt under vabruari-liknande omständigheter under två år, men nu har det verkligen tagit fart på allvar och februari väntas inte bli ett undantag. Många slits mellan att vara en ”god förälder” och inte hamna för långt efter på jobbet, vilket bidrar till stress och dåligt samvete. Jag blir bekymrad när jag tänker på vilka konsekvenser det får för föräldrarnas hälsa på lång sikt när både jobbet och förskolan flyttar in hemmet, säger Alexandra Björnsson, säger hon.

Alexandra Björnsson
Alexandra Björnsson. Foto: Pressbild

7 tips när du vobbar som förälder

När du tar hand om ett sjukt barn får arbetsgivare enligt lag inte kräva att du ska arbeta. Det är viktigt att komma ihåg om man till exempel är påväg att hamna i fällan att det känna som att man behöver ta igen förlorad arbetstid på kvällar, helger eller nätter, förklarar hon.

Annons

– Många med kontorsarbete har numera ett jobb där det inte spelar så stor roll när du jobbar, så länge du utför dina arbetsuppgifter. Vob kan vara sätt att styra sin vardag men man måste komma ihåg att barnen och den egna hälsan alltid är viktigast. Man ska inte vobba för att det inte finns utrymme att vara ledig utan för att det faktiskt känns bra och fungerar, säger Alexandra Björnsson.

Hör du till dem som har möjlighet och vill vobba? Då har försäkringsexperten några tips till dig som förälder.

  • Ditt barns behov är viktigast. Du ska inte behöva känna dig pressad av din arbetsgivare att vobba, du har rätt att vara hemma med sjukt barn.
  • Fungerar det med din vardagssituation att vabba? Gör det då om du vill. Då kan du lägga all din energi på att ge ditt barn den omsorg, tid och kärlek barnet behöver utan att känna dig stressad.
  • Bara för att man vobbar betyder det inte att man måste jobba heltid. Är ni två kan ni avlösa varandra och växla mellan vab och jobb halva dagen.
  • Var snäll mot dig själv och försök att inte ha dåligt samvete. Gör det du mäktar med och vad som är viktigast för dagen.
  • Ha en rak kommunikation med chef och kollegor. Vad fungerar att göra när barnen är hemma? Finns det stöd att få från din arbetsgivare?
  • Se upp för att en kort period med vobb inte blir en permanent lösning.
  • Ta inte ut ersättning för vab samtidigt som du jobbar hemifrån. Du ska ha lön när du arbetar och rätt till ersättning när du vårdar ett sjukt barn.

Foto: TT

Annons