10 kroppspositiva konton att följa för dig och din tonåring

10 kroppspositiva konton för dig och din tonåring
7 tecken på att du har en tonåring hemma
Slå på ljud

I en värld där skönhetsfilter hör till vardagen och där Hollywoodstjärnor gör reklam för detox-te är det svårt att hålla sig vän med kroppen. Tack och lov finns det en hel del kvinnor som orkar föra kampen mot normbilden av hur en kvinna ”ska se ut” och som fortsätter att kämpa och peppa oss varje dag.

Att tillsammans med sin son eller dotter sätta sig ner och aktivt gå igenom vilka ni följer på sociala medier är ett tips du kommer att tacka oss för att du fått. Både vi föräldrar och våra tonåringar matas dagligen av konton och bilder som vi egentligen inte mår särskilt bra av. Det är dags att fylla upp flödet med glädje, självkärlek och acceptans!

Här är 10 konton för dig som vill peppas att älska dig själv och din kropp, precis så som du är.

Amanda Ekström

Amanda är kanske mer känd under namnet ”Tuggmotstånd”. Hon jobbar som fotograf och har under de senaste åren jobbat med just projektet ”Tuggmotstånd” som innebär att ”visa kroppen så som den ser ut, varken mer eller mindre”. På Amandas konto blir kroppen till ett konstverk, helt utan filter.

Megan Jayne Crabbe

Under namnet bodyposipanda sprider Megan kärlek till kroppen inför över en miljon följare. Hon har besegrat anorexi och pratar om att hålla sig frisk och vän med sin kropp. Ett färgglatt flöde som piggar upp vilken regnig dag som helst!

Karin ”Kajjan” Andersson

Karin ”Kajjan” Andersson är journalist, opinionsbildare och författare. Våren 2020 bokdebuterade hon med titeln ”Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap”. Ett ämne som hon brinner för och som genomsyrar hennes Instagramflöde.

Sophia Anderberg

Sophia bloggar på Mothershoods systersajt Baaam. Sophia beskriver sig själv som en ”glad och sprallig, kroppspositiv och spirituell mamma”. Hon pratar öppet och ärligt om diagnosen Lipödem, som innebär att kroppens fettceller ökar i storlek vilket gör att omfånget av vissa delar av kroppen blir större.

Tiffany Ima

Med hjälp av citat och korta texter vill Tiffany belysa det som många vet, men som lika många behöver påminnas om. ”Att tjock inte måste betyda ohälsosam, och att vi människor är mer än bara vår kropp”. De lugnande pastellfärgerna och de peppande orden gör Tiffanys flöde till en fröjd för både ögat och självkänslan.

Johanna Bladh

Johanna uppmanar tjejer att tycka om sin kropp och pratar även en hel del om jämställdhet och mens. Med sina Instagram-poster vill hon även förmedla att allt inte är sanning som vi ser i sociala medier.

Frida Svensson

Frida är en 30-åring från Malmö. Hon lägger fokus på att vara kroppspositiv och bjuder på en hel del snygga outfit-bilder!

Shana Minei Spence

New York-tjejen Shana Minei Spence växlar mellan peppande citat-tavlor och sarkastiska historier om samtiden. Hon är utbildad dietist och kämpar för att folk ska sluta med dieter. Hon delar dagligen med sig av tänkvärda ord.

Johanna Jingnert

Johanna är musiker och ”Self love advocate” som hon skriver på sin Instagramprofil curvesinclothes. Där lägger hon upp kroppspositivistiska bilder och delar med sig av peppande ord och starka berättelser.

Linda Marie Nilsson

Linda Marie är en stark röst inom den svenska kroppspositivismen. Till bilden ovan skriver hon ”Här står jag, uppe på ett tak i trosor, och bryr mig inte om vem som ser mig mer. Eller kanske är det tvärtom. Kanske vill jag att alla, äntligen, får se mig. Mig och allt det där jag förut ville gömma.”

Läs mer:

Tonåringar och tweenies på sociala medier – expertens tips till föräldrar

Utvald läsning