En del av

5 tips på viktiga böcker vi gärna ser att våra äldre barn läser!

22 sep, 2021 
AvElisabeth Granseth
Tonåring som läser en bok

Har du en bokslukare hemma som kastar sig över böcker? Eller har du en kräsen tonåring som noga väljer vilken bok som ska läsas? Oavsett, så kommer här några tips på nyheter i bokhandeln som tar upp viktiga ämnen.

Annons

Hösten är här och kvällarna känns långa. Varför inte passa på att krypa upp i soffan med en bra bok? Här listar Motherhood fem nya ungdomsböcker som tar upp viktiga ämnen.

Se också: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Nyheter för 9 till 12-åringar

Här är två boknyheter som passar nyfikna barn nio till tolv år.

1. Men jag ville ju inte flytta

Viktiga ämnen som barnkonventionen och den osäkra situationen för flyktingar aktualiseras i Carolina Klintefelts nya barnbok. Boken handlar om Ella, tio år, som flyttar från Stockholm till Småland. Ella får en ny klasskompis, Maryam. Hon har också flyttat till Björkhult. Den nya vänskapen hjälper Ella att långsamt vänja sig vid livet i Björkhult. Men så kommer ett omskakande besked: Maryams familj får inte stanna.

Annons
Bild på boken "Men jag ville ju inte flytta"

2. Uppdrag klimatkampen

En miljöguide för barn med tips på hur vi kan hjälpa miljön. Genom att slutföra 50 roliga uppdrag kan du minska ditt koldioxidavtryck hemma, i skolan och på fritiden.

Bild på boken "Uppdrag klimat kampen".
Annons

Nyheter för 12 till 15-åringar

Här är tre boknyheter som passar för barn 12-15 år.

3. Jobbiga tjejer

Jobbiga tjejer är uppföljaren till boken Fula tjejer, av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. I den första boken hittade Jasmine, Tilde och Eleni varandra, i sin kamp att stoppa Instagram-kontot Fula tjejer. I den här boken har de nya orättvisor att kämpa mot och ett brott att lösa!

Bild på boken "Jobbiga tjejer"

4. Värsta bästa svårsnacket: om porr, sex och samtycke

Boken ger svar på tonåringens frågor kring svårpratade ämnen om porr, sex och samtycke. Denna bok förklarar vad porr är, hur den görs och hur den skiljer sig från sex. I boken hörs verkliga berättelser från barn, men också röster från läkare, psykologer och jurister. Skriven av Maria Dufva och Maria Ahlin.

Annons
Bild på boken "Värsta bästa svår-snacket"

5. Autistens överlevnadsguide till skolan

Den här boken vänder sig särskilt till ungdomar med autism. Boken är skriven av författarna Alexander Skytte och Jiang Millington. Alexander har själv autism och arbetar som lärare. Tillsammans med Jiang så ger han sina bästa tips och smarta lifehacks för hur man ska klara av skolan. För hur överlever man tråkiga läxor och matsalar fulla med ljud? Alexander och Jiang vill med den här boken inte låta någon känna sig ensam i skolan.

Bild på boken "Autistens överlevnadsguide till skolan"

Foto: TT

Annons