7 böcker för din tonåring om kropp, kärlek, sex och relationer

Ha sex första gången, få en flickvän eller fundera över sin identitet. Många frågor rör sig i huvudet på våra tonåringar. Här är sju böcker som hjälper din tonåring att navigera i tankarna.

Hur pratar man med sitt barn om könsidentitet eller hur det är att ha sex första gången? Du som förälder gör självklart ditt bästa för att ta de viktiga snacken med din tonåring men upplever du att det ibland är svårt är du verkligen inte ensam!

En bok om relationer, sex, psykisk hälsa eller att upptäcka sin identitet gör att din tonåring kan få vägledning i frågor som hen kanske inte alltid pratar om med andra.

Men boken kan vara lika mycket till dig som förälder – kanske funkar texter om de här ämnena superbra som konversationsstartare mellan dig och din tonåring?

Tonårsböcker om sex, kropp och relationer

Respekt och könsidentitet. Sex och mens. Att bli ihop, vara kär eller må dåligt. Här listar vi några riktigt bra böcker som är rekommenderade för barn och tonåringar över 13 år.

1. Respekt - en sexbok för killar

Hur är det att ha sex första gången? Chavez Perez har skrivit den här boken som tar upp frågor kring sex från tonårskillars perspektiv.

Här är språket rakt och utan insvepningar tas ämnen upp som hur man hånglar, varför man tappar ståndet, om att vara hetero-, homo-, eller bisexuell och varför heterosexualitet är norm i samhället.

Chavez Perez är journalist, författare och sexualupplysare.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

2. Ja jag har mens, hurså?!

Välkomna ditt barn till mensklubben med en riktigt vettig bok om mens! I Ja jag har mens, hurså?! skriver vloggaren och profilen Clara Henry allt man behöver veta om mens.

Varför har det blivit något pinsamt att blöda igenom, hur funkar egentligen menscykeln och varför vill man bara äta choklad vissa dagar i månaden. Boken bygger både på fakta och personliga tips.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

3. Viktigast av allt

Det här är den ultimata tonårsfunderingar-boken!

Att må bra, bestämma över sin kropp och få vara som man är är bokens huvudteman.

Men här finns också svar på specifika tonårsfrågor: vad är prickarna på ollonet, vad är egentligen bra sex, hur funkar en menskopp, hur vågar man säga att man älskar en tjej? Den här boken funkar bra för alla mellan 13 och 20 år.

Författaren Nathalie Simonsson är en känd sexualupplysare och har tidigare skrivit en liknande bok för barn i mellanstadieåldern.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

5. Ibland mår jag inte så bra

För din lite äldre tonåring kan Youtubern Therese Lindgrens bok Ibland mår jag inte så bra vara ett konkret stöd när ditt barn mår dåligt.

Hur söker man hjälp, hur känns en panikattack och varför mår man inte så bra även om det känns som att livet borde vara glatt? Men här finns också Lindgrens egna funderingar kring sitt mående och hon ger egna tips och trix kring hur man kan må bättre.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

6. Korridorer: 12 noveller om högstadiet

Berättelserna i den här boken finns, skaver och handlar om precis där dina högstadiebarn är varje dag.

Att flörta med någon, komma tillbaka från semestern till en bästis som blivit bästis med någon annan eller bli dumpad.

Här finns allt från skam, klass och rasism, till lycka, kärlek och hemligheter. Skriven av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

7. Ta det som en man

Hampus Nessvold har gjort succé med sin bok och scenföreställning Ta den som en man.

I boken diskuterar han könsnormer och varför killar fått lära sig att vara på vissa sätt men inte andra.

Porr, kärlek, kroppskomplex och sexmisslyckanden – vad finns det för förväntningar på killar inom olika områden och är det egentligen bra och sunda förväntningar? Det och mycket annat skriver Hampus Nessevold om i Ta det som en man.

Här kan du köpa boken (reklamlänk från Adtraction).

10 mammor berättar: Så pratar jag med mina barn om sex

13 profiler du vill att din tonåring följer på Instagram