16-åringar ska få vaccin mot covid-19 – nuvarande gränsen sänks

vaccin barn tonåring
1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Slå på ljud

På pressträffen idag säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att vaccineringen av gruppen mellan 16-18-åringar kan börja så snart befolkningen över 18 år är vaccinerad.

– Vaccineringen kan påbörja när vaccinationerna av vuxna har avslutats. Vi tror att det tidigast kan komma i gång någon gång i augusti, säger han.

Även gymnasieungdomar ska vaccineras mot covid-19

Anledningen till sänkningen är att man nu vet att vaccin skyddar även ungdomar i de här åldrarna mot covid-19. Vaccinering inom gymnasiegruppen kommer därmed att skydda den här åldersgruppen från utbrott, och kan även bidra till minskad smittspridning i samhället.

Kommer barn från 12 år vaccineras?

Idag beslutar man också att barn från och med 12 år kan vaccineras om det finns särskilda skäl. Pfizers vaccin är godkänt för barn från 12 år.

Anledningen till att inte alla barn under 16 ska vaccineras är, än så länge, att man vill veta mer om hur vaccinet påverkar barn. Man måste få mer data innan det blir aktuellt att ta beslut om en allmän vaccinationsrekommendation även för de här åldrarna, säger Johan Carlsson.

– Det är säkert och effektivt för barn från den åldern, säger Johan Carlson.

– Men det är alltid barnets bästa som ska avgöra, säger Johan Carlson.

När får gymnasieungdomar vaccinera sig?

Tidigast i augusti 2021 kommer man alltså kunna starta vaccineringen av 16-18-åringar. Målet är att den ska starta samtidigt överallt för att få till en jämlik vård.

Källor: Dagens Nyheter, SVT

Foto: TT

Mer läsning för dig
Fjärde vågen kommer slå mot barn i höst, varnar forskare
Ny forskning: Därför sprider inte barn coronaviruset lika lätt som vuxna
Vaccinpass för barn och vuxen – här är allt vi vet om hur det ska funka