En del av

Hur får jag barnen att använda mobilen mindre? Anders Hansens svarar

11 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
Anders Hansen
Hur kan man minska barnens skärmanvändande? Såhär tycker hjärnforskaren Anders Hansen att du ska göra för att uppmuntra till minskad skärmtid!
Annons

Tiden och uppmärksamheten vi tillbringar med mobilen är något som ett antal företag tjänar mycket pengar på nu för tiden, menar Anders Hansen, specialistläkare i psykiatri och författare till nya boken Skärmhjärnan Junior.

VIDEO: Anders Hansen tipsar hur du minskar barnens skärmtidBrand logo
VIDEO: Anders Hansen tipsar hur du minskar barnens skärmtid

Kanske är det, säger han i ett samtal i Nyhetsmorgon, inte ens olja, bitcoin eller guld som är det mest värdefulla länge – utan vår uppmärksamhet.

– Det finns ett antal bolag som varit vansinnigt bra på att dra till sig vår uppmärksamhet med hjälp av våra telefoner. Så det är någon som tjänar väldigt mycket pengar på att vi lägger så mycket tid på dem, säger han i Nyhetsmorgon.

För att hjälpa våra barn att lägga ifrån sig telefonen lite oftare och göra något med kroppen eller gå och träffa en kompis istället, förespråkar han en lite överraskande metod.

Annons

– Vill man presentera för tonåringar varför de inte ska röka och visar bilder på folk som har lungcancer och kol, då kommer det inte att påverka dem. Vi funkar inte så, vi förändrar inte våra beteenden utifrån det som händer decennier framåt. Framförallt gör vi inte det när det vi är barn och unga. Då är vi odödliga upplever vi.

Istället funkar ett annat argument bättre på ungdomshjärnan, menar läkaren och författaren.

Anders Hansen
Anders Hansen.

Använd ungdomens rebellsida

Det biter nämligen bättre om man berättar för barn och unga att det finns en tobaksindustri som exploaterar dem och som tjänar pengar på att skapa ett beroendebeteende hos dem, förklarar han.

Som förälder kan man till exempel säga såhär:

– De (företagen, reds anmn.) struntar i dig. De är bara intresserade av att tjäna pengar. Man kan använda sig av den här rebellen i barn och ungdomar!

Annons

Samma mekanism med företagen i mobilen

På samma vis kan man förklara att det finns människor i "uppmärksamhetsindustrin" som vill tjäna pengar på att ditt barn blir beroende av deras produkt – till exempel sociala medier i mobilen.

Berätta för ditt barn eller ungdom att ett sådant bolag aldrig kommer sätta barnets eller ungdomens hälsa framför sin egen vinst, tipsar Ander Hansen.

Säg till exempel såhär, tipsar han:

– ”De bryr sig inte om du sover, rör på dig eller träffar dina kompisar. De försöker bara ta maximalt av din tid.”

– Det finns en empowerment i det. Att förstå det. Då kanske man som barn eller tonåring kan känna att ”Jag tänker inte låta de här bolagen ta min tid”.

Foto: TT

Källa: Nyhetsmorgon

SE OCKSÅ: 3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
SE OCKSÅ: 3 tips på bra vanor för barn och unga
Annons