En del av

Så får du med din tonåring på semestern – expertens 6 bästa tips

01 jul, 2021 
Sanna Bergling
Är inte din tonåring lika pepp på sommarsemestern med familjen som du är? Barn- och ungdomspsykoterapeuten Dick Westlund delar med sig av sina bästa knep och råd för att göra de äldre barnen lite mer optimistiska!
Annons
HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning på barnBrand logo
HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning på barn

Sommaren är en möjlighet för familjen att umgås och få kvalitetstid tillsammans. Men allas viljor kan gå åt olika håll och det idylliska familjehänget snabbt raseras.

– På semestern kan man verkligen ta sig tiden till att göra saker tillsammans som man inte får till när man är hemma i vardagen. Tonåringar har olika lust vid olika tidpunkter att vara med och umgås med familjen, det måste få vara okej. Men oavsett om de tycker att det är superkul att följa med på semestern eller inte är gemenskapen viktig för att stärka relationerna. Försök locka med roliga och spännande saker att göra och framförallt lyssna på vad hen vill, säger Dick Westlund. Här är hans 6 bästa tips för hur du får med dig din tonåring på familjesemestern:

Annons

1. Inkludera tonåringen i planeringen

– Redan vid planeringen av semestern är det bra om ni sätter er tillsammans hela familjen och frågar alla vad de vill göra. Det är såklart ni som föräldrar som bestämmer men genom att ta hänsyn till era barns åsikter visar ni dem respekt och tillit. Barnen känner att ”mina föräldrar lyssnar på mig” och genom att försöka bemöta deras önskemål är chansen större att de vill följa med på semestern.

2. Ta med en kompis

– Ett riktigt superknep är att låta tonåringen ta med sig en kompis på semestern. ”Kan inte Joel hänga med?” kommer säkert ändra intresset för semesterplanerna. Tonåringarna kan gärna ha ett eget rum och få göra lite småsaker på dagen bara de två.

3. Hitta på något som tonåringen verkligen gillar – på riktig

– När ni väl är iväg på semestern är det jättebra om ni kan hitta på något som tonåringen verkligen vill göra. Finns det något som hen längtat till, tycker är spännande eller som hen inte trodde att ni skulle kunna göra tillsammans? Här är vi ute efter något som lockar tonåringen och stärker banden mellan er genom positiva gemensamma upplevelser. Kanske kan ni ha en dag när tonåringen helt får bestämma vad familjen ska göra (inom rimliga gränser såklart)?

Barn och ungdomspsykoterapeuten Dick Westlund.

4. Dela upp familjen en del av semestern

– Ledigheten är en möjlighet för hela familjen att vara tillsammans, men det kan vara svårt att hitta på saker att göra som passar alla om det är stor åldersskillnad mellan syskonen. Självklart behöver man inte göra allt tillsammans hela tiden och sätt är att dela upp sig lite. Kanske kan en förälder ta det större barnet på en utflykt eller resa och de små barnen är hemma med den andra föräldern eller farmor. Små barn är ju oftast glada att bara få vara med och för de större barnen kan lite ensamtid med mamma eller pappa locka.

Annons

5. Undvik att muta, men locka gärna

– Rent principiellt tror jag inte på mutor där barnen får en sak om de följer med på semestern, typ ”vi åker hit där du inte vill åka men då får du en ny jacka”. Med mutor tar man bort relationsaspekten i det hela och i grunden handlar relationen mellan förälder och barn om just kommunikation. Det är bättre att prata, resonera och visa att ni bryr er om barnets åsikter. Men man kanske kan byteshandla lite; om tonåringen vill vara hemma när det är en festival kan man säga att om du följer med på semestern till Öland kommer vi se till att vi är hemma när festivalen är.

6. Ge barnet lite space

– Alla tonåringar är olika och en del vill umgås mer med sina föräldrar än vad andra vill. Ibland måste man som förälder stå ut med att barnen tar lite avstånd från en under en viss period, men man ska såklart inte försvinna från sitt föräldraskap och efter en tid kommer barnet tillbaka igen. På semestern kan tonåringen tycka att det är skönt om hen får lite space, kanske kan gå en stund själv på stan eller bara sola en bit bort från resten av familjen.

Annons