En del av

Samtalen ungdomar tycker är svårast att ta med sina föräldrar

01 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
ungdom med mobil
Puberteten, relationer, mens och stress i skolan. Det finns många saker våra tonåringar behöver brottas med. Här berättar barnmorskan på UMO vilka frågor våra äldre barn tycker är de svåraste att ta upp med oss som föräldrar.
Annons

Att går runt och undre vad som pågår i känslolivet hos våra äldre barn och ungdomar är nog en känsla många föräldrar kan skriva under på. Samtidigt som det är en naturlig del av våra barns frigörelse att bli mer slutna och inte prata med oss föräldrar om allt, kan det kännas tufft att inte längre ha tillgång till informationen vi är vana vid.

Se också: Det ska du tänka på om ditt barn blivit vegetarian

Har ditt barn blivit vegetarian? Det här ska ni tänka påBrand logo
Har ditt barn blivit vegetarian? Det här ska ni tänka på

I sitt jobb som samordnare och barnmorska på Umo.se får Therese Zetterqvist Eriksson ta del av just de frågor som ungdomar inte vågar prata med exempelvis en förälder av. Till webbplatsen kan alla 13-25-åringar vända sig för att få information om relationer, sex, kroppen, samtycke, hälsa och liknande frågor.

Annons

För Dagens Nyheter berättar Therese Zetterqvist Eriksson att några av de mest förekommande frågorna Umo får in från ungdomar handlar om kroppen.

– I tidiga tonåren är det mycket pubertetsfrågor. Killar frågar om sin penis och när de kommer växa och om de alltid kommer att vara korta. Tjejer ställer frågor om sina bröst och mens, säger Therese Zetterqvist Eriksson till tidningen.

Vad tänker min tonåring på?

Några andra vanligt förekommande handlar är enligt Therese Zetterqvist Eriksson också om sex, mens, kärlek och preventivmedel. Dessutom får man in mycket frågor på teman som mobbning och och sexuella övergrepp, även om dessa är ovanligare.

Många frågor är också generellt färgade av funderingar kring normer och självkänsla, förklarar hon. Är man kort, tjock, har man mindre penis än normalt eller är det fel med en annan del av kroppen?

Ungdomarnas vanligaste frågor

Här är ytterligare några konkreta områden ungdomar vänder sig till för att få svar kring.

  • Relationsfrågor: Bråk med kompisar, hur man blir ihop med någon, att bli dumpad, hur man träffar någon
  • Hälsofrågor: Oro för coronapandemin, viktfrågor, frågor kring ätstörning
  • Frågor om självkänsla: Om ens kropp är ”normal” och duger, längd, vikt, krav i skolan eller från föräldrar
  • Frågor om alkohol och narkotika: Risker med rökning, narkotikaanvändning för att bli av med ångest, exempelvis cannabis, är det konstigt att aldrig ha varit på fest eller druckit.

Källa: Therese Zetterqvist Eriksson (Umo)/Dagens Nyheter

Foto: TT

Annons