Så hjälper du din tonåring hitta kärleken – experten tipsar

kära tonåringar

Börjar kompisarna skaffa pojk- eller flickvänner, medan ditt barn verkar vara helt ointresserad? Som förälder till en tonåring ställs du ofta inför många olika situationer som kan ge en oro eller många nya tankar och funderingar.

Kerstin Isaxon arbetar med sexualupplysning på RFSU. I hennes arbete ingår det att hjälpa och guida tonåringar. Undrar du hur du ska stötta ditt barn när det gäller att hitta en pojk- eller flickvän?

Se också: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

0:48

Efter reklamen: 7 tecken på att du har en tonåring hemma

(0:48)

Experten om tonåringar och kärlek

När brukar tonårinSgar träffa sin första partner? Vad kan jag som förälder göra för att hjälpa när hen verkligen vill träffa någon? Kerstin Isaxon svarar.

Hur brukar tonåringar träffa sin första ”riktiga” partner?

– Många träffas genom skolan, fritidsaktiviteter eller gemensamma vänner. Hur man träffar någon är också vanliga frågor som vi på RFSU får, ”hur träffar jag någon?”, ”hur kan jag visa att jag gillar någon?”, ”hur vet jag att hen gillar mig?” eller ”hur gör jag slut på ett schysst sätt?”. Det är stora frågor som är högt prioriterade.

Vad brukar du säga då?

– Man kan inte säga att gör si och så, då kommer du får en partner. Det handlar om att öva på kontakt och relationer och helt enkelt lära sig genom livet.

Kerstin Isaxon

Som sexualupplysare på RFSU har Kerstin Isaxon dagligen kontakt med ungdomar i olika åldrar.

Vad kan jag som förälder göra om mitt barn inte har en partner men gärna vill vara tillsammans med någon?

– Många längtar efter att känna kärlek, både unga och vuxna. Finns det en särskild person som ditt barn vill vara tillsammans med eller handlar det mer om en önskan att vara ihop med någon? Om din tonåring längtar efter en partner kan ni tillsammans resonera och prata om hur man kan visa intresse för någon, hur man kan flörta, hur man kan läsa av intresse från någon annan och vart man kan träffa nya personer.

Har du några konkreta tips?

– Det finns inte ett recept eller ett facit, men det finns saker som kan fungera mer eller mindre bra så som att söka ögonkontakt, le, prata med personen, ställa frågor kring det som hen gillar eller tycker om, skicka en snap eller gilla något på hens Instagram. Försök att stärka och peppa, det är många tonåringar som kan känna att man är den enda som inte har någon partner och det kan vara en jobbig känsla. Kanske kände du själv så när du var i barnets ålder och kan berätta om det och visa empati för att det är många som tycker att det är svårt.

Har din tonåring träffat sin stora kärlek? Så här kan du som förälder tänka

Vad ska jag göra om min tonåring verkar vara ointresserad av relationer?

– I alla lägen är det alltid bra att snacka och ställa frågor som ”pratar du och dina kompisar om relationer?” eller ”har du någon som du är intresserad av?”. Att vara ointresserad av relationer är inget som är fel eller något att vara orolig för, man kan exempelvis vara asexuell eller vara ointresserad av att involvera andra i sin sexualitet eller relation. Då behöver ditt barn bli bekräftad i att det inte är något fel och att det är helt upp till hen om hen vill ha en relation eller inte. Att en tonåring är ointresserad av relationer kan också vara tecken på att hen tänker att hen är otillräckligt och därför aldrig kommer träffa någon, om det är så behöver tonåringen prata om det och bli bekräftad i att det är långtifrån alla som har en partner och att det inte är något fel att inte ha det.

Vad kan jag säga då?

– Exempelvis kan du då ställa frågor som ”ibland kan man känna att det känns som att alla tänker att man måste ha en partner när man kommer över en viss ålder, vad tänker du om det?”.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Hur hanterar jag min tonåring? Så kan du tänka som förälder – enligt psykologen
Maria Dufva: ”Vuxenvärlden måste stå redo att ta snacket om incel”
Så vet du om ditt barn är i puberteten – tecken att hålla koll på