En del av

Mammans smarta knep när tonåringen skippade sin uppgift hemma

01 dec, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Synnöve Zachrisson Nording

Ett trappsteg i taget, närmre och närmre tonåringens rum.

När mamman Synnöve Zachrisson Nording nyligen skrev ett inlägg på Facebook om familjens sopkärl vällde igenkännande kommentarer från andra tonårsföräldrar in.

Vi säger bara en sak – du är inte ensam om att det går sisådär när tonåringarna ska "hjälpa till" hemma, Synnöve!

Annons

Vi älskar våra tonåringar, men visst händer det att vi blir något matta av allt som pågår i den där hjärnan?

Som de flesta andra familjer försöker Synnöve Zachrisson Nording, 49, och hennes man Nicklas dela upp sysslorna hemma så att även tonårsbarnen hjälper till.

Sedan pappa jobbar tillfälligt i England har det blivit viktigt att barnen som fortfarande bor hemma, sonen 16 och dottern 13, tar hand om några egna städ- och plockområden.

VIDEO: 9 saker en tonåring idag inte kan förstå att vi föräldrar behövt göra

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Men som i de flesta andra familjer går också det här med gemensam uppdelning av hushållet ibland sådär. När Synnöve nyligen skrev ett inlägg om familjens sopor på Facebook var det många tonårsföräldrar som skrattade med bittert i kommentarerna – eller kom med tips och hejarop.

Annons

Där hemma är det nämligen sonen som är ansvarig för att ta ut återvinningen. Dealen är att han tar EPA:n till sopstationen någon minut bort. Men inte helt sällan händer det att han missar att de blivit fullt under diskbänken, berättar Synnöve för Motherhood.

Har du koll på uppförandekoden, bästa förälder?

Skrev inlägg på Facebook

Och det var hennes senaste knep, för att få honom att upptäcka de överfulla kärlen, som väckte engagemanget hos andra föräldrar på sociala medier. I Facebook-inlägget skriver hon:

Hur länge ska man hålla ut?

Jag är för tillfället gräsänka med två tonårsbarn och det är 16-åringens ansvar att gå bort till närmaste miljöstation med återvinningen. Bild ett är tre dagar gammal (lägg alltså på tre dagar)… Igår flyttade jag upp behållarna på trappan.

Han sover på övervåningen och kliver effektivt över skräpet varje gång han ska ner (eller upp igen).

Undrar vem som håller ut längst??

Bilderna visar Synnöves fiffiga knep: Samtidigt som skräpet i stadig takt fylls på, har hon också flyttat soporna ett trappsteg närmre sonens rum!

Synnöve sopor
En liten påminnelse nedanför trappan...
Synnöve sopor
Här fylls det på...
Tonårsfamiljen sopor
Ett steg upp, så kanske det syns?

Föräldrarna känner igen sig

I kommentarerna är det flera tonårsföräldrar som skrattar med och tipsar – kanske borde soporna rentav placeras på sonens rum? Går man för långt om man lägger dem i sängen, skojar någon.

Annons

Hittills har det inte gått så långt, peppar peppar, meddelar Synnöve skämtsamt.

Vi känner igen oss i hennes känsla:

– Jag har införskaffat en snygg ”återvinningscentral” hemma men när den blir full ska den transporteras vidare, enligt överenskommelse. Av någon anledning funkar det sådär varför jag börjat med systemet att flytta behållarna närmare och närmare tonårsobjektet när det blivit fulla och dags att tömma.

Synnöve Zachrisson Nording
.

Synnöve

Familj: Maken Nicklas och en son 21 år, en son 16 år och en dotter 13 år

Ålder: 49

Bor: Ludvika

Gör: Jobbar som lärare i SVA för vuxna, sjunger i kör, springer och reser

Det kan dock vara värt att välja sina strider där hemma, fortsätter hon:

– Särskilt när pappan är borta vill jag inte vara ”bad cop” riktigt hela tiden utan prioriterar harmoni i de fall detta existerar. Men jag jobbar fortfarande på att få till ett system som funkar!

Vi säger bara TACK Synnöve och sonen för att ni ville bjussa på detta – vi är många som behövde få skratta en bitter skvätt åt hur livet med tonåringar kan te sig!

Stort lycka till med soporna i framtiden!

Foto: Privat

Annons