Maria Dufva: ”Prata med dina barn om Squid game"

Maria Dufva och en pojke som ser på tv

Netflix succéserie Squid game ligger just nu etta på topplistan över mest sedda serier i Sverige. Serien handlar om personer med ekonomiska skulder som tackat ja till att leka barnlekar för att vinna pengar. Om de inte vinner så dödas personerna på olika sätt. Netflix har satt en åldersgräns på 16 år på serien.

Se också: Maria Dufva – Så pratar du om sex och porr med dina barn

2:21

Efter reklamen: Så pratar du om sex och porr med dina barn

(2:21)

Motherhood har tidigare skrivit om att skolor i Sverige har varnat om att barn i låg- och mellanstadiet har börjat leka lekar från Netflix succéserie Squid game.

I ett inlägg på Instagram har författaren och kriminologen Maria Dufva skrivit ett inlägg där hon tar upp problematiken med att barn leker Squid game. Hon skriver: "Och i vanlig ordning: PRATA MED ERA BARN." Motherhood kontaktade Maria Dufva för att höra mer om hur du som förälder kan tänka kring kommunikationen kring våldsamma spel, serier och filmer i allmänhet och Squid game i synnerhet.

Barn kommer i kontakt med Squid game via flera kanaler

Maria Dufva berättar att barn idag nås av filmer, klipp och information via flera kanaler och att det därför kan vara svårt som förälder att veta vad ens barn har tittat på.

– Jag vet att klipp från Squid game också finns på Tiktok och Roblox. Som förälder måste man prata om det som ens barn ägnar sig åt. Förr fanns det bara en skärm, nu har barn tillgång till flera skärmar. Om man som förälder inte riktigt vet vad barnen tittar på, vad de konsumerar så finns risken att de resonerande, tryggande samtalen uteblir, säger hon.

Barn reagerar olika

Maria Dufva menar att om barn har sett hela Squid game har de sett väldigt blodiga avrättningar. Hon menar att det finns åldersrekommendationer av en anledning. Men hur barn reagerar på innehållet är olika.

– Barn tycker olika och hanterar det läskiga olika. Som förälder är det viktigt att man verkligen känner in barnet, lyssnar in barnet och är lyhörd. Barn brukar visa hur de mår genom vanliga mänskliga reaktioner, som att barnen sover oroligt eller att de kanske blir mörkrädda, berättar hon.

Så pratar du om Squid game med dina barn

Maria Dufva tycker att man kan fråga barnen om de har sett på serien och förklara att det egentligen är för vuxna, men det är många som ser på det för man tycker det är spännande. Om barnet har sett på serien är det väldigt viktigt att samtala om de läskiga inslagen.

– Jag tycker att man kan sätta sig ner med barnen och gå igenom andra bilder av skådespelarna och se att de är vanliga människor. Förklara att Squid game är film. Det är inte på riktigt, säger Maria Duvfa.

Hon uppmanar till att lyssna in om barnen behöver prata, om barnet inte är så intresserad av att prata så fortsätt att fråga om serien.

– Man kan fråga: vad var det som var så spännande? Som förälder behöver man förstå att barnen blir påverkade av att se våld. Men ju mer vi pratar sönder det läskiga desto mindre obehagligt blir det, säger hon.

Foto: Maria Östlin och TT

Mer läsning för dig
Maria Dufva: ”Vuxenvärlden måste stå redo att ta snacket om incel”
Är din tonåring deprimerad? Så stöttar du bäst som förälder