En del av

Prata preventivmedel med din tonåring – och hjälp att välja rätt

28 jan, 2021 
Lovisa Svedlund
Att prata om preventivmedel och hjälpa din ungdom att skaffa det är viktigt när han eller hon börjar bli äldre. Vilka typer finns? Och hur gör du för att det inte ska bli pinsamt?
Här är allt du behöver veta.
Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Tids nog kommer ditt barn att bli äldre och vilja ha sex. Så enkelt är det, även om det för vissa föräldrar kanske känns jobbigt eller svårt att tänka på.

Ungdomsmottagningen är toppen, och kan hjälpa till när det kommer till preventivmedel och frågor om sex. Men det kan vara bra om du som förälder också sätter dig in lite i vilket preventivmedel ditt barn använder – och ser till att han eller hon gör det från första början när det är dags att bli sexuellt aktiv.

Vissa ungdomar behöver hjälp på traven, kanske med att boka en tid för preventivmedelsrådgivning. Andra fixar det själva men då är det ändå bra om ni kan prata om det utan att det blir alltför pinsamt och jobbigt.

Prata sex och preventivmedel med ditt barn

Känner du att du behöver ta ett snack om preventivmedel med ditt barn?

Annons

Oavsett om du har en dotter eller son är det bra om ni kan prata om preventivmedel. Din son har lika stort ansvar för den eventuella tjejen som han har sex med, att de är skyddade mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Därför kan du behöva prata om det och hjälpa till att fixa kondomer. Det skadar inte heller att kolla så att din son har koll på om, och isåfall vilket, skydd den eller de han har sex med har.

Läkaren och gynekologen Nita Landry, tipsar till tidningen Parents om att du kan börja prata redan tidigt om de här sakerna med ditt barn. Gärna innan hon eller han börjat ha sex med andra.

Någon gång från cirka 13-15 års ålder kan vara lagom.

Tonåringar som tittar på mobilen
Ett öppet samtal med ditt barn gör att han eller hon känner sig trygg att prata när det behövs.

– Genom att redan öppna upp konversationen och få ditt barn att känna att hen kan fråga de frågor som hen vill, så öppnar du också dörren för barnet att komma till dig och fråga när han eller hon känner att det är dags att skaffa ett preventivmedel, säger gynekologen.

Annons

Precis som när det kommer till andra delar som rör barnets pubertet är det bra om du kan ha ett avslappnat sätt att prata om preventivmedel.

Alla familjer är självklart olika och du känner ditt barn bäst, men att vara öppen och stöttande är bra enligt de flesta experterna.

Du behöver inte nödvändigtvis insinuera att din ungdom redan har sex när ni pratar om preventivmedel. Det kan kännas intregritetskränkande och riskera att han eller hon backar.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Ett bra sätt kan till exempel istället vara att börja med frågan om andra ungdomar i hans eller hennes ålder har börjat ha sex, tipsar också barnpsykologen Ree Langham om i Parents.

När borde mitt barn börja med preventivmedel?

Det finns egentligen ingen ålder som är för ung för att börja med p-piller eller andra preventivmedel, så länge man som tjej fått sin mens.

Ni kan däremot tänka på att man behöver kunna ta ett visst ansvar för sitt preventivmedel. Det är inte bra om man till exempel glömmer ta sina p-piller ofta. Om du tror att det blir enklare finns det några preventivmedel som man inte behöver komma ihåg lika ofta, till exempel p-ring som man byter en gång i månaden eller spiral som sitter i kroppen en längre period.

Annons

Så skaffar man preventivmedel

Det enklaste för din ungdom är att gå till ungdomsmottagningen för att skaffa preventivmedel. Här kan en barnmorska hjälpa till att skriva ut ett recept eller man kan få gratis kondomer.

Det går också bra att köpa kondomer i vanliga mataffären såklart.

Preventivmedel till ungdom – alternativ och bieffeker

För vem som helst kan det ta tid att hitta rätt preventivmedel. Har din ungdom problem med biverkningar eller om det till exempel är svårt att komma ihåg att ta p-pillren så finns det alltid andra alternativ att prova.

Man kan tänka att man hittat rätt om det känns bekvämt att använda preventivmedlet och om man inte mår dåligt av det.

Om man använder ett preventivmedel med hormoner i kan man få biverkningar de första månaderna. Alla får det inte, men det händer. Till exempel kan man få akne, spända bröst, minskad sexlust och huvudvärk.

Här är de preventivmedel som finns:

  • P-piller

  • Mellanpiller och minipiller

  • P-plåster

  • P-stav

  • P-ring

  • Kondom

  • P-appar som talar om när man har säkra perioder

  • Spiral (koppar eller hormon)

  • P-spruta

  • Femidom

  • Pessar

Foto: TT

Källor: Parents, UMO

Annons