En del av

Studenten under corona – 3 tips inför stundenfirandet 2021

15 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Lovisa Svedlund
studenten
På grund av pandemin kommer årets studenter tyvärr inte kunna fira som vanligt, enligt vad folkhälsomyndigheten säger just nu. Men misströsta inte – här tipsar vi om hur ni kan göra studenten festlig trots corona.
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under corona
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Även om vaccineringen är igång ser det i nuläget ut som att vi fortfarande behöver vara återhållsamma med firanden när det kommer till studenten 2021. För att veta exakt vad som gäller när ditt barn tar studenten är det bästa att följa rekommendationerna och restriktionerna som Folkhälsomyndigheten släpper löpande.

Vad gäller för studenten 2021 under corona?

Såhär står det på myndighetens hemsida i skrivande stund (15 april):

Umgås helst i en mindre krets så att antalet nära kontakter minskas så mycket som möjligt. Ju färre som samlas desto bättre. Undvik också att ingå i flera olika grupper.

Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus om det går, och håll så stort avstånd som möjligt till varandra. Undvik att vara nära varandra, framförallt på platser där det är trångt om utrymme under en längre tid.

Annons

Fira student under corona – 3 tips till firandet

Självklart förstår man besvikelsen hos våra ungar om det inte går att fira studenten helt som vanligt. De har ju krigat sig igenom massa år i skolan och för många är det viktigt att det blir en fin och minnesvärd dag, där man får ett erkännande för allt man klarat av.

Studenten brukat också blir ett synligt steg in i nästa fas av ungdomen – där er relation kanske förändras.

Men vi lovar – även om det inte blir precis samma GÅR det att få till en festlig student under rådande omständigheter.

Här är fem tips på upplägg ni kan köra där hemma för att fira er ungdom! I skrivande stund (april) är detta upplägg som funkar med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men som sagt är det bra att uppdatera sig löpande.

1. Spela in videohälsningar

Be nära och kära skicka videohälsningar och tal till din ungdom. Även om ni bara firar med närmsta familjen blir de på så sätt närvarande – och både ditt barn och era bekanta får känna att dagen blir synlig och tagen på allvar.

Annons

Kom också ihåg det som står hos FHM – att träffar ni trots allt fler än din lilla krets är det utomhus som gäller. Partält, trädgård eller park till exempel!

studentmössa
Uppdatera dig med informationen på FHM:s hemsida för att veta vad som gäller när studenten närmar sig.

2. Gör något helt annat!

I vanliga fall hade ni kanske haft ett kalas hemma med mat och presenter. Ett koncept att testa är att istället lägga krutet på något helt annat som går att göra med er närmsta krets.

Bo på hotell, testa på att gå höghöjdsbana eller ät lunch på en restaurang ni gillar. Varför inte låta ungdomen själv bestämma hur hen vill tillbringa sin dag – så får några få familjemedlemmar hänga på.

3. Skjut upp firandet och gör bara något litet nu

För vissa är det bästa kanske att helt enkelt skjuta upp firandet tills dess att fler blivit vaccinerade och restriktionerna lättat. Gör något litet med få personer på studentdagen och ladda för ett storfirande i framtiden.

Foto: TT

Annons