En del av

Läkarens 6 tips till föräldrar som har barn i puberteten

23 sep, 2021 
Sanna Bergling
läkare ger råd till alla tonårsföräldrar
Att ha ett barn som är i puberteten kan vara både härligt och jobbigt. Här berättar läkaren Mara Cerqueiro Bybrant hur du som förälder kan göra för att stötta ditt barn på bästa sätt.
Annons

Alla ska vi igenom puberteten med stormiga känslor och en kropp i ständig utveckling. Som tonårsförälder kan det vara svårt att veta hur du bäst pratar med och bemöter ditt barn som nu påbörjat sin resa mot att bli vuxen.

Hur är man en närvarande förälder när tonåringen inte vill prata och hur hanterar man balansen mellan kontroll och självständighet? Här delar läkaren sina bästa råd om hur du som förälder kan hantera puberteten.

Respektera privatlivet, men sätt gränser

– Spendera så mycket tid du kan med din tonåring, mer än vad du tror, och insistera på att ni ska umgås även om tonåringen säger att hen inte vill. Lyssna på din tonåring utan att bedöma, korrigera eller försöka fixa hen, allt du behöver göra är att finnas där och lyssna. Under tonåren behöver ungdomar testa sig fram och öva på att hitta egna lösningar och som förälder gäller det att hitta en balans mellan den självständighet som tonåringen önskar och kontrollen som krävs. Då hjälper en nära relation och aktivt föräldraskap, säger barn- och ungdomsläkaren Mara Cerqueiro Bybrant från Min Doktor.

Mara Cerqueiro Bybrant
I sitt jobb som barn- och ungdomsläkare träffar Mara dagligen tonåringar.

Se också: Så här vet du att du har en tonåring i hemmet

7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

6 råd till tonårsföräldrar som har barn i puberteten

1. Acceptera tonåringens privatliv

– Som förälder är det viktigt att acceptera tonåringens privata sfär, man kan vara nyfiken men man ska inte trampa in. Tonåringen kanske vill ha dörren till sitt rum stängd och då behöver hen få ha det, om du som förälder vill komma in får man knacka och vänta på ett godkännande. Ansvaret ligger på föräldrarna och givetvis behöver man gå in i rummet eller sätta upp restriktioner om sin tonåring gör något som hen inte får. Man kan visa respekt även om man inte är överens och man behöver inte rycka upp dörren eller straffa ungdomen hela tiden, det leder bara till revolt.

Annons

2. Positiv påverkan och närvaro

– Som förälder är du en viktig person i barnets och tonåringens utveckling. Genom närvaro, positiv påverkan och förstärkning kan du hjälpa din tonåring att fatta goda beslut i livet. Ett sätt är att inkludera barnet i beslut och prata om tonåringens sätt att resonera med för- och nackdelar samt tillsammans utvärdera konsekvenserna av besluten. Ett annat tips är familjemöten där varje familjemedlem får sin tid att prata ostört. Det är också bra att ha kontakt med tonåringens vänner och deras föräldrar samt att vara engagerad i skolan och fritidsaktiviteter. Det gäller att hitta en balans mellan kontroll och att respektera ungdomens privatliv.

fyra glada tonårskillar
Att vara intresserad av ditt barns kompisar och veta vem hen umgås med är toppen för er relation.

3. Hjälp tonåringen att ta igen sömn på helgerna

– Tonåringar behöver somna innan klockan 12 och få runt 8 till 10 timmars sömn per natt för att tillväxthormonet ska få optimala förutsättningar. Ibland kan det vara svårt att få ihop rätt sömn på vardagarna och det är helt okej så länge det går att ta igen sömnen på helgen. Dessvärre är det idag vanligt att ungdomarna inte heller somnar i tid eller sover tillräckligt länge på helgerna, mycket på grund av skärmar lång in på nätterna. Då förlorar tonåringen även återhämtningen vilket är allvarligt. Jag rekommenderar därför alla föräldrar att ge sina tonåringar så goda rutiner kring sömnen som möjligt och undvika skärmtid en timme före läggdags.

Annons

4. Positivt föräldraskap

– Det kan vara svårt att vara förälder till en tonåring när känslorna stormar och kroppen är i kraftig utveckling. Jag kan verkligen rekommendera föräldrar att skaffa sig kunskap om vad som händer fysiskt i tonårskroppen för att öka den förståelsen och även om positivt föräldraskap och hur man stöttar sitt barn på bästa sätt. Ett aktivt och positivt föräldraskap (Positive Parenting) är motsatsen till ett auktoritärt föräldraskap som handlar om beslut och straff. Istället använder man ett mer deltagande föräldraskap där barnen är med och påverkar beslut inom familjen, men där föräldrarna givetvis sätter gränser när det behövs. Till exempel är böckerna från psykologerna Jesper Juul och Martin Forster mycket bra, jag kan även rekommendera att läsa på umo.se om frågor kring ungdomar och kroppen.

5. Uppmuntra tonåringens kreativitet

– Tonåringar behöver uttrycka sina känslor på ett eller annat sätt och därför är det viktigt att föräldrar uppmuntrar kreativitet. På vilket sätt kreativiteten utrycks skiljer sig från ungdom till ungdom och kan handla om att skriva, måla, fotografera, spela ett instrument, välja vilken musik man ska lyssna på, läsa böcker, hålla på med en sport eller se på film och serier. Kreativiteten handlar om att själv få välja vad man vill göra och att det även finns en plats att visa och dela det som man skapat med exempelvis sina föräldrar.

Tips till din tonåring på viktiga böcker att läsa i höst!

6. Känner du till den lilla puberteten?

– När barn är runt 6 år sker en utveckling som är stark både mentalt och fysiskt, det är vanligt att humöret påverkas och att konflikter ökar hemma. Utvecklingen sker hos både pojkar och flickor och kallas för lilla puberteten. Vid denna tid är det även vanligt att få kraftigare svettlukt och flickor kan också få flytningar (om flytningarna är rikliga eller illaluktande bör de undersökas då det kan vara en infektion).

Foto: TT

Annons