En del av

7 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor

18 okt, 2022 
Sara Frisk
Mamma som håller dottern i famnen och tröstar.
När vi pratar med våra barn vill vi ge dem utrymme att våga beskriva sina känslor, om de har ord för det ännu. I annat fall vill vi ändå att de ska veta att det är välkommet när det är möjligt. Här kommer några hjälpsamma fraser att använda sig av ofta för att öppna för att prata om känslor.
Annons

Förutom att prata öppet om känslor och sätta ord på dem i vardagen som förälder är det en viktig egenskap att läsa av sitt barn både kroppsligt och själsligt. Alla barn kan eller vill inte prata om känslor och det är helt okej.

Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslorBrand logo
Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor

Men för att det alltid ska vara välkommet kan det vara viktigt att vi är öppna med att barnet har rätt till sina känslor oavsett vilken känsla hen känner och vilken situation hen befinner sig i.

Ett sätt att göra det på är att tänka på vad man använder för fraser i vardagen. Här kommer exempel på några fraser som kan vara användbara i det dagliga för att uppmuntra till att öppna upp sig om hur man känner.

1. ”När jag blir rädd för saker brukar det kännas i magen, hur blir det för dig?”

Vi vill inte ”äga” barnets känsla utan uppmuntra hen till att visa eller sätta ord på det själv. Om barnet inte kan förmedla det själv kan man beskriva hur man uppfattade situationen och avvakta en bekräftelse via kroppsspråk eller tal.

Annons

Med den här frasen visar vi att vi tror att barnet blev rädd för någonting och att vi också blir rädda för saker. Samtidigt öppnar vi för att barnet om hen vill får beskriva känslan närmre och diskutera vidare med oss.

2. ”Vad får dig att må bra?”

Det kan vara en jättesvår fråga att svara på. Men genom att ställa frågan visar vi att vi bryr oss om att barnet ska må bra och att det är fritt fram för hen att beskriva vad det behöver just nu, eller vad det inte behöver för den delen.

Försök att få in frågor likt denna i vardagen så att det känns naturligt och inte som att ni sätter er ned för att prata just om detta. Då visar du att det inte är ett tvång att svara men också att det är okej att prata om närsomhelst.

3. ”Hur löser vi det här?”

Genom att inkludera barnet i en lösning på en konflikt visar du att du tar känslorna på allvar och att du vill att ni ska vara ett team för att båda ska må bra. När ni båda får öppna upp er om möjliga lösningar ges möjlighet att förstå varandras perspektiv och känslor kring det hela.

Annons

Det är också gynnsamt för framtida konflikthantering, perspektiv och kompromisser.

4. ”Jag är här om du behöver hjälp”

Med den här frasen visar du både att du litar på att barnet klarar sig själv men också att det kan komma till dig om det är någonting.

Barnet får känna på hur det både är att lyckas och misslyckas och vet att det får lov att komma till dig oavsett vilka känslor det medfört.

5. ”Hoppsan, hur gick det?”

När ett barn ramlar är det lätt att vi vill rycka in och visa att allt gick bra och att det är tryggt. Men genom att göra det förminskar vi eventuella känslor av smärta och rädsla till exempel.

Det är skönare för barnet att känna att du inte tar någonting för givet och att det faktiskt är okej att det gjorde ont eller var läskigt. Det ökar chansen för att barnet kommer till dig med sina känslor.

Det behöver inte heller ha hänt någonting fysiskt utan kan också handla om att barnet tappat någonting i golvet eller blivit tillsagd av någon.

Annons

6. ”Jag såg att du blev ledsen när din syster ritade på din teckning”

Ett enkelt konstaterande av vad du sett och hur det såg ut att kännas för barnet kan öppna upp för att det fortsätter att berätta. Om inte så har du i alla fall bekräftat känslan, att den är okej och att du finns här för att trösta.

Uppmana gärna barnet till att komma till dig nästa gång så att det kan kännas bättre snabbare. Så småningom vill barnet förmodligen självmant komma och berätta.

7. ”Jag blev jättearg och då blev du ledsen, förlåt”

Genom att visa att du också känner känslor och pratar om dem kan det bli lättare för barnet att självmant vilja göra det också. Du visar också att ni alltid blir sams igen även om någon av er känt starka känslor. Även om du eller barnet gjort fel försvinner inte den villkorslösa kärleken.

Det stärker att alla känslor är okej och att det alltid finns en trygg famn att falla tillbaka i.

Inspiration: Motherhood, De kallar det trots – Om att vägleda små barn genom utveckling och uppror (Bonnier Fakta) och Känn ditt barn – Lyhört föräldraskap för nyblivna familjer (Norstedts).

Foto: TT

Se också: Ge ditt barn högre emotionell intelligensBrand logo
Se också: Ge ditt barn högre emotionell intelligens
Annons