En del av

Getingstick, myggbett och fästingbett – lindra barnens sommarplågor

29 jun, 2021 
Sanna Bergling
För många är sommaren den bästa tiden på året med sol, bad och familjetid. Men ledigheten innebär också högsäsong för myggor, björnloka och brännmaneter. Med kylbalsam, allergitabletter och hydrokortison kommer du långt. Vi guidar dig till hur du lindrar smärtan hemma och när det är dags att söka hjälp. Häng med!
Annons
Så gör du hjärt-lungräddning på en bebisBrand logo
Så gör du hjärt-lungräddning på en bebis

Den vanligaste sommarplågan är troligtvis solbrännan med varm, röd och svidande hud. Även blåsor och eksem kan förekomma och smärtan kan lindras genom att skydda huden från solen, kyla med kylbalsam eller hudkräm och med hydrokortison.

Men nog finns det fler sommarpinor i Sverige. Här guidar vi dig genom allt från myggbett till getingstick och fästingbett.

1. Mygg- och knottbett

Ett barn som kliar sig på benet och är omringat av myggor

Bett från mygg eller knott hör den svenska sommaren till och nästan alla får något bett trots myggmedel eller myggnät. Det kan svida eller klia när kroppens immunförsvar reagerar och skyddar sig.

Annons

Så lindrar du smärtan från mygg- och knottbett: Klådan kan lindras med kyla, kylbalsam eller alsolgel, hydrokortison (håll koll på åldersgränsen!), receptfria allergitabletter och genom att verkligen försöka att inte klia (svårt för barnen!) eftersom det kan göra så att det kliar ännu mer.

2. Brännässlor

Brännässlor lurar lite överallt och det är lätt att bli bränd när man är mitt uppe i leken. Blir ditt barn bränd av en brännässla får hen röda utslag och huden svider. Ofta går smärtan över ganska snabbt, men för ett litet barn kan det vara extra jobbigt.

Så lindrar du smärtan: Att skölja huden under kallt vatten, lokalbedövande salva eller kylbalsam kan vara skönt.

3. Fästingbett

Fästingbett är mångas största rädsla på sommaren eftersom en del fästingar kan bära på smitta av TBE och borrelia. Både TBE och borrelia är ovanligt med det är ändå viktigt att ta bort fästingen på rätt sätt och så snabbt man kan eftersom borrelia sitter i fästingens tarm och smittar först när fästingen kräks.

Annons

Vad ska man göra? Ta tag i fästingen, helst med en fästingplockare, och dra rakt ut i ett svep. Pilla inte eller snurra på fästingen eftersom det kan utlösa kräkreflexen. Även huskurer som olja eller smör kan utlösa kräkreflexen och bör inte användas. Du kan tvätta bettstället med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

4. Humla- och getingstick

Ett barn med rosiga händer av att ha kliat sig

Att bli stucken av en geting eller en humla kan ge en pulserande och intensiv smärta. Efter en liten stund brukar området som blivit stucket svullna, blir rött och även klia eller svida.

Så lindrar du smärtan från humla- och getingbett och så gör du med gadden: Det är bra att så snabbt som möjligt ta bort gadden om den sitter kvar eftersom den kan fortsätta ge kroppen gift och smärtan kan lindras med kyla, kylbalsam eller alsolgel. Om ditt barn har riktigt ont kan lokalbedövande salva hjälpa (var noggrann med åldersgränsen) eller receptfria allergitabletter.

5. Brännmanet

Ett barn som står i vattenkanten med en brännmanet precis framför sig

De flesta maneter i Sverige är ofarliga, men brännmaneter som bränner med sina trådar och det kan göra riktigt ont om de nuddar dig. Blir ditt barn bränt kan hen få sveda, svullnad, klåda och rodnad. Det kan vara en stark smärta som kan vara svår att hantera för ett barn och en del får även ytliga brännskador och blir illamående eller kräks. Om du är i Sverige bör du söka vård om du blivit bränd i ögat, fått feber eller en kraftig hudreaktion, är du utomlands bör du alltid söka vård.

Annons

Så lindrar du smärtan och tar du bort bränntrådarna: Börja med att skölja bort bränntrådarna med havsvatten (använd helst inte kranvatten eftersom det kan göra att mer gift släpps). Är det svårt att få bort bränntrådarna kan du testa att raka bort dem med raklödder eller skrapa bort med exempelvis ett betalkort. Smärtstillande som Alvedon eller Ipren kan hjälpa liksom salva med lidokain eller hydrokortison (var noggrann med åldersgränsen).

6. Björnloka

Den stora blomman som ser ut som en jättevariant av Hundkex kan ge brännskadeliknande symtom genom att bara vidröra dig. Rodnad, blåsor och smärtsam hudirritation kan vara kvar i veckor. Med andra ord, lär barnen att inte plocka Björnloka!

Så lindrar du smärtan från Björnloka: Tvätta huden snabbt med vatten och tvål för att försöka få bort växtsaften. Kylbalsam kan lugna och det är viktigt att skydda huden från solen minst två dagar eftersom växtsaften kan ge brännskador på huden vid kontakt med solljus.

7. Huggormsbett

Två barn i bakgrunden, i förgrunden ligger en huggorm

Att bli biten av en huggorm gör ont och en blåaktig svullnad syns ofta. En del som blir bitna får inga reaktioner alls, andra kan bli mycket sjuka och det beror på hur mycket gift som sprutats in. Det är viktigt att alltid ringa till giftinformation för att få råd och alltid uppsöka sjukvård efter ett huggormsbett. Barn är extra känsliga.

Vad kan du göra själv vid ett huggormsbett? Rör inte bettet, var stilla och vila och åk till sjukhus där du kan bli behandlad med huggormsserum.

Källor: 1177, intervjun med Charlotta Zacharias om TBE

Foto: TT

Annons