Nybliven förälder? 5 tips för att få ekonomin att gå ihop

Kvinna med barn i knät framför dator.

Skötbord, vagn och en ny minigarderob. När man får sitt första barn tillkommer många nya utgifter. Här listar experten de vanligaste misstagen nyblivna föräldrar gör med sin ekonomi – och hur du ska tänka istället.

Att gå från ett liv utan barn till ett med en extra liten person att försörja är omtumlande på flera sätt. Det handlar inte bara om att känslorna kan bli många och andra – hur ska man vara en bra förälder, vem är den här nya lilla personen?

Även det praktiska vardagslivet förändras mycket – och här kan ekonomin få en viktig roll.

– Ekonomin brukar försvagas eftersom många nya utgifter tillkommer, blöjor, barnmat, kläder, leksaker och så vidare. Behov av större bostad och större bil kan också bidra till kostnadsökningarna, säger Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank till Motherhood.

Han förklarar att många föräldrar också går ner i arbetstid när man får barn, vilket såklart också påverkar inkomstnivån.

Vanliga misstag för förstagångsföräldrar

Det finns några vanliga misstag som många förstagångsföräldrar gör, enligt hans erfarenhet.Till exempel är det många som försöker upprätthålla sitt vanliga liv samtidigt som mer resurser går till barnet.

Mamma mycer med sitt barn på ett skötbord

Skötbord, blöjor och nya kläder hör till några av utgifterna nyblivna föräldrar ställs inför.

tt

– Många börjar med att försöka leva som man gjorde innan med egna aktiviteter, till exempel träning och fritidsintressen, restaurangbesök, resor och så vidare. Dessutom köper man massor av kläder och saker till barnet och gärna nya och dyra saker.

Efterhand är det många som inser att man kanske skulle vunnit på att hålla ner kostnaderna både för de vanliga utgifterna, och för de nya som kretsar kring bebisen.

– Med tiden lär sig de flesta föräldrar att det går lika bra med begagnat och att låna saker. Man upptäcker också att många aktiviteter är gratis och stärker familjebanden. Till exempel picknick i naturen, att besöka museer, lekparker och olika typer av utflykter, säger Arturo Arques.

5 ekonomitips till nyblivna föräldrar

Enligt privatekonomen är planering nyckeln för att få det nya livet att gå ihop ekonomiskt. Här är Arturo Arques bästa tips till dig som är nybliven förälder:

  1. Gör en budget

  2. Prioritera nödvändiga levnadskostnader

  3. Köp begagnat

  4. Låna kan vara alternativ till att köpa

  5. Se till att ha ett regelbundet sparande och en sparbuffert för oförutsedda utgifter

Foto: TT

6 tips – tänk på detta när du köper amningskudde

Hur länge ammar man? Barnmorskan reder ut begreppen