En del av

Studie: Barn födda tidigt under pandemin visar litet släp i utveckling

11 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
mamma som pussar bebis
En ny amerikansk undersökning visar att bebisar som föddes i början av pandemin halkat efter något när det kommer till vissa utvecklingssteg. Men – menar också flera bedömare – som förälder behöver du inte oroa dig. Här är anledningen!
Annons

Det finns tendeser till en något senare utveckling hos barn som föddes tidigt under coronapandemin. Det visar en studie som nyligen publicerades i den amerikanska forskartidskriften JAMA Pediatrics, specialiserad på barnhälsa. Studien har gjorts på barn som föddes mellan mars och december 2020.

Se också: 10 vanliga frågor om bebisens mat

Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens matBrand logo
Se när sjuksköterskan Jessica Reich svarar på frågor om bebisens mat

Om du som är förälder till en coronabebis blir orolig ska vi först säga – ingen anledning att bli skrämd!

Innan du läser vidare: Man inte kan dra alltför generella slutsatser utifrån den här studien menar flera bedömare. Snarare kan man se den som ett frö till att mer forskning behöver göras kring hur coronapandemin påverkat nyfödda.

Dessutom visade studien också en oväntad och rolig och häftig utveckling hos barnen som följts!

bebis som ligger på rygg
En av utvecklingsstegen där forskarna såg att pandemibebisarna låg efter var om barnen lärt sig rulla från rygg till mage.

Ett fåtal tecken på senare utveckling

Så vad visade studien egentligen?

Forskarna samlade in data från 255 bebisar födda i New York City mellan mars och december 2020, vilket då var ett av pandemins epicentrum.

Annons

En sak man ville ta reda på var om barn som exponerats för covid-19 när de var foster också drabbades av någon typ av försenad utveckling vid 6 månaders ålder.

Det forskarna mätte var hur väl barnen uppnått vissa stadier i sin utveckling vid sex månaders ålder, såsom färdigheter inom kommunikation, motorik och det sociala. Föräldrarna fick också svara på specifika frågor, bland annat om bebisen lärt sig rulla från rygg till mage och hur ofta bebisen jollrade.

En första slutsats var att bebisarna faktiskt visade vissa tecken på senare utveckling jämfört med bebisarna som föddes innan pandemin.

Men överraskande nog såg man det här resultatet oavsett om mamman burit på covid-19-infektion eller inte under graviditeten. Själva viruset är med andra ord inte anledningen till resultatet.

Levde sina första månader i lock down

Forskare och läkare har däremot kommenterat att en trolig anledning istället kan handla om att de här barnen fick ovanligt lite stimulans och förre sociala kontakter tidigt i livet, eftersom de levde sina första månader under New Yorks väldigt hårda lockdowns.

Annons

Dessutom behöver man inte vara orolig.

Det handlar om, menar läkare och forskare som kommenterat resultatet, att barnen ligger små steg efter på områden där bebisar enkelt hämtar igen utvecklingen senare.

Och – säger nu bedömare – man ska inte oroa sig för att eventuella små förseningar i utvecklingen behöver bli något långsiktigt och bestående i barnets liv.

Inte heller kan man säga att forskningsresultatet gäller generellt för alla bebisar födda under den här perioden, har Mollie Wood, assisterande professor inom epidemiologi vid University of North Carolina förklarat för NBC News:

– Det är ren väldigt liten provgrupp, hämtad från en specific del av sjukvården i New York City, insamlad under en begränsad period.

En häftig slutsats som forskarna också drog var att coronabebisarnas kommunikationsförmåga var något bättre än den hos barnen födda innan pandemin. Kanske kan karantän, videomöten och mer tid med familjen istället förstärkt andra sidor hos barnet med andra ord!

Foto: TT

Annons