En del av

Vad behöver barn som börjar förskolan?

14 aug, 2023 
Hannah Bergroth
pojke leker i lekpark
Åh, är det dags för lillen att börja förskolan? Tänk vad tiden går. Vad behöver du som förälder tänka på och vilka kläder behövs? Läs här hur ni förbereder er på allra bästa sätt.
Annons

Att börja förskolan är lika spännande för barnet som för dig. Medan mini lär känna kompisar och får utforska en helt ny värld med leksaker och rutiner ska du klara av att vara ifrån ditt barn. För många föräldrar kan det kännas nästan lite sorgligt – samtidigt som det är något ni båda sett fram emot.

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Men när de jobbiga känslorna dyker upp kan du försöka fokusera på allt ditt barn får vara med om. Ni kommer ha mycket att prata om.

Att tänka på vid inskolning på förskola

Vissa föräldrar förbereder sig noggrant inför inskolningen medan andra kanske tar dagarna som de kommer. Oavsett hur du gör finns det några saker att tänka på.

Om det finns tid kan det vara en bra idé att besöka förskolan innan själva inskolningen drar igång. Att barnet får lära känna miljön, träffa pedagogerna och leka med de andra barnen är bara positivt och kan leda till att hen känner sig trygg snabbare.

Annons

En annan sak är det här med rutiner. De flesta familjer har dem redan satta, men att anpassa dem efter förskolans dagsrutiner kan kännas bra för ditt bra. För många kan inskolningen bli smidigare eftersom barnet känner igen sig hur dagen blir.

Försök följa barnet och ge hen den tid som behövs. Ibland går inskolningen smärtfritt medan vissa barn behöver mer tid. Lita på pedagogerna och följ din magkänsla, det är du som känner ditt barn bäst.

Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger rådBrand logo
Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger råd

Vad ska man ha för kläder på förskolan?

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” säger ett ordspråk och visst stämmer. På förskolan behöver ditt barn vara klädd för alla slags väder för oavsett om det regnar, blåser eller är kallt ska hen kunna vara utomhus.

Så, vilka kläder behöver skaffas inför förskolestart?

 • Underställ – gärna i ull eftersom det både värmer och andas.
 • En fleece – perfekt att ha under ytterplaggen eller som jacka under våren.
 • Skalkläder – overall eller jacka med byxor. Skalkläder används höst som vår.
 • Overall – värmer bäst under vinterhalvåret.
 • Regnkläder – gärna jacka och byxor så de kan dras över skalkläderna.
 • Skor – välj ett par som är varma och vattentäta.
 • Gummistövlar – håller fötterna torra.
 • Mössor, vantar, halskrage och strumpor – tänk på att det ska finnas flera uppsättningar. Glöm inte solhatt eller keps!
 • Ombyte – t-shirts, collegetröjor, byxor, shorts, ja tänk att barnet behöver ha en liten minigarderob i lådan som det är enkelt att plocka ifrån när olyckan varit framme.


Ha med dig tanken om att rätt kläder kommer göra så barnet trivs och vill vara med i alla aktiviteter. Ditt barn kan promenera, gunga och leka i sandlådan oavsett vilket väder det är.

Men förutom kläder, finns det något annat som lillen behöver ha på hyllan? Prata med pedagogerna på förskolan om det är något de tänker på. Det vanligaste att packa med är:

 • Napp, gosedjur, snuttefilt – behövs kanske för att ditt barn ska kunna sova under vilan.
 • Täcke, kudde och blöjor – vissa förskolor vill att barnen har sina egna.
 • Inneskor – tofflor, mockasiner eller halkstrumpor som skyddar mot väta och smuts inomhus.
 • Solskydd – ett måste under vår och sommar.


Kom ihåg att märka alla saker med barnets namn!

Foto: TT

3 tips för en trygg inskolning – enligt förskollärarenBrand logo
3 tips för en trygg inskolning – enligt förskolläraren
Annons