En del av

11 sätt att få barn att dricka vatten – så får du i barnen vätska

23 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
Full fart, varmare än vanligt och dessutom trött-trotsiga barn. Att få i barnen vätska under den varma och hektiska sommaren kan vara en utmaning. Här tipsar vi om roliga och kreativa sätt att både komma ihåg ihåg vattenpausen – och få barnen att älska den!
Annons
Skåne – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommarBrand logo
Skåne – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar

Alla föräldrar vet att det är viktigt att dricka vatten i värmen. Ändå kan man stå där med ett trotsigt barn som inte vill, eller av bara farten glömma hur mycket vatten barn faktiskt behöver få i sig en varm sommardag.

Dessutom brukar sommaren vara en period då vi ofta är på språng och ute på aktiviteter, vilket kan göra det svårt att komma ihåg vattenpausen.

11 knep för att få i barn vatten

Behöver du inspo till hur ni kan ge vätskepåfyllningen mer kärlek och något kul för barnen? Här har vi samlat elva riktigt bra tips.

1. Roliga isbitar

Frys in hallon, små fruktbitar eller en god saft i iskuber att ploppa ner i vattenkaraffen. Festligt, svalkande och så mycket roligare att dricka än bara vatten.

Isbitar med bär i gör vattnet festligt och gott!

2. Skapa variation!

Hinner du inte frysa in bär eller frukt? Ingen fara. Skapa rolig variation genom att lägga apelsin, gurka eller frysta hallon direkt från påsen i vattnet. Vissa barn gillar också bubbelvatten eller en lätt smaksättare.

Annons

3. Gör det kul!

Fixa en egen vattenflaska till ditt barn och låt hen skriva sitt namn på. Eller pyssla ihop en personlig mugg som hon eller han alltid dricker ur. Då blir vattendrickandet mer av ett spännande uppdrag.

För barn som blivit lite större kan det också funka att veta hur mycket de ska dricka på en dag. Till exempel "fyll din flaska två gånger" eller "karaffen som står uppmätt med vatten i kylen ska ta slut".

4. Lek en lek

Få barnet att tänka på annat än att ni dricker genom att leka en lek. Till små barn kan man ge klunkarna olika namn eller tillägna dem familjemedlemmar: En klunk för farmor och en för kaninen!

Med större barn kan man anpassa och göra det lite klurigare. Ta fram roliga gåtor och ha som regel att ni ska dricka tio klunkar mellan varje gåta. Ja, bara fantasin sätter gränsen!

Introducera vattnet eller drycken på ett kul sätt så går det av farten!

5. Erbjud alltid mer

Ser du att muggen, flaskan eller glaset börjar bli tomt vid matbordet? Erbjud alltid mer att dricka. Om det hela tiden finns påfyllt kan det gå av bara farten att dricka mer.

Annons

6. Ställ larmet

På sommaren när man är i full gång med massa andra saker och dessutom behöver vara extra försiktig för uttorkning, kan det vara bra med rutiner. Ett alarm på mobilen varje eller varannan timme är hjälpsamt då. På så vis vet alla i familjen att när det plingar ska man dricka, sen kan ni fortsätta det ni höll på med.

Bebisar och små barn löper större risk än vuxna att drabbas av uttorkning. Därför är det viktigt att ha koll på vätskeintaget!

7. Var en förebild

Som sagt – lätt hänt även för vuxna att glömma hur mycket vatten vi faktiskt behöver få i oss på varma dagar. Försök vara en förebild och drick även du när du ber barnen att göra detsamma!

8. Mat med (oväntat!) mycket vatten

Det finns faktiskt vissa livsmedel som man glömmer innehåller mycket vatten. Vissa av dem kan till och med likställas med vatten. Till exempel kan du tänka att yoghurt räknas som vätska, skriver 1177 på sin hemsida.

Lösningen på att få i sig vätska är såklart inte alltid att äta, men man kan tänka på att fylla mellis och andra mål som man ändå ätit under dagen med riktigt vätskefyllda alternativ. Här är några livsmedel som innehåller extra mycket vatten:

Annons
  • Kyckling och lax
  • Kokt ris, pasta och potatis
  • Yoghurt och fil (räknas som vätska)
  • Blomkål
  • Paprika
  • Spenat
  • Sallad
  • Jordgubbar
  • Äpple
  • Klassiker som melon, gurka och tomat

Källa: 1177, Livsmedelsverket

9. Roliga sugrör

HUR kul att dricka ur ett skojigt sugrör?! Återigen, gör vätskepausen till en rolig upplevelse så dricker ditt barn av bara farten!

En personlig flaska eller roligt sugrör gör vattenpausen till ett kul event.

10. Barn är olika

Upplevelsen kring att äta och dricka är olika för alla barn. Vissa är kräsnare än andra, och alla sätt passar inte alla. Beroende på vilken ålder ditt barn är i kan ni testa er fram. Gillar ditt barn att drcika ur sugrör eller flaska? Går de lättare att dricka hälften av vattnet av ett fullt glas? Eller blir det enklare att få ett halvt glas som inte känns övermäktigt, och sen fylla på? Se vad som funkar för er!

11. Isglass av vattenmelon

Isglass och sorbet innehåller såklart mycket vatten, men vi kanske inte vill ta till sötsaker alla gånger. Här kan du läsa om hur du gör nyttig glass, nice cream, av frukt och bär. Och såhär enkelt gör du isglass av vattenmelon:

Fryst vattenmelon på pinne – istället för (och godare än) isglassBrand logo
Fryst vattenmelon på pinne – istället för (och godare än) isglass

Foto: TT

Annons