En del av

Jessica: Det är det svåraste med att vara ensamstående mamma

13 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Bild på mamma som läser läxor med son och bild på Jessica Axelsson
Foto: TT/Privat
Ibland blir inte alltid livet som man har tänkt sig. Men det kan bli bra ändå. I åtta år har Jessica Axelsson, 48, varit ensamstående på heltid. Även om hon trivs finns det gånger när hon gärna hade haft en annan vuxen vid sin sida.
Annons

mDet finns mycket positivt med att få dela föräldraskapet med den andra föräldern – oavsett om man lever under samma tak eller har egna boenden. Att tillsammans få glädjas över sitt gemensamma barns framsteg och stötta varandra i alla utmaningar som kommer, kan kännas tryggt.

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Jessica Axelsson, 48, är ensamstående på heltid till en son som idag är 10 år.

– För det mesta trivs jag med att vara ensamstående, men när tiden eller orken inte räcker till önskar jag att vi var två, säger hon.

Jessica är ensamstående på heltid

I åtta år har Jessica levt som ensamstående. Även om det stundtals varit utmanande att hitta en välfungerande vardag har hon och sonen nu landat.

– Jag jobbar obekväma arbetstider, vilket gör att våra dagar kan se olika ut. Men generellt skulle jag säga att de är som hos vilken familj som helst.

Jenny Alexandersson
Sedan åtta år är Jessica ensamstående.Foto: Privat

När arbets- och skoldagen är slut handlar det mycket om rutiner. Det är handling, matlagning, disk, läxläsning och förberedelser inför kommande dag. Det är ofta Jessica önskar att dygnet hade fler timmar.

Annons

– Ja, jag har dåligt samvete och ibland känner jag mig som sämsta mamman. Jag vill hinna leka med min son, men det är alltid något som behöver fixas eller förberedas.

I takt med att sonen blivit äldre är det saker som gör att Jessicas föräldraskap behövt förändras – och kanske utmanats.

– När han var liten var han jämnt med mig, men nu börjar ju hans kompisar vara viktiga. Han behöver en trygg vuxen på ett annat sätt nu, för en 10-åring behöver guidning och stöd på ett annat sätt än ett småbarn.

Hur tänker du då?

– Nuförtiden är det inte bara praktiska måsten som jag behöver lösa. Det dyker upp andra slags utmaningar.

Kan du ge exempel?

– Som att få skolgången med alla läxor att flyta på, eller lösa konflikter bland kompisarna.

Svåraste med att vara ensamstående

De som lever i relation kan dela på föräldraskapet och i viss mån ansvaret. Det går att bolla jobb och familjeliv – och pusslet med lämningar, hämtningar och vab är mer hanterbart.

Men som ensamstående får man sköta allt själv. Jessica säger att det många tar för givet är för henne en lyx.

Annons

– Jag får hjälp av mina föräldrar och av kompisar, men det är ett litet pussel för att få allt att gå ihop.

– Och oavsett är det jag som har 100 procent ansvar över mitt barn. Alltid.

För det mesta trivs Jessica med att vara ensamstående. Livet rullar på och även om det ibland känns som att motgångarna kommer för ofta, skulle hon aldrig byta bort det hon och sonen har. Hon säger att de har en fin relation och kan prata om allt.

”Det är fortfarande viktigt och något vi tar hjälp av”

Jessica känner en stor tacksamhet över att hon får tillbringa så mycket tid med sitt barn och hon försöker vara en närvarande mamma.

När önskar det hade varit två föräldrar i er familj?

– De gånger när det känns som om varken tid eller ork räcker till.

Vad skulle du säga är det svåraste med att vara ensamstående?

– Att vara ensam med all oro som man som förälder känner för sitt barn tycker jag är jobbigt. Den skulle jag gärna dela med någon annan.

Foto: TT/privat

Annons