En del av

5 bra anledningar till att göra en post-partum plan

26 okt, 2021 
Lovisa Svedlund
mamma med nyfödd bebis
Hur kommer det sig att vi lägger så mycket kärlek på vår förlossningsplan men ofta glömmer att fundera på våra önskemål efter förlossningen? När bebisen är nyfödd känns tillvaron ofta uppochner – så att fundera på några enkla saker redan i förväg kan skänka dig ro senare. Vi guidar till fem saker att fundera på redan under graviditeten.
Annons

Det känns ofta som att det enda vi gör under graviditeten är att planera. Var och hur vill du föda? Vad ska ni ta med till BB? Hur tar du hand om dig själv bäst under graviditeten? Vilken information vill vi få under förlossningen?

Se också: 6 saker som händer med kroppen efter en graviditet

6 saker som händer med kroppen efter en graviditetBrand logo
6 saker som händer med kroppen efter en graviditet

Och visst är det inget konstigt med det. En förlossning är en otroligt stor händelse i våra liv som kan ge upphov till mycket oro och tanka.

Kanske är det också ofta en skyddsmekanism att vi framförallt tänker på tiden fram till att bebisen ligger i våra armar. Det är ju vår enda och högsta önskan att allt ska gå bra fram tills dess och att våga hoppas eller tänka på tiden efter kan kännas läskigt.

Vi har också alla olika sätt att knyta an, och för vissa känns det svårt att se tiden med bebis framför sig innan ditt lilla knytte är här.

Annons

En plan efter förlossningen ger dig ro

Men det behöver faktiskt inte vara en så dum idé att ge lite av din kärlek även till en en post-förlossningsplan.

Även om alla bebisar kommer bli sina egna individer med olika behov, finns det faktiskt några enkla saker vi kan undersöka och planera redan under graviditeten. När barnet är här så kommer det mesta handla om honom eller henne – men har du då förberett några enkla punkter som handlar om ditt eget välmående kommer det underlätta lite för dig.

Och blivande mamma, du ska alltid värna också om dig själv!

*Skriver upp på listan direkt!*

Här är några saker du kan fundera på i din postpartum-plan.

1. Besök

Andra kommer antagligen vilja träffa dig eller er när bebisen är här, så för din skull kan detta vara en bra sak att ha tänkt på redan innan.

Fundera över hur mycket besök du tror kommer kännas lagom för dig och er. Kanske känns det svårt att säga nej till besök när bebisen väl är här men om du redan innan tänkt ut vad du tror blir bra kan du använda det för att sätta dina gränser.

Annons

Till exempel kan du fundera på några fraser eller enkla regler.

Här är lite inspiration:

”Kul att ni vill träffa bebisen men vi behöver ha lugn och ro själva ett tag till.”

”Vi har sagt att x besök i veckan blir lagom för oss och den kvoten är redan uppfylld. Men hör gärna av er igen."

”Vi kör inga besök längre än 45 minuter men det är ni välkomna på”

2. Planera för föräldraledighet

Har du koll på hur föräldraförsäkringen funkar kan du koppla av och fokusera på bebisen när den har kommit. Ska du dela föräldraledigheten med någon, fundera på hur och ta reda på vad som gäller.

Gå in på försäkringskassan och få koll på fält att fylla i och hur du ser vad du har kvar att ta ut.

Du kan också tänka på vilken typ av föräldraledighet du tror kommer passa dig? Till exempel om du vill ha en kort men maximerad föräldraledighet eller dra ut på dagarna så länge det går.

3. Planera för psykiska hälsa

Detta är verkligen för din skull! Det är inte alls ovanligt att känna sig nedstämd efter att barnet kommit, även om det inte alltid är en ren förlossningsdepression. Det skadar inte att för din skull redan i förväg ha koll på var du kan vända dig om du känner att du behöver hjälp att bearbeta känslor och tankar. Hjälp finns!

Annons

4. Planera för support kring att ge ersättning eller amma

Det kan också vara skönt att ha kollat upp vilken support som finns och som du vill ha kring att flaskmata eller amma funkar. Hjälp från BVC, mammagrupp online eller en utvald kompis som ger dig råd? Vad föredrar du?

5. Rutiner och ritualer

Vi vet, detta ÄR svårt att planera. Du kommer mest behöva lyssna på din bebis behov och följa efter i början. Men kanske känns det ändå skönt för sig att ha tänkt ut bara ett par enkla minnesregler i förväg om hur du önskar att tiden efter förlossningen ska vara.

Till exempel: Jag önskar att få avlastning en timme i veckan redan tidigt för att få vara för mig själv.

Eller: När vintern kommer önskar jag att jag och person X går igenom vilka kläder mitt barn behöver för säsongen och om hen kan använda något av det jag hade när jag var liten.

Eller något helt annat! Målbilder kan hjälpa oss att bli glada och hålla oss på banan när det känns som att hela livet är nytt och svårt att greppa.

Foto: TT

Inspiration: Motherly

Annons