Virala bilden visar: Därför måste kroppen få tid att läka efter förlossning

Därför är återhämtning efter förlossningen viktig

Laura Fry, grundare av Facebook-gruppen ”Labor of Love” konkretiserade i ett uppmärksammat inlägg vikten av att ge kroppen återhämtning efter en förlossning, med hjälp av en vanlig papptallrik och ett måttband.

22 centimeter är nämligen måttet på en vanlig mattallrik i diameter. Det är också den genomsnittliga storleken på det öppna sår moderkakan lämnar i livmodern i samband med förlossningen. Bilden blev den ”aha”-upplevelsen många mammor behövde för att förstå den påverkan som en förlossning faktiskt har på kroppen, samt varför man bör följa sjukvårdens rekommendationer om återhämtning.

”Det tar minst 4-6 veckor för såret att helt läka. Under denna tid är kroppen fortfarande mycket känslig och mottaglig för infektioner, samtidigt som fysisk ansträngning kan orsaka blödningar”, förklarar Fry på Facebook.

Gäller även efter komplikationsfria förlossningar

Även om födseln skett på naturlig väg och varit fri från komplikationer, bör man ha respekt för kroppens läketid. En god minnesregel är – en vecka i sängen, en vecka runt sängen, två veckor runt hemmet. Man kan självklart göra basala saker, så som att gå på toaletten och äta mat. Men majoriteten av tiden precis efter bör ägnas åt återhämtning – inte hushållssysslor eller andra semi-ansträngande aktiviteter.

Ta hjälp av nära och kära

Det är lätt hänt att prioritera bort sig själv med en nyfödd i hemmet, med allt vad det innebär. En nyckelfaktor för att det ska gå ihop är att om möjligt låta dem i sin närhet dra det tyngsta lasset.

”Till alla nyförlösta mammor, vila! Till partners, föräldrar, svärföräldrar och vänner, låt dem vila! Hjälp till så mycket som det går och låt dem inte överanstränga sig”, avslutar Fry med i sitt inlägg.

Jämförelsen med tallriken har fått tusentals mammor att uppfatta vidden av den påfrestning som barnafödsel faktiskt innebär. Förhoppningsvis leder den ökade förståelsen till att vi också blir bättre på att våga be om hjälp.

Källa: Labor of Love

Förlossningsexperten: Här är mina tre bästa tips till partnern

Här är tweeten ALLA föräldrar kan relatera till just nu