En del av

5 saker att göra med familjen 2022 – som gör året extra mysigt

10 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
familj som leker på golvet
Även om en viss pandemi ibland kommer och sätter käppar i hjulet för vår planering och vardag – går det att bestämma sig för att 2022 ska bli ett roligt år med familjen.
Här är fem små saker som kommer göra ert nya år lite extra glatt.
Annons

Känns det lite motigt att pandemin tar fart igen såhär i början av året? Du är verkligen inte ensam om att bära på den känslan.

Tyvärr kan vi inte styra över smittan eller nya varianter av viruset, men vi kan försöka anpassa hur vi själva bemöter nyheter, nya restriktioner och hur det påverkar vår vardag.

Det går nämligen att ha ett utomordentligt roligt, mysigt och minnesvärt år med barnen i vårt lilla sammanhang – där pandemin inte måste ta över varje stund eller tanke.

Se också: 5 aktiviteter för garanterat familjemys

5 aktiviteter för garanterat höstmysBrand logo
5 aktiviteter för garanterat höstmys

Även om vi inte äger någon kristallkrona som kan sia om framtiden, kan vi välja små sätt att se på och påverka tillvaron för att få ett glatt och mysigt 2022.

Låt oss ta in de här små tipsen när vi planerar och lever vardag!

Annons

1. Välj att prioritera ditt eget mående

Innan vi kan ordna med roliga planer eller förverkliga härliga nyårslöften för familjen måste vi se till att själva må bra. Ett par år av stor förändring på grund av pandemin, och kanske en del ökad stress för föräldrar sätter naturligt sina spår.

Förälder där ute, fundera på om det är något du skulle behöva mer av. Försök göra 2022 till året då du lyssnar in dina behov och faktiskt ser till att ge dem utrymme. Terapi, egentid, mer energifylld tillvaro eller tid till vila. Vad behöver din psykiska och fysiska hälsa i år?

mammor på promenad
Först när du mår bra själv kan du få andra att må bra!

2. Närvaro och kvalitetstid

Vi vet alla hur det är: Vardagen springer lätt iväg och vips kan det ha gått en hel vecka där vi inte tänkt på annat än tvätt, matteläxor, BVC-besök eller när vi ska få en stunds scrollande på telefonen. Det är självklart okej att det är så – ja helt normalt faktiskt!

Annons

Men låter det inte skönt att stanna upp, om än bara någon minut, ett par gånger i veckan? Verkligen känna in den långa kramen vi ger vårt barn. Vara helt närvarande under fem minuter när vi leker. Eller varför inte testa att lägga undan scrollandet en stund även under din egentid? Ring en kompis istället, läs en tidningsartikel eller gör något med händerna.

Det behöver inte vara svårare än så här!

3. Planera en äkta äventyrsdag

Fixa en dag då ni gör allt som er familj tycker om! Det här ska vara bara en rolig dag utan krav på att fixa saker hemma eller passa tider.

För er kanske den innebär att åka till ett badhus och beställa hämtpizza på kvällen? Kanske tar ni bussen till en rolig pulkabacke och ser på film när ni kommer hem – eller så bestämmer du och tonåringen er för att ta en heldag i soffan framför en rolig film eller tv-serie?

Att rucka på regler och måsten kan ofta ge oss lite nya perspektiv.

4. Lär barnen att vi har makt över situationen

Kanske känner vi oss maktlösa inför att vabba ännu en termin i spåren av corona. Eller så känner du dig begränsad i livet på något annat vis. Du kanske upplever att tiden eller pengarna inte räcker till i vardagen.

Annons

Din lilla fotbollsälskare där hemma kanske får besked om ännu en inställd kupp – eller så blir den roliga helgen hos kusinerna uppskjuten på grund av att någon fick förkyldningssymtom.

Mamma och tonårsdotter
När yttre omständigheter som en pandemi bestämmer över vår tillvaro är det viktigt att komma ihåg vad vi faktiskt KAN påverka.

Samtidigt som det alltid kommer finnas saker i livet vi inte kan styra över, är det viktigt för både stor och vuxen att komma ihåg vad vi faktiskt kan bestämma över. Visa ditt barn att det oftast går att ta makt över situationen på något vis. Uppmuntra barnet till att göra sin egen röst och sina känslor hörda, genom att visa att du tar dem på allvar.

Att känna att man har makt över tillvaron gör den roligare och enklare att handskas med den för både stor och liten.

5. Gör saker på nya sätt

Kom på roliga projekt som ingen i familjen testat tidigare. Kanske vill ni lära er att fiska? Kanske kan ni ha ett roligt tema på barnkalaset och går ALL IN med dekorationer? Kanske är ni trötta på att åka till skogen på helgen – men har ännu inte testat coola lekparker, barnvänliga museum eller badhuset i granstaden?

Gör 2022 till året då ni är extra kreativa med vad ni hittar på under er lediga tid. Vi kan garantera att ni kommer få nya roliga minnen och favoriter i repertoaren av aktiviteter att göra när fantasin tryter.

Foto: TT

Artikelinspiration: Parents

Annons