Alexandra: Jag blev mammaskammad för att jag kämpade med att bli gravid

Alexandra Gröndahl och hennes son

Alexandra Gröndahl bor i Tomelilla tillsammans med sambo och en fyraårig son. Hon är utbildad förskollärare och på fritiden gillar hon att fotografera. I mars nästa år så utökas familjen, en lillebror ligger i Alexandras mage. Och han är mycket efterlängtad. I flera år har Alexandra och hennes sambo kämpat för att få ett syskon till deras son och det var emellanåt en kamp och riktigt tufft.

Det här är Motherhoods artikelserie Slutskammat:

Mammaskam – en manet som bränner till
1:06

Efter reklamen: Mammaskam – en manet som bränner till

(1:06)

Slå på ljud

– Varje dag, varje vecka och varje månad i tre år har vi kämpat, gråtit och undrat varför vi inte blir gravida när proverna visat att allt är bra, berättar Alexandra.

Det var en väldigt jobbig period och Alexandra blev till slut utmattad av all stress.

Har fått uppleva mom-shaming

Nu är hon äntligen gravid men under de år hon och hennes sambo försökte bli gravida möttes hon av skammande kommentarer från omgivningen för sitt mående, berättar hon.

– Jag öppnade upp mig och berättade om att jag kämpade med att bli gravid. Då fick jag höra att jag borde "Släppa det, för att du ska vara en bra mamma till det barnet du redan har”, säger hon och fortsätter:

– Det kändes som att andra tog rätten ifrån mig att skaffa fler barn och det var som ett slag i ansiktet. Varför får inte vi vilja ha fler barn, vi som kämpar?

Majoriteten av svenska mammor har upplevt mom-shaming

Kommentarerna gjorde Alexandra ledsen men också arg.

– De vet ju ingenting om hur jag är mot min son där hemma. Dels tycker jag att det är viktigt att mitt barn ser att hans föräldrar inte bara mår bra alltid. Att det är okej att vara ledsen, må dåligt och inte orka vara glad och stark hela tiden. Och de vet inte heller om jag kanske lägger den sista lilla energin jag har på att dölja allt från min son. Det är det som gör mig arg, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till andra mammor som känner sig skammade?

– Det jag själv skulle ha velat höra, försök att inte ta åt dig och lita till din egen förmåga, att du tar de bästa besluten för ditt barn. Så länge man gör sitt bästa så kan man inte göra någonting mer, säger Alexandra.

Foto: Privat

TV: Det här är "mom shaming"
0:44

Efter reklamen: TV: Det här är "mom shaming"

(0:44)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
5 strategier att ta till när du blir mammaskammad
Kommentarerna fick Asabea Britton att sluta långtidsamma
Så skammar vi omedvetet varandra – och såhär slutar vi med det

Utvald läsning