En del av

Vanliga fel vi gör som bonusförälder – 5 misstag alla kan råka ut för

09 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
bonusfamilj vid bordet
Det är inte lätt att vara bonusförälder och alla gör sjävklart sitt bästa. Men enligt relationsexperter finns några missar vi ofta gör i relation till bonusbarnen helt utan att tänka på det. Här listar vi några vanliga misstag – och hur man kan göra för att det ska bli bättre.
Annons

Som sagt, att vara bonusförälder kan vara otroligt utmanande och det finns en hel del frågor kring bonusbarn som många känner tabu kring. Som hur man ska tänka om man inte går ihop med sitt bonusbarn eller om det uppstår svartsjuka mellan barn, föräldrar och syskon.

Se också: 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

3 tips för att få en lycklig bonusfamiljBrand logo
3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

Enligt psykologer och relationsexperter finns dock ett antal missar som många bonusföräldrar gör helt utan att tänka på det. Kan man vrida på situationer och se dem från barnets perspektiv, hjälper det ibland oss att upptäcka hur vi kan göra istället.

– Om barnet säger dumma saker, bemöt med kärlek och vänd på det elaka som hen säger. Gör roliga saker ihop och plantera nya positiva minnen, tipsar psykologen Charlotte Sander i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Tänk på barnet

Om det ofta blir konflikt mellan dig och ditt bonusbarn där hen till exempel kränker dig eller säger elaka saker, kan det även då vara viktigt att tänka på barnet i första hand.

– Den som far illa mest i den här situationen är barnet. Det är smärtsamt för ett barn att inte känna sig omtyckt, och det kommer att bli ännu värre om man inte gör något åt saken, säger psykologen till Aftonbladet.

Hon tipsar om att inte använda samma mynt och bråkiga strategier som barnet testar dig med, utan istället bemöta med kärlek om du kan.

Genom att skapa fina minnen tillsammans blir er relation starkare och barnet kan påminnas om att du är en person hen faktiskt gillar om till exempel din partners ex skulle tala illa om dig.

Däremot ska du inte helt sopa konflikter med bonusbarnet under mattan. Istället för att ta ut dem på, eller ta upp dem med, barnet kan en bra idé vara att försöka prata med någon professionell eller med din egen partner om saken. Dina känslor har också betydelse men hanteras ofta bra tillsammans med andra vuxna.

5 vanliga misstag – och hur du ska göra istället

Här listar vi några vanliga misstag som Charlotte Sander och andra experter menar att många bonusföräldrar kan känna igen – och förslag på hur du bättre kan lösa problemet.

 • Skapa inte distans till bonusbarnet
  Försök bilda nya positiva minnen tillsamman. Är det ett väldigt litet barn som du inte ännu kan prata och bounda med, testa att visa din kärlek och välvilja genom att praktiskt finnas där.
 • Du tänker att ni ska bli lyckliga som familj direkt
  Själv är du kanske upp över öronen förälskad i barnens förälder och nu vill du bara att ni ska ha det härligt tillsammans. Men försök istället att ta det lugnt. Att hitta vad som är er struktur, att få djupa relationer och att börja tycka om varandra kan ta tid.
 • Ni glömmer egentiden
  En annan vanligt förekommande sak i bonusfamiljer är enligt experter att man glömmer ge barnen tid på tu man hand med sin förälder. Att de får tid tillsammans visar att du inte ser någon rivalitet med barnen om din nya partners, och deras förälders, tid.
 • Ta det inte personligt
  Det kan vara jättesvårt när någon annans barn skriker åt dig eller bråkar om saker du tycker är orimliga. Men kom ihåg att det ofta inte handlar om dig, utan om att barnet är i en ny situation där det kanske finns känslor av sorg och ilska över situationen som de vuxna satt hen i.
 • Ni glömmer kommunicera
  Du och din partner behöver vara ett team när ni bygger en ny familj. Lägg upp strategier för hur ni hanterar bråk och ha gärna en signal er emellan som betyder att hen behöver gå in och ta över situationen med sina barn.

Foto: TT

Annons