En del av

Därför ska du inte tvinga ditt barn att kramas

03 maj, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Om ditt barn eller barnbarn inte vill kramas är det viktigt att respektera nej:et.
Det menar psykologen Jenny Jägefeld. Såhär förklarar hon!
Annons
Så blir du en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Så blir du en lugn och harmonisk förälder

Visst kan du längta efter att krama om ditt barn eller barnbarn, och då kan det vara jobbigt när hen inte vill bli omfamnad eller kramas tillbaka.

Men det är viktigt att lyssna på barnen – ett nej är ett nej.

“Viktigt att förmedla för barn att din kropp är din”

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare, och hon säger att man absolut inte ska tvinga barnet att kramas – hur mycket du än vill. Det redogör hon för i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag tänker att det är jätteviktigt att förmedla för barn tidigt att din kropp är din, och det är du som bestämmer över din kropp. Inte dina föräldrar, inte dina lärare, inte dina kompisar. Du bestämmer vad du vill göra och inte, säger hon och tillägger att det så klart finns undantag:

Annons

– Sen finns det förstås tillfällen som om man har små barn som vill springa ut i vägen, då måste man hindra dem fysiskt, självklart.

Psykologen menar att det också är viktigt att respektera barnens vilja för att på så sätt lära dem om samtycke och att andra också har rätt att bestämma över sina kroppar.

Viktigt att ge barnen en sund relation till att säga nej

Lika viktigt är det att med ord berätta om samtycke. Det kan kan vid en första anblick, menar Jenny Jägerfeld, tyckas gulligt om en treåring kramar om sin kompis trots att den stretar emot och säger nej – men då är det viktigt att säga till.

– Man får visa då att man inte får krama någon som inte vill bli kramad, och du får säga nej och ditt nej respekteras. Istället för att man bara tycker att det är gulligt att de visar kärleksbetygelser till varandra, säger hon och tillägger:

– För när ska man då sen lära sig det, om man ser mellan fingrarna på det när barnet är tre eller åtta? Och plötsligt blir det tafsande vid 15 som inte är okej. När ska man lära våra barn att få en sund relation att till både säga nej och respektera andras nej?

Se hur du hjälper ditt barn om du brusat uppBrand logo
Se hur du hjälper ditt barn om du brusat upp

Foto: TT

Annons