En del av

Mitt barn har diabetes – här är 5 saker jag vill att du ska veta

01 nov, 2021 
AvElisabeth Granseth
Emma Måndroppe och Juno

Emma Måndroppes son har typ 1-diabetes, han drabbades av sjukdomen endast tio månader gammal. Nu har han fyllt åtta år. "Jag känner inte en enda diabetesförälder som inte lider av svår sömnbrist" berättar hon. Här är 5 saker Emma vill att vi ska veta om hur det är att vara förälder till ett barn med diabetes.

Annons

Diabetes är en vanlig sjukdom i Sverige, två barn drabbas varje dag. För de familjer där barnet drabbas förändras livet för alltid. Motherhood har tidigare berättat om Emma Måndroppe och hennes son Juno som har typ 1-diabetes. Han drabbades som väldigt liten och har nu levt sju år med sjukdomen.

Se också: 5 aktiviteter för garanterat höstmys

5 aktiviteter för garanterat höstmysBrand logo
5 aktiviteter för garanterat höstmys

Trots att typ 1-diabetes är vanligt upplever Emma Måndroppe att okunskapen är stor hos allmänheten.

– Det är en sjukdom som handlar om liv och död. Det vet inte allmänheten och det är anmärkningsvärt eftersom det är otroligt många barn som har diabetes, berättar hon.

Här är 5 saker Emma Måndroppe vill att du ska veta om hur det är att vara förälder till ett barn med diabetes.

Annons

1. Typ 1-diabetes är en obotlig sjukdom

– Typ 1-diabetes är inte en livsstilssjukdom och beror alltså inte på att man ätit för mycket socker! Det orsakas inte av att man levt ”fel” eller ätit ”dåligt”. Det är en autoimmun sjukdom som ännu inte går att bota.

2. Socker är viktigt

– Man är inte allergisk mot socker! Tvärtom räddar socker liv när blodsockret blir för lågt. Ge däremot aldrig insulin till någon med redan lågt blodsocker, det är livsfarligt!

3. Det är mycket som påverkar blodsockret

– Det är många olika faktorer som påverkar blodsockret och det går inte att bli ”rätt inställd” eller ”stabil”. Jag önskar verkligen att det gick, men tyvärr, detta klarar inte ens världens bästa diabetesläkare av eftersom det är en alltför lurig och lynnig sjukdom.

Testar just nu att vaccinera via gravida

4. Ett dygnet runt jobb

– Barn med typ 1-diabetes må se ut som alla andra på utsidan men ingen ser det slit föräldrarna gör 24/7 för sjukdomen tar aldrig någonsin paus. Nattetid är oftast den tid vi föräldrar sliter hårdast på grund av svängigt blodsocker orsakade av tillväxthormoner, vad som ätits under dagen och så vidare. Jag känner inte en enda diabetesförälder som inte lider av svår sömnbrist.

5. Hjälpmedlen kräver arbete av föräldrar

–Ja, tekniken har gått framåt så det nu finns fantastiska hjälpmedel. MEN - dessa hjälpmedel minskar inte föräldrarnas merarbete! Däremot ökar de chansen för en god livskvalitet för barnet och ett förhoppningsvis långt och komplikationsfritt liv, vilket inte är verkligheten för de som idag är vuxna och lever med typ 1-diabetes, och som inte haft tillgång till den teknik som finns idag.

Foto: Privat och TT

Annons